Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Zemanovi noví bankéři změnu kurzu ČNB nepřinesou

Prezident Miloš Zeman jmenoval Jana Fraita (druhý zleva) viceguvernérem ČNB a Jana Kubíčka (druhý zprava) a Jana Procházku (vpravo) členy bankovní rady ČNB. Vlevo je guvernér ČNB Aleš Michl.
ČTK
Lukáš Kovanda

Noví členové bankovní rady jsou známi. Prezident Miloš Zeman dnes jimi jmenoval Jana Procházku, dosavadního šéfa pojišťovny EGAP a Jan Kubíčka, šéfa Úřadu Národní rozpočtové rady. Prezident Zeman se při jejich jmenování vyslovil pro to, aby se úrokové sazby ČNB dále nezvyšovaly, takže je zřejmé, že posledním „jestřábem“ bankovní rady zůstane od února Tomáš Holub.

Reklama

Jména nových radních nejsou z hlediska trhu příliš zásadní, protože jejich jmenování prakticky nemá šanci změnit aktuální nastavení přístupu k měnové politice ČNB. Naopak, nynější přístup ještě utvrdí. Nová jména bankovních radních, jmenovaných letos na přelomu jara a léta, byla zásadnější, neboť „revolučně“ měnovou politiku ČNB proměňovala. Nynější obměna bankovní rady žádnou zásadní změnu nepřinese.  

Prezident Miloš Zeman jmenoval nové členy ČNB.

Zeman jmenoval Kubíčka a Procházku novými členy bankovní rady ČNB

V polovině února vyprší šestiletý mandát současnému viceguvernérovi Marku Morovi a členovi rady Oldřichu Dědkovi. Prezident Miloš Zeman ve středu na Hradě jmenoval jejich nástupce: Jana Kubíčka a Jana Procházku. Stávající člen Jan Frait se stal viceguvernérem.

Přečíst článek

Končící radní Oldřich Dědek už další mandát mít ze zákona nemůže, neboť v polovině února bude mít za sebou hned dva. V bankovní radě zasedal totiž už v letech 1999 až 2005. Stávající viceguvernér Marek Mora pak patří k menšině radních, která zastává názor, že ČNB by měla základní úrokovou sazbu zvyšovat mnohem výrazněji nad stávající úroveň sedmi procent. S takovým názorem se ale neztotožňuje ani prezident Zeman, ani guvernér ČNB Aleš Michl. A právě to jsou klíčové osoby, které o nových jménech v bankovní radě rozhodovaly. Na postu viceguvernéra proto Moru od února nahradí Jan Frait, nynější řadový radní.

Bylo krajně nepravděpodobné, že by prezident Zeman jmenoval do bankovní rady takové osoby, které by byly ve fundamentálním názorovém rozporu s guvernérem. Proto lze očekávat, že bankovní rada ČNB bude od února, kdy oběma dnes jmenovaným radním začíná platit mandát, ve svém postoji alespoň zpočátku ještě jednotnější než dosud, kdy pravidelně hlasuje v poměru 5 ku 2 ve prospěch zachování sazeb na stávající úrovni.

Vedle Mory hlasuje opakovaně pro zvýšení už jen zmíněný radní Holub, který se tak po jmenování dvou nových radních velmi pravděpodobně ocitne v pozici „samotného vojáka v poli“, tedy za stávajících podmínek jediného a posledního „jestřába“ bankovní rady ČNB.

Únorová obměna bankovní rady by tedy rozhodně neměla být tak přelomovou proměnou tohoto tělesa, jakou bylo jmenování nového guvernéra a tří dalších radních letos na přelomu jara a léta. Nelze tedy ani čekat žádnou zásadnější změnu měnové politiky ČNB. Nadále je třeba počítat s politikou udržování základní sazby na úrovni sedmi procent a se zahájením jejího pozvolného snižování nejdříve ve druhé polovině roku 2023, a to vše při pokračující deklarované připravenosti centrální banky intervenovat na devizovém trhu v případě potřeby za stabilizaci a posílení koruny.

Nákup v obchodě (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Před 20procentní inflací Česko zachránil jen zásah vlády a statistiků

Inflace v Česku opět roste. V listopadu vykázala v meziročním vyjádření úroveň 16,2 procenta, zatímco meziměsíčně rostla o 1,2 procenta. V meziměsíčním vyjádření jde o nejvýraznější růst inflace od letošního července. V meziročním vyjádření narostla listopadová inflace z říjnové úrovně 15,1 procenta.

Přečíst článek

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde

Reklama

Související

Od července je Jan Frait podruhé členem bankovní rady ČNB. „Žijeme v době inflačního šoku,” říká.

Jan Frait z ČNB: Inflace v lednu bude šok, ale ne 20 procent. Nižší sazby bych letos nečekal

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman (vpravo) jmenoval Jana Kubíčka (vlevo) členem bankovní rady ČNB

Dalibor Martínek: Miloš Zeman dokončil svou pomstu za zvyšování úrokových sazeb

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme