Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fotbal hýbe světem. Ale investicím do fotbalových klubů je lepší se vyhnout

Fotbalový stadion Manchesteru United
Pxhere / Creative Commons / CC0
Zdeněk Pečený

Akcie většiny fotbalových klubů jsou i dekády od vstupu na burzu v červených číslech. Tržby týmů mohou velmi kolísat a zisk se často nepřijde vůbec. Managementu jde více než o zisk o výhry na hřišti. To ale akcionářům zhodnocení investic nepřinese.

Reklama

Fotbalové kluby jsou sice byznysem, ale tvorba zisku u nich většinou není na prvním místě. Jejich hlavní prioritou jsou úspěchy na hřišti. A ty něco stojí.

V Kataru začíná 20. listopadu fotbalové mistrovství světa, v mnoha ohledech unikátní.

Skandály kolem fotbalového mistrovství jsou zapomenuty. Katar dostal, po čem toužil. Slávu

Katar byl před dvanácti lety považován za nepravděpodobného hostitele fotbalového mistrovství světa. Chyběla mu fotbalová tradice, stadiony, i vhodné, tedy chladnější počasí. Jen financí měl jeden z nejbohatších států na světě dost. Pořádání mistrovství světa jej stálo miliardy dolarů a bohužel i dost lidských životů kvůli těžkým podmínkám dělníků při stavbách. Ale vše od podezření z korupce, po netoleranci k menšinám či alkoholu na veřejnosti je zapomenuto – Katar dostal přesně to, co chtěl. Slávu, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Na akciových trzích budete dlouho hledat hůře performující skupinu firem, než jsou fotbalové kluby,“ říká pro Newstream Štěpán Hájek, analytik XTB. Málokterý klub se obchoduje za cenu vyšší, než byla ta při vstupu na burzu. Od těchto vstupů na burzu mnohdy uběhlo i několik desetiletí.

Vzlety a pády megaklubů

Akcie fotbalových klubů na sebe většinou upozorní pouze při velkém poklesu či růstu. V nedávné době se to stalo dvěma největším veřejně obchodovatelným fotbalovým klubům – anglickému Manchesteru United a italskému Juventusu Turín.

Jakub Kudýn z J&T: Profesionální investoři se hrnou do Premier League. Moc dobře vědí proč

Kluby v Premier League se čím dál častěji stávají terčem nákupů profesionálních investorů jako jsou private equity fondy nebo hedgeové fondy. Vidí tito investoři příležitost tam, kde ji ostatní nevidí anebo se jedná spíše o investice z rozmaru?

Přečíst článek

Cenné papíry anglického klubu, které se obchodují na newyorské burze, za poslední měsíc posílily o téměř 70 procent. Mohou za to informace o plánovaném prodeji akcií největšího akcionáře – americké rodiny Glazerů.

Výkonnost akcií pěti největších veřejně obchodovaných fotbalových klubů (v procentech):

  za první rok od vstupu za pět let od vstupu od vstupu dodnes
Manchester United +56,3 +7,6 +56
Juventus Turín -16,6 -59,5 -76
Borussia Dortmund -17,3 -41,5 -61
Ajax Amsterodam -21,3 +10,5 -13,3
Celtic Glasgow +11,2 -14,3 +87,5

Zdroj: burzy

Akcie Juventusu před několika týdny naopak prudce propadly po rezignaci správní rady včetně české legendy Pavla Nedvěda. Dlouhodobý příběh těchto klubů je opačný. Manchester United na newyorskou burzu vstoupil v roce 2012 a od té doby akcie posílily o 56 procent – tedy méně, než o kolik vyskočily v posledním měsíci. Naopak Juventus se na burze obchoduje již od roku 2001 a za tu dobu stihl investorům prodělat 76 procent.

Serena Williamsová naznačila, že letos ukončí tenisovou kariéru

Golfový startup Tigera Woodse nalákal investorský „dream team” včetně Williamsové a Hamiltona

Mistr světa Formule 1 Lewis Hamilton, tenisová legenda Serena Williamsová či zpěvák Justin Timberlake. To jsou mezi jinými noví investoři startupu golfových hvězd Tigera Woodse a Roryho McIlroye TMRW. Členové nového investičního „dream teamu” získali dohromady 40 cen Emmy, 10 cen Grammy a 21 zlatých olympijských medailí, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Z první pětky klubů podle ceny na burze je od vstupu na burzu v roce 1995 v plusu také Celtic Glasgow, a to téměř 88 procent, ale většina těchto zisků pochází ještě z 90. let minulého století. Za posledních pět investoři o 14 procent přišly.

Hledáte trend? Chybí

Tržby fotbalových klubů jsou velmi volatilní. „Nejvýrazněji se pod tržbami podepisují televizní práva, sponzorské dary, prodeje vstupenek a transfery hráčů. Dalšími složkami jsou prodeje dresů, reklamních předmětů a další licence,“ říká Hájek.

Sportovní areál v Číně navrhli architekti ze studia Zaha Hadid Architects.

Nejzelenější stadion na světě? Stát bude v Číně, navrhoval ho i český architekt

Do rychle rozvíjejícího čínského města Chang-čou přibude nový sportovní areál. Navrhne ho známé architektonické studio Zaha Hadid Architects.

Přečíst článek

Ceny televizních práv mají rostoucí tendenci a stejně tak sponzorské dary. Ceny vstupenek na zápasy také rostou s tím, jak se daří celé ekonomice. „Větší pohyby kurzu akcií může způsobit oznámení přestupu hráče za výraznější částku. Stejně tak může k růstu pomoci odchod velmi dobře placeného hráče,“ konstatuje Hájek.

U akcií klubů však podle Hájka nelze vidět nějaký soustavný trend, jelikož management mnohdy nemá za cíl maximalizovat zisk, zatímco náklady na provoz jsou obrovské. Prodeje hráčů tak někdy pouze dorovnají náklady na provoz.

Jaromír Jágr v pořadu Victory Club
video

Jágr otevřeně: Už nemám motivaci se vracet na led

Jaromír Jágr se zapsal mezi největší hvězdy světového sportu. Z ledu neslezl ani v jeho padesáti letech. Hraje za Rytíře Kladno. Po posledním prohraném zápase proti Mladé Boleslavi však v rozhovoru pro iSport poprvé přiznal, že zvažuje konec kariéry. „Popravdě, nemám motivaci,“ přiznal otevřeně Jágr a přivodil tím šok nejen fanouškům klubu. Newstream s legendární 68 natáčel loni. V pořadu Victory Club se tehdy Jágr svěřil, že hokej už není jediným smyslem jeho života. Připomeňte si co legendu světového hokeje drželo dlouhá desetiletí na ledě.

Přečíst článek

„Koupit akcie a držet je delší dobu bych tak doporučil pouze skalním fanouškům klubů. Dlouhodobá výkonnost je totiž horší než jakékoliv státní dluhopisy,“ uzavírá Hájek s tím, že akcie fotbalových klubů jsou zajímavé leda pro fanoušky konkrétních týmů. Těm nebude příliš záležet na tom, že tržby fotbalových klubů mají dlouhodobě spíše stagnující trend. Marže jsou na nižších jednociferných číslech a kluby skončí mnohdy rok ve ztrátě.

Z burzy na burzu

Investor a fotbalový fanda Alvin Chow před investicemi do akcií fotbalových klubů také varuje. „Je zcela evidentní, že bychom nikdy neměli míchat naši vášeň a peníze – naše oblíbené fotbalové kluby můžeme finančně podporovat nákupem jejich zboží, ale neměli bychom investovat do jejich akcií,.“ míní.

Elon Musk

Musk na Twitteru zavtipkoval o koupi Manchester United. Akcie klubu reagovaly růstem

Nejbohatší muž planety Elon Musk na sociální síti Twitter vtipkoval o koupi anglického fotbalového klubu Manchester United. Vtip se neobešel bez reakcí fanoušků, kteří by koupi uvítali, uvedla agentura Reuters. Akcie klubu v premarketu přidávaly i čtyři procenta, zisky ale postupně odepsaly.

Přečíst článek

Vstup na burzu nakonec může skončit také odchodem z ní. AS Řím byl do letoška pátým největším veřejně obchodovaným fotbalovým týmem na světě, ale z italské burzy se definitivně stáhla letos v září. Byl to plán nových amerických majitelů – rodiny Friedkinových, kteří do klubu vstoupili předloni.

I Manchester United už si jednou zažil stažení z burzy. V roce 2005 se po vstupu Glazerových stáhl z londýnské burzy jen proto, aby mohl o sedm let později vstoupit na burzu v New Yorku.

Ajax stadion

Overmarsův vyhazov z fotbalového Ajaxu smetl akcie klubu do výrazného mínusu

Skandál dnes již bývalého ředitele fotbalového klubu Ajax Amesterdam Marca Overmarse, který psal nevhodné zprávy svým kolegyním, má dohru i na burze. Akcie fotbalového klubu, jednoho ze tria nejúspěšnějších nizozemských manšaftů posledních desetiletí, stíhá výrazný propad.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jakub Kudýn z J&T: Profesionální investoři se hrnou do Premier League. Moc dobře vědí proč

Přečíst článek
Roman Abramovič

Abramovič se stahuje do ústraní. Fotbalovou Chelsea za něj povede správní rada klubové nadace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme