Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brusel znepokojuje fúze Amazonu a výrobce „špionážního“ vysavače

Brusel znepokojuje fúze Amazonu a výrobce „špionážního“ vysavače
ČTK
 ČTK

Evropská komise (EK) má v úmyslu prošetřit plán americké společnosti Amazon převzít za 1,7 miliardy dolarů (37,6 miliardy korun) firmu iRobot, která je výrobcem vysavače Roomba. Informoval o tom list Financial Times (FT). Odvolává se přitom na zdroje, podle nichž unijní exekutiva poslala Amazonu ohledně chystané transakce podrobný dotazník.

Reklama

Návrhem transakce se zabývá také americká Federální obchodní komise (FTC). Zajímá ji, zda by si pak internetový prodejce Amazon nezvýšil tržní sílu v segmentu domácích spotřebičů. EK si jí všímá spíše z obav ohledně ochrany soukromí. Vysavač Roomba je totiž kromě uklízení schopen také zaznamenávat údaje o prostoru v domácnosti.

Otázky EK se podle zdrojů týkají hlavně toho, jak přístroj funguje a pořizuje snímky. Na internet totiž už dříve unikly snímky pořízené vývojovou verzí vysavače. Společnost iRobot věc prošetřuje a pozastavila spolupráci s dodavatelem, který data zpracovává.

„Zástupci EU se snaží zjistit, jak je tato dohoda pro Amazon důležitá. Zajímá ji, jak firma může akvizici využít k propojení dat, která už shromažďuje pomocí (hlasové asistenční) služby Alexa, a získat tím konkurenční výhodu,” uvedl jeden ze zdrojů.

Evropě ujíždí vlak v technologiích. V Top 50 nejvíce inovativních firem je nahrazují asijské.

Evropě ujíždí vlak v inovacích. V Top 50 nejlepších firem světa je nahrazují asijské

Mezi 50 nejvíce inovativními firmami světa je jen osm společností z Evropy, což je o polovinu méně než před dvěma lety. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti Boston Consulting Group (BCG). V první polovině žebříčku jsou podle něj pouze dvě evropské společnosti. Výrazně naopak roste zastoupení asijských firem.

Přečíst článek

Philips s revolučním přístrojem šlápl vedle. Musí propustit dalších šest tisíc lidí

Nizozemský výrobce spotřební elektroniky a zdravotnického vybavení Philips hodlá v příštích dvou letech zrušit 6000 pracovních míst. Firma to oznámila při prezentaci svých výsledků hospodaření. V říjnu již Philips oznámil zrušení zhruba 4000 pracovních míst. Včetně tohoto propouštění tak společnost opustí celkem 10 tisíc pracovníků, což je asi 13 procent současné celkové pracovní síly firmy.

Přečíst článek

Amazon propustí tisíce lidí, a to i v Evropě

Amazon propustí dvakrát více lidí, než se očekávalo. I v Evropě

Americký internetový obchod Amazon hodlá zrušit kolem 18 tisíc pracovních míst. Ve zprávě zaměstnancům, která byla zveřejněna na webu firmy, to uvedl generální ředitel společnosti Andy Jassy.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme