Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Recese a válka na Ukrajině vymazaly v tuzemsku trh s akvizicemi a fúzemi

Nejvýznamnější transakcí v regionu bylo převzetí rumunského výrobce a distributora elektřiny Enel SpA řeckou společností firmou Public Power Corp.
Profimedia
 ČTK

Objem i počet transakcí na trhu fúzí a akvizic v prvním čtvrtletí meziročně propadl. Na území Česka či s jeho zapojením se uskutečnilo 14 transakcí za 93,4 milionu korun. Ve stejném období loni to přitom bylo 20 transakcí za 4,1 miliardy korun.

Reklama

Propad je podle poradenské společnosti TPA, která statistiku zveřejnila, důsledkem ekonomické recese a poklesu aktivity investorů v souvislosti s nejistotou na trhu.

Jedinou transakcí s dostupnými údaji v Česku v prvním čtvrtletí byla akvizice brněnské technologické společnosti PUXdesign skupinou BiQ Group spadající pod investiční společnost InTeFi. PUXdesign se specializuje na webové technologie. Cílem transakce bylo podpořit PUXdesign v expanzi mezi velké zákazníky a k expanzi do zahraničí, uvedl Jiří Hlaváč, partner TPA Valuation & Advisory.

Firma Wood SPAC One odkoupí téměř poloviční podíl v prodejci obuvi Footshop.

První středoevropský SPAC dokončil námluvy. Na burzu pošle prodejce tenisek Footshop

Společnost Wood SPAC One (WSO) ze skupiny Wood & Company se dohodla s majiteli on-line prodejce Footshop na odkoupení jejich až 49procentního podílu. Dohoda podléhá schválení akcionářů WSO. Tento typ akvizice za účelem vstupu na burzu je prvním v Česku i regionu střední Evropy.

Přečíst článek

Loňský rok byl přitom pro český trh fúzí a akvizic úspěšný. Rekordním obchodem byl prodej společnosti Avast konkurenčnímu Nortonu. Na rozdíl od globálního trhu tak ten tuzemský rostl. Mohly za to hlavně odložené obchody z pandemických let.

Trh fúzí a akvizic v celém středoevropském regionu nyní ovlivňuje válka na Ukrajině. V Albánii, Bulharsku, Černé Hoře, Česku, Chorvatsku, Maďarsku, Polsku, Rakousku, Rumunsku, Slovensku, Slovinsku a Srbsku sice TPA registruje meziroční nárůst počtu transakcí o zhruba 24 procent na celkem 187, jejich objem ovšem klesl téměř o polovinu na 3,67 miliardy eur (v přepočtu 85,7 miliardy korun) ze 7,1 miliardy eur (165,8 miliardy korun).

Největší objemy jsou v energetice

„Největší objem transakcí v regionu jsme zaregistrovali v prvním čtvrtletí v odvětví energetiky, a to již třetí čtvrtletí v řadě. Energetika se v prvním čtvrtletí podílela za celkovém objemu transakcí z 38 procent. Nejvíce transakcí bylo přitom tradičně v Polsku,” upozornil Hlaváč.

Credit Suisse (ilustrační foto)

Spojení Credit Suisse a UBS má v USA zelenou, Fed schválil fúzi

Rada guvernérů americké centrální banky (Fed) schválila největší švýcarské bance UBS záměr převzít dceřiné společnosti, které má ve Spojených státech švýcarská banka Credit Suisse. Schválení znamená, že zmizela další významná překážka na cestě k dokončení záchranné transakce, kterou zprostředkovala švýcarská vláda.

Přečíst článek

Nejvýznamnější zveřejněnou transakcí v regionu v letošním prvním kvartálu bylo převzetí rumunského výrobce a distributora elektřiny Enel SpA z italské energetické skupiny Enel řeckou energetickou společností Public Power Corp. Transakce je součástí střednědobé strategie skupiny Enel Group, která chce skrze postupný prodej svých aktiv snížit svůj konsolidovaný dluh a postupně se přesunout více na americký kontinent, kde už působí.

Atraktivní IT, telekomunikace a nemovitosti

Ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku v celém regionu klesl počet transakcí o 69 a jejich objem o 243 milionů eur. V Česku počet transakcí mezičtvrtletně spadl o 13, při poklesu objemu o 142 milionů eur (ze 146 milionů eur ve čtvrtém čtvrtletí 2022 na čtyři miliony eur v prvním čtvrtletí 2023).

„Pro investory v regionu zůstávají atraktivní sektory počítačového softwaru, automatizace, energetiky – především obnovitelných zdrojů – či telekomunikací a dlouhodobě nemovitostní sektor. Zvýšenou atraktivitu očekáváme v oblasti potravinové bezpečnosti, zbrojní výroby a dodávek materiálu,” doplnil Hlaváč. Situaci na trhu bude podle něj dále ovlivňovat konflikt na Ukrajině, který je pro potenciální investory omezením z hlediska nejistoty vývoje v různých odvětvích v celém regionu.

Brusel znepokojuje fúze Amazonu a výrobce „špionážního“ vysavače

Evropská komise (EK) má v úmyslu prošetřit plán americké společnosti Amazon převzít za 1,7 miliardy dolarů (37,6 miliardy korun) firmu iRobot, která je výrobcem vysavače Roomba. Informoval o tom list Financial Times (FT). Odvolává se přitom na zdroje, podle nichž unijní exekutiva poslala Amazonu ohledně chystané transakce podrobný dotazník.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme