Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zabavené jachty je tak nebolí. Miliardové majetky se ruským oligarchům daří přesouvat

Zabavená jachta Alexeye Mordashova
ČTK/AP
Petra Jansová

Zabavené jachty, luxusní nemovitosti nebo sportovní kluby zřejmě nebudou podle agentury Bloomberg dostatečně silným tlakem na ruské elity, na ruského prezidenta Vladimira Putina jej tak podle všeho nepřenesou. Ruští oligarchové totiž nadále přesouvají svoje majetkové podíly tak, aby o ně nepřišli.

Reklama

Síla bohatství ruských oligarchů je jinde: schovaná v zatím tajných obchodních rejstřících – odkrýt ji ale může trvat ještě několik dalších dnů. Během těch budou ruští miliardáři potichu přesouvat svoje vlastnické podíly, opouštět funkce ve správních radách a vzdávat se kontroly nad jměním, aby zachránili svá aktiva před sankcemi, dokud je to ještě možné, upozorňuje agentura Bloomberg.

Alexeji Mordašovovi, který je čtvrtým nejbohatším Rusem, sice italští celníci 4. března zabavili luxusní jachtu, jeho miliardový podíl v těžařské společnosti Nordgold už byl ale v tu chvílí zakotven v bezpečí. Podíl v britské Nordgold v hodnotě 1,1 miliardy dolarů převedl Mordašov na svoji manželku Marinu ještě před tím, než se ocitl na sankčním seznamu.

Boje na Ukrajině

Čeká nás druhá studená válka. Po Kyjevu přijde Tchaj-wan, píše vlivný historik Niall Ferguson

Jak se na současnou ruskou invazi dívají historikové? Jedná se o dějinný konflikt, nebo časově omezenou událostí bez vážnějších konsekvencí? Přední historik Niall Ferguson věnující se dějinám evropského kontinentu pro agenturu Bloomberg popsal sedm klíčových bodů, které rozhodnou, a na historických paralelách ukazuje, jak by mohly dopadnout. Naděje na dobrý konec? Spíše malá a může nás čekat druhá studená válka a po Kyjevu může následovat Tchaj-wan. 

Přečíst článek

A ocelářský magnát převedl i svůj majetek ve společnosti TUI AG: 1,7 miliard vysoký podíl z kyperského holdingu vložil do společnosti registrované na Britských Panenských ostrovech.

Tiché přesuny jmění

Stejně postupoval i Michail Fridman, jehož jméno se na seznamu sankcí EU objevilo ve stejný den jako jméno Alexeje Mordašova a Petra Avena. Podle záznamu z rejstříku nicméně ještě dva dny potom přesunul kontrolu nad nejméně třemi firmami registrovanými ve Velké Británii na bývalého zaměstnance investiční společnosti LetterOne, kterou Fridman založil.

Stejně tak je to v případě Vadima Moškoviče. Tomu se ještě před uvalením sankcí podařilo snížit podíl v zemědělském konglomerátu Ros Agro pod 50 procent, do stínu sankčního seznamu přesunul i zhruba 17 miliardový podíl Andrej Melničenko ve společnosti EuroChem Suek. Převod nabyl účinnosti 9. března, tedy v den, kdy se Melničenko a další objevili na seznamu sankcí.

Vladimir Putin, prezident Ruska

Rusko je na prahu krize. SSSR dosáhlo kolosálních úspěchů i přes sankce, uklidňuje Putin

Dva týdny, po které Západ uplatňuje sankce vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu, stačily, aby se Putinovo Rusko dostalo na ekonomické dno, píše agentura Bloomberg. 

Přečíst článek

Pod rouškou pravidla OFAC (Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv spadající pod ministerstvo financí USA) se svých podílů ve společnostech tak, aby dodrželi pravidlo nevlastnit více než 50procentní podíl, zbavovali ruští oligarchové i po anexi Krymu. A využívali k tomu přepisu na rodinné příslušníky, zaměstnance nebo najaté právníky.

Kvůli ukrajinské válce a sankcím přišli ruští oligarchové zatím podle odhadů o 90 miliard dolarů.

Vladimir Putin

Putina po anexi Krymu Rusové milovali. Teď je to jiné

Ruský prezident Vladimir Putin není po agresi vůči Ukrajině kladným hrdinou ani v Rusku. Nesouhlasí s ním obyčejní lidé a kritizují ho oligarchové, píše CNBC.

Přečíst článek

Goldmam Sachs Tower

Bankovní giganti z Wall Street Goldman Sachs a JPMorgan Chase se stáhnou z Ruska

Ukončujeme veškerou svou činnost v Rusku, oznámila Goldman Sachs Group. Jde o prvního bankovního giganta z Wall Street, který ze země odchází kvůli ruské invazi na Ukrajinu, upozorňuje agentura Bloomberg. Své aktivity se tam rozhodla ukončit i největší americká banka JPMorgan Chase, dodal ve čtvrtek večer server CNBC.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme