Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Úsporný tarif je pro všechny...až na chalupáře

chalupa, ilustrační foto
Pixabay
Lukáš Kovanda

Energetický úsporný tarif, jehož detaily v týdnu zveřejnila vláda, se nevztahuje k místu trvalého bydliště, ale k nastavenému, smluvně danému tarifu pro odběr energií. Nespornou výhodou úsporného tarifu je to, že lidé si o podporu nemusí nijak žádat. Nemusí tedy měnit stávající způsob platby za energie. Dodavatel energie jim úsporu plynoucí z úsporného tarifu prostě automaticky zaúčtuje, takže ať už standardně platí energie jakkoli, účet jim bude adekvátně ponížen, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

To, zda bude účet za energie ponížen o částku plynoucí z úsporného tarifu, se odvíjí nikoli od místa trvalého bydliště, ale právě od nastaveného tarifu pro odběr energií.

Víkendoví chalupáři mají smůlu   

Například lidé, kteří na chatách a chalupách využívají takzvaný víkendový tarif, nebudou moci úsporný tarif využít. Víkendový tarif je konkrétně tarif D61d. Elektřina se v rámci tohoto tarifu čerpá od pátku 12.00 hodin do neděle 22.00 hodin. Za elektřinu se platí o dvě třetiny méně než během týdne.

Arsen Lazarevič: Nový úsporný tarif ignoruje novou realitu energetického trhu

Arsen Lazarevič: Nový úsporný tarif ignoruje aktuální realitu energetického trhu

Cena elektřiny roste, spotřebitelé si na vytápění mohou připlatit v příštím roce desítky tisíc navíc oproti současným, už tak vysokým cenám. Úsporný tarif téměř nic neřeší, zvláště u ohrožených domácností, míní analytik Arsen Lazarevič.

Přečíst článek

Ti lidé, kteří se rozhodnou na chalupě žít trvale, třeba z úsporných důvodů, ovšem pochopitelně budou využívat už jiný tarif než víkendový. Budou tedy využívat tarif, na který se úsporný tarif již vztahuje a v jehož rámci tedy mohou státní pomoc čerpat.

Trvalé bydliště nerozhoduje

Nevadí v takovém případě právě ani to, že člověk na své chalupě či chatě nemá trvalé bydliště. Rozhodující je tarif a příslušná smlouva s dodavatelem energie na danou nemovitost, ať jde o byt ve městě či chalupu. Trvalé bydliště o možnosti čerpat úsporný tarif nerozhoduje, důležitý je nastavený tarif.

Strakova akademie v Praze, sídlo české vlády

Lukáš Kovanda: Vláda měla úsporný tarif zacílit – a navíc snížit DPH na potraviny

Stěžejní problém nynější koncepce vládní pomoci s drahými energiemi tkví v tom, že není dostatečně adresná. Pokud by například dnes blíže představený energetický úsporný tarif byl koncipován tak, aby od drahých energií ulevil pouze skutečně potřebným, tedy chudým a lidem z nižších středních vrstev, a ne plošně všem, bude sociálně a koneckonců i ekonomicky dávat daleko větší smysl, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Takže pokud třeba manželé mají trvalé bydliště každý v jiné nemovitosti a mají-li v obou nemovitostech standardně nastavený tarif, ke kterému se úsporný tarif váže, podporu v rámci úsporného tarifu získají. Jestliže však daný manželský pár například využívá jednu z uvedených dvou nemovitostí jako chalupu či chatu a má tam nastavený víkendový tarif, tak na tuto nemovitost úsporný tarif čerpat nelze.

Pokud člověk bydlí v nájmu a trvalé bydliště má na druhém konci republiky, tak má-li energie v nájmu psány na sebe, jeho platby od odvíjí od standardního, stávajícího tarifu, tedy tarifu, který není víkendový. Využít úsporný tarif tedy může, i když má trvalé bydliště jinde. V místě trvalého bydliště úsporný tarif také využít může, pokud tedy nemá na nemovitost svého trvalého bydliště nasmlouván třeba zmíněný víkendový tarif.

Petr Dufek: Tlak energetického trhu na domácnosti bude až neuvěřitelný

Z příběhu o tom, že stále vyšší ceny budou mít jen krátkého trvání a časem odezní, se čím dál více stává čistá fantasy. Cena elektrické energie na německém trhu dál prudce narůstá, a to jak v případě spotového trhu, tak i toho forwardového, kde se obchodují kontrakty na další roky. Nejenom, že přepisují dosavadní maxima, ale změnil se i jejich poměr. Cena elektřiny pro další rok je vyšší než ta současná, což znamená odklad happy endu, na nějž jsme doposud spoléhali, na neurčito, míní hlavní ekonom Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ČEZ

Lukáš Kovanda: Proč vláda nyní couvá se svým plánem znárodnit ČEZ a klíčové elektrárny v ČR?

Přečíst článek
Vagon Škodovek, export

Lukáš Kovanda: Zahraniční obchod ČR se po roce vrací „do plusu“. Hlavně díky zlevnění energií a silné koruně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme