Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Silicon Valley se snaží zbavit ruských investorů, omezuje byznys v Rusku

Silicon Valley
iStock
Dušan Kütner
duk

V západním světě začal lov na majetky ruských oligarchů a vrcholných politiků zapsaných na sankční seznamy, v ikoně technologického světa, kalifornském Silicon Valley, mají složitější problém. Tamní firmy se chtějí zbavit svého ruského investičního stínu nad sebou. Není to vůbec jednoduché, ve hře jsou vysoké sázky. Loni podle dat společnosti PitchBook ruští investoři kromě rozdávání hotovosti firmám s rizikovým kapitálem nalili devět miliard dolarů přímo do startupů, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Fort Ross Ventures vypadá jako typická společnost rizikového kapitálu. Vznikla zhruba před sedmi lety v Silicon Valley se zaměřením na financování mladých společností. Zakladatelé ji pojmenovali po první Rusy založené koloniální osadě v Kalifornii, čímž se přihlásili k ruským kořenům i tomu, že největším investorem do firmy je Sberbank.

Zabavená jachta Alexeye Mordashova

Zabavené jachty je tak nebolí. Miliardové majetky se ruským oligarchům daří přesouvat

Zabavené jachty, luxusní nemovitosti nebo sportovní kluby zřejmě nebudou podle agentury Bloomberg dostatečně silným tlakem na ruské elity, na ruského prezidenta Vladimira Putina jej tak podle všeho nepřenesou. Ruští oligarchové totiž nadále přesouvají svoje majetkové podíly tak, aby o ně nepřišli.

Přečíst článek

Jenže nyní Rusko vede většinou světa opovrhovanou válku proti Ukrajině a Sberbank je vystavena ochromujícím sankcím ze strany západních států, připomíná Bloomberg. Ostatně v Česku již banka zavřela pobočky a stát vyplácí celkově miliardové náhrady klientům. „Ostatní investoři, jejichž peníze jsou vázány ve Fort Ross Ventures, jsou přirozeně velmi znepokojeni,“ říká zakladatel a řídící partner firmy Victor Orlovski. „Investoři volají a ptají se: Victore, co budeme dělat? Moje odpověď je jednoduchá: Pokud se investor stane toxickým, okamžitě ho izolujeme od ostatních investorů,” tvrdí.

Fort Ross Ventures se sídlem v Menlo Parku spravuje aktiva v hodnotě asi 500 milionů dolarů a aktivně pracuje na tom, aby dodržela nejnovější pravidla. „Firma analyzuje nová opatření zavedená proti Rusku a Sberbank. Neschováváme zde peníze ruských oligarchů. Uděláme, co je potřeba, abychom dodrželi zákon,” podotkl Orlovski.

Moskva, Audi

Evropa přijala čtvrté kolo sankcí. Dotknou se i Romana Abramoviče a luxusního zboží

Zástupci zemí Evropské unie schválili čtvrtý balík sankcí proti Rusku od začátku ruské invaze na Ukrajinu před necelými třemi týdny. ČTK to sdělil diplomatický zdroj. Evropský blok nově zakáže vývoz luxusního zboží či komponent pro energetiku stejně jako dovoz ruské oceli. Na sankční seznam přibude desítka oligarchů včetně majitele londýnského fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče.

Přečíst článek

V posledních dnech se nadnárodní koncerny vrhly na zastavování svého byznysu v Rusku. Ale pro rizikové firmy, které přijaly finanční prostředky od ruských investorů, je odpojení od Moskvy ožehavějším problémem. Rubly mohou být součástí mnohem větších investičních fondů a v některých případech již mohly být přiděleny startupům. A protože mnoho kanceláří ruských bohatých rodin sídlí v zahraničí, není hned zřejmé, jestli peníze pocházejí od některého z oligarchů zapsaných na sankčních seznamech. Mnoho firem s rizikovým kapitálem navíc nemusí zveřejňovat, kdo jsou jejich investoři, takže je těžké zjistit, které startupy jsou zaplaveny ruskými penězi.

Podle údajů shromážděných výzkumnou firmou PitchBook ruští investoři v loňském roce kromě rozdávání hotovosti rizikovým firmám také nalili devět miliard dolarů přímo do startupů v rámci 232 obchodů, z nichž drtivá většina se uskutečnila mimo Rusko. To je trojnásobek částky, kterou ruští investoři utratili v roce 2020. Příjemci těchto peněz mohou nyní nepříjemně dopadnout na zem. Od vypuknutí války proto některé startupy a firmy rizikového kapitálu odmítají dohody s investory a společnostmi napojenými na Rusko.

Vladimir Potanin

Nejbohatší Rus žádá Putina: Nevracejte nás zpět do roku 1917

„Nevracejte nás zpět do roku 1917,“ žádá nejbohatší Rus a největší akcionář těžního giganta Norilsk Nickel Vladimir Potanin vládu Vladimira Putina. Konfiskace majetku západních společností, které kvůli invazi na Ukrajinu opustily ruský trh, by podle něj zemi vrhla o 100 let zpátky, kdy k podobnému kroku přistoupili bolševici po velké říjnové revoluci. Na jeho prohlášení, výjimečné kritické mezi ruskými oligarchy vůči ruské invazi, upozornil server CNN.

Přečíst článek

Některá spojení mezi ruskými investory a americkými podniky se datují již od počátku Obamovy administrativy, tedy pozitivnější doby pro vztahy mezi oběma supervelmocemi. Například v prvním Obamově funkčním období společnost DCM ze Silicon Valley přijala podporu od Russian Venture Capital, což je odnož moskevské Russian Venture Company. Zhruba ve stejnou dobu podnik IVP se sídlem v Bay Area také převzal investici od ruského rizikového kapitálu.

Nyní se na společnost Russian Venture Company vztahuje nejpřísnější forma amerických sankcí. Mluvčí DCM odmítla věc komentovat. Mluvčí IVP uvedla, že ruská firma sice investovala do dvou jejich fondů, v obou případech ale investovala méně než procento celkového kapitálu fondu. Řekla také, že IVP konzultuje s právníky, jak dodržovat všechny platné sankce a předpisy.

Goldmam Sachs Tower

Bankovní giganti z Wall Street Goldman Sachs a JPMorgan Chase se stáhnou z Ruska

Ukončujeme veškerou svou činnost v Rusku, oznámila Goldman Sachs Group. Jde o prvního bankovního giganta z Wall Street, který ze země odchází kvůli ruské invazi na Ukrajinu, upozorňuje agentura Bloomberg. Své aktivity se tam rozhodla ukončit i největší americká banka JPMorgan Chase, dodal ve čtvrtek večer server CNBC.

Přečíst článek

Aby se vyhnuly reputačním a finančním rizikům vyplývajícím z toho, že obchodní partner skončí na seznamu sankcionovaných subjektů, některé společnosti rizikového kapitálu se nyní vyhýbají ruským penězům, i když to od nich není vyžadováno. „Pokud jde o Rusko, podnikáme kroky nad rámec pouhého dodržování všech mezinárodních sankcí,“ uvedl v nedávném prohlášení Index Ventures s kancelářemi v Londýně a Kalifornii. „Zavazujeme se proto, že až do odvolání nebudeme v Rusku investovat,” tvrdí. Firma také uvedla, že nepřijme žádné ruské investory a podpoří své portfoliové společnosti, které se snaží přerušit vztahy s Ruskem. 

Snad nejvýznamnějším americkým investorem s vazbami na Rusko je Yuri Milner, rusko-izraelský miliardář. Milnerova firma DST Global byla prvním investorem do některých z největších internetových společností, včetně Alibaby Group, Facebooku a Twitteru. DST převzala – podle dokumentů odhalených v Paradise Papers – finanční prostředky od ruské státní banky VTB. Již v roce 2014, kdy Rusko anektovalo Krymský poloostrov, čelila VTB sankcím. Společnost DST však již před tímto okamžikem plně vrátila kapitál z VTB, uvedl zástupce DST. 

Milner však vnímá zemi svého narození jako jistý problém. Tento měsíc proto Milnerova nadace věnovala miliony na kampaň GoFundMe na pomoc uprchlíkům vedenou Ashtonem Kutcherem a jeho manželkou Milou Kunis, která pochází právě z Ukrajiny.

Sídlo ruského ropného giganta Lukoil v Moskvě.

Ruští oligarchové chudnou nejrychleji v historii. Nejvíc šéf Lukoilu, který brojí proti válce

Dvacet nejbohatších Rusů přišlo kvůli sankcím o 2,4 bilionu korun. Lukoil, jehož šéf z nich zchudl nejvíce, o 411 miliard korun, se už proti invazi staví.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Rusko má na Ukrajině 200 tisíc obětí, tvrdí USA. Rapidně více než při ruském vpádu do Afghánistánu

Rusko má na Ukrajině 200 tisíc obětí, tvrdí USA. Rapidně více než při ruském vpádu do Afghánistánu

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Finanční establishment USA varuje Ukrajinu, že možná nezbyde než jednat o konci boj

Lukáš Kovanda: Finanční elity USA varují Ukrajinu, že možná nezbyde, než jednat o konci bojů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme