Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusko má na Ukrajině 200 tisíc obětí, tvrdí USA. Rapidně více než při ruském vpádu do Afghánistánu

Rusko má na Ukrajině 200 tisíc obětí, tvrdí USA. Rapidně více než při ruském vpádu do Afghánistánu
ČTK / AP
 ČTK

Ruská invaze na Ukrajinu má podle odhadu Bílého domu jen za posledních pět měsíců 100 tisíc obětí na ruské straně, z toho přes 20 tisíc mrtvých. Uvedl to bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Celkový počet zabitých či zraněných ruských vojáků odhadují západní činitelé na více než 200 tisíc.

Reklama

Ukrajinský generální štáb uvádí přes 190 tisíc "zlikvidovaného personálu" od začátku invaze, tedy od loňského února. Moskva sama své ztráty vyčísluje v jednotkách tisíc. O vlastních vojenských ztrátách zveřejňují Rusko i Ukrajina jen minimum informací.

Ukrajina ze všeho nejvíc potřebuje munici, řekl po návratu z válečné zóny prezident Pavel

Česká republika bude i ve spolupráci s dalšími spojenci hledat cesty, jak zvýšit dodávky munice na Ukrajinu. Uvedl to prezident Petr Pavel po návratu z pracovní návštěvy Ukrajiny. Země, která čelí ruské agresi, má podle něj munice kritický nedostatek, přičemž právě munice je nezbytná pro to, aby mohla zahájit protiofenzívu vůči Rusku.

Přečíst článek

Kirby neposkytl žádné podrobnosti k tomu, jak Bílý dům k počtu ruských obětí došel, čísla podle něj ale stojí na informacích amerických zpravodajských služeb. O počtu padlých a zraněných Ukrajinců Kirby hovořit odmítl. Šéf amerického sboru náčelníků štábů Mark Milley nicméně ukrajinské ztráty, tedy zabité i zraněné, loni v listopadu odhadl zhruba na 100 tisíc.

Deset tisíc mrtvých věznů Wagnerovy armády 

Téměř polovinu z 20 tisíc zabitých ruských bojovníků za posledních pět měsíců podle Kirbyho tvoří příslušníci Wagnerovy žoldnéřské skupiny. Z nich je mnoho odsouzenců, kteří byli vrženi z vězení do boje bez dostatečného bojového výcviku, vedení nebo organizačních schopností, uvedl Kirby.

Návštěvníci ve vojenské kamufláži stojí u vchodu do „PMC Wagnerova centra“, které je spojeno s podnikatelem a zakladatelem soukromé vojenské skupiny Wagner Jevgenij Prigožin, během oficiálního otevření kancelářského bloku během Dne národní jednoty v St. Petersburg, Rusko, 4. listopadu 2022.

Brusel si vyšlápl na Wagnerovu armádu miliardáře Prigožina. Uvalil na ni sankce

Evropská unie zařadila na svůj sankční seznam ruskou Wagnerovu (v ruském přepisu Vagnerovu) skupinu kvůli její "aktivní" účasti na ruské agresivní válce proti Ukrajině. Informovala o tom ve čtvrtek večer Rada EU. Činnost žoldnéřské skupiny podle členských zemí unie ohrožuje "územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny".

Přečíst článek

Nejlítější boje na Ukrajině nadále pokračují v Bachmutu v Doněcké oblasti, kde ruské jednotky už měsíce usilují o obklíčení a následné dobytí města. Že jde o "opotřebovávací" válku, je podle agentury Reuters patrné právě v bojích o Bachmut.

Počet padlých vojáků se snaží stanovit i média za pomoci otevřených zdrojů; britská stanice BBC minulý týden oznámila, že se jí ve spolupráci s ruským nezávislým serverem Mediazona podařilo ověřit jména 21 700 padlých ruských vojáků, přičemž stanice uvedly, že podle jejich nejkonzervativnějších odhadů je celkový počet zabitých ruských vojáků 43 400. To by byl skoro trojnásobek počtu 15 tisíc vojáků, o které Sovětský svaz přišel ve válce v Afghánistánu v letech let 1979 až 1989.

Více o ruské invazi na Ukrajinu čtěte zde

Ukrajinci se pokusili zabít Putina s pomocí dronu, Rusové atentát tají

Přežil. Ukrajinci se pokusili zabít Putina s pomocí dronu, Rusové atentát tají

Ukrajinci se pokusili zabít ruského prezidenta Vladimira Putina s pomocí bezpilotního letadla naloženého výbušninou. Informoval o tom na svých stránkách německý bulvární deník Bild. Podle něj se atentát nezdařil, ruské úřady akci přesto drží v tajnosti.

Přečíst článek

Čekání na mobilizaci. Na další vlnu emigrace nemají Rusové peníze či pasy

Čekání na mobilizaci. Na další vlnu emigrace nemají Rusové peníze či pasy

Ti, kdo měli možnost z Ruska odjet, už to udělali, myslí si představitel organizace, která radí Rusům, jak se vyhnout službě v armádě nebo dezertovat. Ruský parlament tento týden schválil změny, které umožní doručování povolávacích rozkazů elektronicky, což vyvolalo spekulace, že nová mobilizace v Rusku je na spadnutí. Zatímco během první mobilizace na podzim se mnozí Rusové pokoušeli narychlo odjet ze země, hrozba dalšího povolávání do armády zatím masovou emigraci nevyvolala, všímá si web Rádia Svobodná Evropa.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Finanční establishment USA varuje Ukrajinu, že možná nezbyde než jednat o konci boj

Lukáš Kovanda: Finanční elity USA varují Ukrajinu, že možná nezbyde, než jednat o konci bojů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme