Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Spojení Credit Suisse a UBS má v USA zelenou, Fed schválil fúzi

Credit Suisse (ilustrační foto)
ČTK / AP
 ČTK

Rada guvernérů americké centrální banky (Fed) schválila největší švýcarské bance UBS záměr převzít dceřiné společnosti, které má ve Spojených státech švýcarská banka Credit Suisse. Schválení znamená, že zmizela další významná překážka na cestě k dokončení záchranné transakce, kterou zprostředkovala švýcarská vláda.

Reklama

Credit Suisse je druhou největší bankou ve Švýcarsku. V březnu se ale dostala do tak vážných problémů, že začala ohrožovat finanční stabilitu globálního bankovního sektoru. Do věci se proto vložila švýcarská vláda, centrální banka a regulační orgány, které dojednaly záchranu banky tak, že ji převezme její větší domácí rival.

UBS se zavázala, že do tří měsíců od dokončení transakce předloží Fedu plán realizace spojení svých amerických aktivit s aktivitami Credit Suisse, uvedl Fed. Plán bude zahrnovat přísnější požadavky na standardy likvidity, protože nová instituce bude větší.

Colm Kelleher, předseda představenstva UBS.

Akcionáři jsou rozezleni. Spojení nebude snadné a zahrnuje obří riziko, připouští šéf UBS

Vedení UBS se snaží uklidnit akcionáře ohledně převzetí rivala Credit Suisse Vedení největší švýcarské banky UBS se na valné hromadě snaží uklidnit akcionáře po narychlo dohodnutém převzetí konkurenční banky Credit Suisse, která se dostala do problémů. Dohodu prosadila švýcarská vláda, za svého rivala zaplatí UBS tři miliardy švýcarských franků (zhruba 71 miliard korun). Akcionáři teď chtějí znát podrobnosti a plány vedení. Spojení obou bank budí právní i veřejné pochybnosti.

Přečíst článek

Fed je povinen provést přezkum bankovních fúzí, pokud banka s celkovými aktivy přes 250 miliard dolarů (5,3 bilionu korun) koupí akcie s hlasovacími právy společnosti s aktivy nejméně deset miliard dolarů. UBS požádala Fed o schválení spojení 22. března.

Dvě největší banky ve Švýcarsku se dohodly na spojení minulý měsíc ve snaze odvrátit případnou katastrofickou finanční krizi. UBS očekává, že díky transakci vznikne podnik s celkovým objemem investovaných aktiv více než pět bilionů dolarů.

UBS získala na začátku tohoto měsíce dočasný souhlas s převzetím od Evropské unie, stále ale musí požádat o schválení podle pravidel EU pro fúze. Převzetí podle zdrojů agentury Reuters už schválila britská centrální banka.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Největší švýcarská banka UBS

Lukáš Kovanda: Je třeba se v Česku bát o úspory? Švýcaři jednají o nouzovém spojení dvou tamních největších bank

Přečíst článek
Banka UBS

Krize zažehnána. UBS je od převzetí svého konkurenta Credit Suisse poprvé v zisku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme