Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruští oligarchové chudnou nejrychleji v historii. Nejvíc šéf Lukoilu, který brojí proti válce

Sídlo ruského ropného giganta Lukoil v Moskvě.
Vladimir Menkov / Creative Commons / CC BY-SA 3.0
Lukáš Kovanda

Dvacet nejbohatších Rusů přišlo kvůli sankcím o 2,4 bilionu korun. Lukoil, jehož šéf z nich zchudl nejvíce, o 411 miliard korun, se už proti invazi staví.

Reklama

Nejbohatší Rusové, zpravidla oligarchové, letos kvůli ukrajinské válce a západním sankcím přišli dohromady v přepočtu o zhruba 2,35 bilionu korun. O tolik se podle výpočtu agentury Bloomberg ztenčil jejich majetek. V průměru tak každý z nejbohatších Rusů přišel o bezmála 120 miliard korun.

Ve skutečnosti to bude ale citelně více. To proto, že moskevská burza byla po celý tento týden zavřená, takže tamní akcie nedostaly příležitost se propadnout. A jejich propad by byl vskutku mocný. Ruské akcie, které se v rámci kotace na více burzách obchodují také mimo Rusko, na londýnské burze, se totiž už v polovině tohoto týdne propadaly průměrně o 98 procent. Pak bylo obchodování s nimi pozastaveno.

Akcie obchodované na moskevské burze se ale do majetku nejbohatších Rusů kvůli zavření burzy stále započítávají za cenu, kterou měly na konci minulého týdne, tedy ještě před víkendovým zavedením razantních západních sankcí.

Ceny některých kovů, zemědělských výrobků a surovin se zvyšují a ocitají se na úrovních, kde ještě nikdy nebyly. Na vině je ozbrojený konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem. Obě země jsou totiž důležité pro světový trh s pšenicí, slunečnicovým olejem, hliníkem, titanem či niklem, a ty reagují na ruskou invazi na Ukrajinu.

Současné vysoké ceny pšenice se kvůli invazi na Ukrajinu zapíšou do historie

Ruská invaze na Ukrajinu, která uzavřela obilné přístavy v Černém moři, odkud z obou zemí pochází více než čtvrtina celosvětového exportu pšenice a pětina kukuřice, se podepsala na aktuálně rekordních cenách těchto komodit. Cena pšenice vzrostla během týdne o 40 procent a je nejvyšší za 14 let, podobně je to u kukuřice či ječmene, uvedla agentura Bloomberg. Světové ceny potravin se přitom v únoru vyšplhaly na další rekord, uvedla dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství.

Přečíst článek

Šéf Lukoilu přišel o 411 miliard korun

Z dvacítky nejbohatších Rusů letos o největší majetek přišel Vagit Alekperov, šéf a spolumajitel ropného a plynárenského podniku Lukoil. Válka a sankce jej připravily o v přepočtu 411 miliard korun. Je otázkou, zda právě toto je důvodem, proč se Lukoil jako první z velkých ruských podniků už od čtvrtka otevřeně staví proti invazi na Ukrajinu.

Na druhou stranu, nelze vyloučit, že některá ruská aktiva, i ta náležející do majetku oligarchů, jsou nyní podhodnocená. Mohla zkrátka spadnout na ceně tak extrémně, že jsou i po započítání značného politického a jiného rizika stále lákavá.

Největší americká banka, JPMorgan Chase, ve své včerejší analytické zprávě doporučuje svým klientům k nákupu právě dluhopisy Lukoilu či některých ruských oceláren. Mezinárodní angažmá těchto firem je podle banky přiměje k tomu, aby nadále plnily své závazky vůči věřitelům.

Moskva, rubl, ukrajinská krize

Rusko směřuje ke krachu jako v roce 1998, varuje JPMorgan

Západem uvalené sankce na Rusko může zemi dovést k ekonomickému kolapsu, který bude stejný, možná dokonce větší než v roce 1998. Tehdy Rusko vyhlásilo neschopnost splácet své závazky, uvádí prestižní americká banka JPMorgan Chase. 

Přečíst článek

Investovat do ruských aktiv lze, ale s rozmyslem

Věřitelé ruských aktiv ale musí vážně počítat se značným rizikem. Ruská vláda například v tomto týdnu nevyplatila cizincům úrok, jenž jim náležel coby držitelům rublových vládních dluhopisů. To lze vyložit jako částečnou platební neschopnost ruské vlády.

Podniky jako Lukoil doplácejí nejen na válku a sankce, ale i na obavu z toho, že další sankce mohou být zavedeny. Pokud by se tak však nestalo, investoři začnou jejich vyhlídky hodnotit přece jenom o něco příznivěji, což se projeví růstem ceny příslušných aktiv, akcií či podnikových dluhopisů.

Zdražuje ropa i benzin

Obava z dalších sankcí je ale stále vysoká. V jejím důsledku zhruba 66 procent ruské ropy nenachází kupce, de facto tak tato ropa „zmizela z trhu“, pročež ropa celkově celosvětově citelně zdražuje. A v důsledku toho také pohonné hmoty v Česku.

Nafta u českých čerpacích stanic jen za poslední dva dny přidala průměrně zhruba 3,60 koruny na litr, což je zcela nevídané. Stojí nyní celorepublikově průměrně zhruba 42,30 koruny za litr, vyplývá z dnešních údajů CCS.

Dramaticky zdražuje také benzín, jenž v průměru vyjde na přibližně 41,60 koruny za litr. Pohonné hmoty v ČR jsou suverénně nejdražší v historii a jejich cenový růst přitom ještě dále zrychluje. Během několika dní se tak mohou snadno ocitnout v pásmu 45 až 50 korun za litr.

Sídlo ruského ropného giganta Lukoil v Moskvě.

Lukoil se jako první ruský gigant postavil proti válce. Za protesty se přitom v Rusku zatýká

Ruský ropný gigant Lukoil vyzval k rychlému ukončení války na Ukrajině. Stal se tak prvním velkým ruským podnikem, který se proti ruské invazi na Ukrajinu postavil, napsala agentura AFP. Proti útoku se již vyjádřilo i několik ruských oligarchů stižených sankcemi. Za protesty a označování ruského vpádu na Ukrajinu za „invazi“ přitom již ruské úřady zatkly tisíce lidí a za účast na protiválečných demonstracích hrozí účastníkům až šest let vězení za extremismus.

Přečíst článek

ukrajinský krize

Ruské akcie jsou neprodejné. Světové indexy už s nimi nepočítají

Společnosti MSCI a FTSE Russell vyřadily cenné papíry ruských společností ze svých akciových indexů. Londýnská burza mezitím zastavila obchodování s ruskými depozitními certifikáty. Mezinárodní investoři se nemohou zbavit ruských aktiv.

Přečíst článek

Metro v Kyjevě slouží obyvatelům města jako nouzový kryt

Dalibor Martínek: Jsou kryty připravené? Spíš se sejdeme v podchodu

V současnosti hodně lidí zajímají kryty. Možná je to zájem iracionální, pocházející ze strachu. Ale všichni jsme viděli záběry z kyjevského metra, jak tam děti sedí v řadě jako někde v koncentráku. Ano, řada lidí má strach.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Superjachta Dilbar

Prodat, nebo konfiskovat. Jachty, fotbalové kluby a další majetek ruských oligarchů je v ohrožení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme