Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejbohatší Rus žádá Putina: Nevracejte nás zpět do roku 1917

Vladimir Potanin
ČTK/AP
Petra Jansová
pej

„Nevracejte nás zpět do roku 1917,“ žádá nejbohatší Rus a největší akcionář těžního giganta Norilsk Nickel Vladimir Potanin vládu Vladimira Putina. Konfiskace majetku západních společností, které kvůli invazi na Ukrajinu opustily ruský trh, by podle něj zemi vrhla o 100 let zpátky, kdy k podobnému kroku přistoupili bolševici po velké říjnové revoluci. Na jeho prohlášení, výjimečné kritické mezi ruskými oligarchy vůči ruské invazi, upozornil server CNN.

Reklama

Vladimir Potanin, prezident metalurgického konglomerátu Norilsk Nickel a zároveň jeho největší akcionář, upozorňuje, že Kreml by zabavením majetku západním společnostem vrátil do bouřlivých porevolučních roků přelomu desátých a dvacátých let 20. století. Vyzývá proto ruskou vládu, aby při konfiskaci postupovala s extrémní opatrností. 

„Nejenom, že bychom se vrátili ro roku 1917, ale důsledky tohoto opatření – nedůvěru investorů v Rusko – bychom nesli ještě desítky let potom,“ uvedl ve svém prohlášení na stránkách Norilsk Nickel.

Deutsche Bank

Deutsche Bank čelí kritice investorů, že na rozdíl od jiných zůstává v Rusku

Největší německá banka Deutsche Bank čelí ostré kritice ze strany některých investorů a politiků za to, že na rozdíl od jiných světových velkých bank v čele s JPMorgan Chase či Goldman Sachs pokračuje ve svém působení v Rusku. Banka se brání, že odchod by byl „v rozporu s jejími hodnotami“, a tvrdí, že je nutné dále podporovat nadnárodní firmy podnikající v Rusku, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Západní společnosti se zase vrátí

Potanin odchod desítek velkých západních nadnárodních společností z Ruska považuje za vysoce emotivní krok, k němuž byla vedení firem donucena pod nátlakem veřejného mínění západních společností. Podle něj se tedy většina firem do Ruska opět vrátí. „Já osobně bych jim tuto možnost ponechal,“ dodal. 

Jmění nejbohatšího Rusa má podle agentury Bloomberg hodnotu kolem 22, 5 miliard dolarů, a to i navzdory tomu, že jen letos kvůli propadu akcií Norilsk Nickel zchudl zhruba o čtvrtinu. I tak je stále 61. nejbohatším člověkem na světě.

šéfka britské diplomacie Elizabeth Trussová

Londýn dál stahuje smyčku kolem Putinových lidí. Na sankční seznam přibyli členové Dumy

Británie rozšiřuje seznam občanů Ruské federace, na které se vztahují sankce. Nově na něj přibylo 386 poslanců ruské Státní dumy, kteří hlasovali pro nezávislost samozvaných separatistických útvarů v Luhansku a Doněcku a podpořili invazi na Ukrajinu. Oznámila to britská ministryně zahraničí Liz Trussová.

Přečíst článek

Ruská ekonomika čelí nejvážnější krizi od pádu Sovětského svazu v roce 1991. Západ uvalil po ruské invazi na Ukrajinu tvrdé sankce na téměř celý ruský finanční a podnikový sektor.

Rusko proto ve čtvrtek rozhodlo o zákazu exportu telekomunikačního, zdravotnického, automobilového, zemědělského, elektrického a technického vybavení. Konkrétně na seznam pro pozastavení vývozu zařadilo přes 200 položek. 

Letiště Bělehrad

Cesta Rusů na Západ vede nyní přes Srbsko. Ceny letenek neřeší

Neutrální postoj srbské vlády k ruské invazi na Ukrajinu vytvořil z Bělehradu vstupní bránu Rusů na západ. Jen během posledních dvou týdnů došlo kvůli nárůstu poptávky na navýšení přepravní kapacity mezi Ruskem a Srbskem o 50 procent, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Rusové chtějí konfiskovat majetek

Premiér Michail Mišustin řekl, že zákaz se bude týkat vývozu zboží zahraničních společností působících v Rusku. „Tato opatření jsou logickou reakcí na opatření zavedená vůči Rusku a jejich cílem je zajistit nepřerušené fungování klíčových odvětví ekonomiky," uvedlo ministerstvo hospodářství. Sankce dopadnou na 48 zemí, včetně Spojených států a států Evropské unie.

Kreml řeší i zestátnění majetku západních firem působících v Rusku nebo přerušení dodávek některých surovin.

Vladimir Putin, prezident Ruska

Putin zakázal vývoz dvou set produktů a chystá se znárodňovat pobočky zahraničních firem

Rusko zavadí odvetné sankce Západu. Zakazuje export telekomunikačního, zdravotnického, automobilového, zemědělského, elektrického a technického vybavení. Na seznam pro pozastavení vývozu zařadilo přes 200 položek. Kreml řeší i zestátnění majetku západních firem působících v Rusku nebo přerušení dodávek některých surovin.

Přečíst článek

„Aktivně pracujeme na opatřeních, která zahrnují znárodnění majetku,“ napsal ve čtvrtek na sociální síti VKontakte bývalý ruský prezident a nynější místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv.

Kreml poprvé o možnosti znárodnění majetku zahraničních firem začal hovořit v reakci na rozhodnutí uzavřít ruské pobočky ze strany vedení nábytkářského řetězce Ikea nebo McDonald´s před několika dny. Ministerstvo hospodářství rovněž plánuje převzít kontrolu nad firmami s větším než 25procentním podílem v rukou „nepřátelských” zemí.

Goldmam Sachs Tower

Bankovní giganti z Wall Street Goldman Sachs a JPMorgan Chase se stáhnou z Ruska

Ukončujeme veškerou svou činnost v Rusku, oznámila Goldman Sachs Group. Jde o prvního bankovního giganta z Wall Street, který ze země odchází kvůli ruské invazi na Ukrajinu, upozorňuje agentura Bloomberg. Své aktivity se tam rozhodla ukončit i největší americká banka JPMorgan Chase, dodal ve čtvrtek večer server CNBC.

Přečíst článek

Putin v minulosti s ruskými oligarchy vycházel velmi dobře a nechal je podnikat s tím, že oni se zase až na výjimky nezapojovali do politiky. Kritických hlasů ze strany nejbohatších Rusů je tak pomálu. Válka na Ukrajině je tragická a měla by skončit, uvedl pouze týden po začátku bojů ruský oligarcha Michail Fridman, který se objevil na sankčním seznamu Evropské unie.

Na začátku března vyzval k rychlému ukončení války na Ukrajině ruský ropný gigant Lukoil. Stal se tak prvním velkým ruským podnikem, který se postavil proti ruské invazi na Ukrajinu, napsala tehdy agentura AFP.

> > > > > Vše o ruské invazi na Ukrajině čtěte zde < < < < <

Roman Abramovič

Britové uvalili sankce na ruské oligarchy Romana Abramoviče a Olega Děripasku

Známí ruští oligarchové mají zmrazená britská aktiva, nesmějí obchodovat s britskými společnostmi ani jedinci, mají zakázáno cestovat, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Vladimir Putin

Dlouhý sankční seznam EU: Téměř 900 Rusů, 50 subjektů

Státy Evropské unie se shodly na uvalení dalších sankcí kvůli ruské agresi na Ukrajině. Na sankčním seznamu se nově objeví jména 160 ruských politiků a oligarchů včetně šéfa Aeroflotu a zetě ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Unie také rozšíří vyloučení z mezinárodního platebního systému SWIFT i na běloruské banky. Oznámila to Evropská komise. Unijní opatření se po několika předchozích vlnách sankcí budou vztahovat na 862 ruských činitelů a 53 subjektů.

Přečíst článek

Pšenice, ilustrační foto

Putin přitvrzuje. Přeruší dodávku některých komodit

Ruský prezident Vladimir Putin vydal příkaz, kterým hodlá přerušit dodávku určitého typu zboží a surovin na Západ. Čeho se ruské sankce budou týkat konkrétně, jasné není. Nyní o tom bude jednat ruská vláda. Výsledek by měl Kreml oznámit do dvou dní, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Bohatý Putinův přítel Roldugin. Švýcarský soud odsoudil čtyři bankéře, kteří mu pomohli převádět miliony

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme