Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tuzemský trh fúzí a akvizic letos zachránily odložené transakce z doby pandemie

M&A, ilustrační foto
iStock
Zdeněk Pečený

Letošní rok přinesl na českém trhu M&A rekordní obchod v podobě prodeje společnosti Avast konkurenčnímu Nortonu. Na rozdíl od globálního trhu ten tuzemský rostl. Mohly za to ale především odložené obchody z pandemických let.

Reklama

Rok nejistot

Končící rok byl pro český trh fúzí a akvizic (M&A) úspěšný. Tím se v globálním pohledu vymyká zbytku světa, kde počet a objem obchodů klesal. V Česku v počtu transakcí nenastal propad, ale naopak dokonce růst. „Vymykáme se tak trendu, který je v Evropě i celosvětově. Tam totiž po silném roce 2021, kdy se realizovaly odložené transakce z dob covidu, nastoupil slabší rok 2022,“ říká Adam Páleníček, expert na fúze a akvizice z poradenské společnosti KPMG.

V letošním roce se objevila řada rizik a nejistot. Od války na Ukrajině a energetické krize, přes narušené odběratelsko-dodavatelské řetězce, až po vysokou inflaci a růstu úrokových sazeb. „To vše obecně negativně ovlivnilo chuť investorů dělat transakce,“ poznamenává Páleníček.

Obrovské nejen na české poměry

V Česku letošek dopadl lépe především kvůli tomu, že odložené transakce z pandemického období se v tuzemsku odkládaly déle než ve většině světa. „Dokončování transakcí, které byly pozastaveny kvůli covidu, mělo větší setrvačnost a protáhlo se až do roku 2022,“ vysvětluje Páleníček, který poznamenává, že 75 procent transakcí bylo dokončeno do konce prázdnin, poté přišel útlum i do Česka.

Letošek přinesl řadu velkých a zajímavých obchodů. „Na prvním místě je třeba zmínit prodej Avastu, který koupila skupina Norton, což byla obrovská transakce nejen na české poměry,“ komentuje Páleníček obchod za 7,4 miliardy eur (180 miliard korun). Dalším je pak prodej Mall Group polské skupině Allegro.

Technologie a zbraně

Nejzajímavějším sektorem podle Páleníčka zůstává sektor technologií, médií a telekomunikací, zkráceně TMT. „Zde se v letošním roce globálně odehrálo nejvíce transakcí. Tento trend bude pravděpodobně pokračovat a TMT odvětví bude hrát prim i nadále,“ říká. Vlivem současné situace začalo nabývat na významu odvětví obranného průmyslu. „Společnosti z tohoto sektoru a společnosti, které dodávají do tohoto sektoru výrazně rostou a mají zakázky na několik let až desítku let dopředu,“ podotýká Páleníček. Lze očekávat, že zájem investorů o toto odvětví poroste.

Výhled zůstává nejistý kvůli pokračující válce na Ukrajině a prodražujícím se úvěrům. „Kromě toho, že klesá poptávka, tak hlavně výrazně rostou náklady na financování. Problematika financování bude hrát příští rok velkou roli,“ říká Páleníček, který ale nečeká dramatický propad tuzemského trhu. „Sami pracujeme na několika transakcích, které budou v příštím roce dokončeny,“ uzavírá.

zdroj: Mergermarket

Oznámeno

Dokončeno

Cílová společnost

Kupující

Prodávající

Hodnota obchodu
(v milionech eur)

10. 08. 2021

12. 09. 2022

Avast

NortonLifeLock

 

7363,756

18. 10. 2021

10. 03. 2022

Česká telekomunikační infrastruktura (30 % podíl)

GIC Private Limited

PPF Group

1411

04. 11. 2021

01. 04. 2022

Mall Group, WE|DO CZ

Allegro.eu

PPF Group; Rockaway Capital; EC Investments

925

17. 06.2022

17. 06. 2022

Rohlík Group

EBRD; Sofina; J&T Bank; Partech Partners; Quadrille Capital; Index Ventures  

220

11. 11. 2021

07. 03. 2022

Bohemia Interactive Simulations

BAE Systems

The Riverside Company

174,46

web kryptoburzy FTX

Kryptoburza FTX zbankrotovala. Trh digitálních měn prožívá největší krach v historii

Kryptoměnová burza FTX, která je ve finančních potížích, vyhlásila ve Spojených státech bankrot a požádá o soudní ochranu před věřiteli. Firma to oznámila na Twitteru. Její generální ředitel Sam Bankman-Fried na svůj post rezignuje. Kyperská komise pro cenné papíry krátce nato oznámila, že firmě pozastavila licenci pro působení v Evropské unii, aby ochránila investory. Krach FTX by tak mohl být jedním z největších v odvětví kryptoměn.

Přečíst článek

Petr Šíma: Letošní rok startupům nepřál? Ale kdeže! To jen loni investoři moc rozhazovali

Je to propad, který se dal čekat. Startupová horečka, kterou celý svět díky všemožné covidové pomoci zažil loni, během letošního roku trochu ochladla. Ale to nutně neznamená, že je všechno ztraceno, že teď nastanou zlé časy. „Naznačuje to i podrobnější čtení zprávy o stavu evropských startupů od společnosti Atomico,“ píše ve svém komentáři Petr Šíma, partner a šéf investiční společnosti Depo Ventures.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ministerstvo financí

Česko má letos vykázat nejslabší hospodářský růst ze zemí visegrádské čtyřky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme