Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Ronaldo na hodinu skončil v Manchesteru United. Akcie klubu vystřelily

Cristiano Ronaldo, odchází z fotbalového klubu Manchester United
ČTK
Lukáš Kovanda

Akcie anglického fotbalového klubu Manchester United v úterý na newyorské burze zdražily nejvíce v historii, a to o 14,7 procenta. Tržní hodnota velkoklubu tak včera během jediného dne vzrostla v přepočtu o zhruba 7,4 miliardy korun. A to zrovna v den, kdy „Rudé ďábly“ na hodinu opustila jejich největší hvězda – a patrně největší hvězda současného světového fotbalu vůbec – Cristiano Ronaldo.

Reklama

Okamžitým odchodem Ronalda po vzájemné dohodě Manchester United ušetří v přepočtu zhruba 322 milionů korun, které by mu musel jinak vyplatit za zbývajících sedm měsíců jeho kontraktu. To však není důvod, proč včera rostly akcie klubu „jako z vody“.

Tím je to, že shodou okolností také v úterý oznámili vlastníci klubu, americká rodina Glazerů, že prověřuje možnosti jeho prodeje. Tržní hodnota Manchesteru United je nyní v přepočtu 58 miliard korun. Prodejní cena bude ale pravděpodobně mnohem vyšší. Připomeňme, že jiný proslulý anglický klub, Chelsea, byl letos v květnu prodán v přepočtu za zhruba 125 miliard korun. Manchester United by mohl mít prodejní cenu kolem 150 miliard korun.

Abramovič

Chelsea získá americký miliardář Boehly, sankcionovaný Abramovič z prodeje nedostane nic

Britská vláda odsouhlasila prodej věhlasného fotbalového klubu Chelsea většinově dosud vlastněného sankcionovaným ruským oligarchou Romanem Abramovičem. Novým majitelem se za 4,25 miliardy liber (asi 122 miliard korun) stane konsorcium vedené americkým miliardářem a filantropem Toddem Boehlym. Veškerý výtěžek z prodeje půjde nikoli Abramovičovi, ale na charitu, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Rodina Glazerů vlastní Manchester United od roku 2005. Klub tehdy přes odpor podstatné části fanouškovské základny pořídil již zesnulý floridský realitní magnát Malcolm Glazer. Ten zemřel v roce 2014. V polovině předminulého desetiletí za klub zaplatil v přepočtu dle tehdejšího kurzu postupně necelých 40 miliard korun.

Většinový podíl v klubu nyní vlastní šest Glazerových dětí. Právě tito potomci nyní zvažují prodej menšinového podílu v klubu a nelze vyloučit, že časem by klub mohl většinově ovládnout nový investor. S menšinovou částí akcií klubu se od srpna 2012 obchoduje na newyorské burze.

Glazerovi dlouhodobě čelí kritice, že klub zadlužují, neinvestují do něj a nepracují koncepčně s mladými talenty. To je klíčový důvod, proč akcie na možný odchod Glazerů reagují tak příznivě.

Cristiano Ronaldo

Lukáš Kovanda: Ronaldo odchází z Juventusu, akcionáři plesají

Akcie italského fotbalového klubu Juventus Turín dnes poskočily až o 4,2 procenta poté, co se vyrojily spekulace, že jeho největší hvězda, Portugalec Cristiano Ronaldo, by mohl být na prodej Manchesteru City.

Přečíst článek

Inflace hraje v neprospěch klubu

Glazerovi opravdu přivedli legendární klub do velkých dluhů. Ostatně Malcolm Glazer klub na dluh z velké části pořídil. Dluh se nyní pohybuje v přepočtu kolem 20 miliard korun.

Značné zadlužení Manchesteru United jej nyní kvůli inflaci a růstu úrokových sazeb a zatěžuje mnohem více než v minulých letech. Inflace v Británii letos vystoupala na 40letá maxima, což signalizuje další růst úrokových sazeb na ostrovech, ale i jinde. Klubu, jenž finančně krvácel už během covidových uzavírek, se tak financování dále notně prodraží. Pro Glazerovi tak půjde o ještě těžší kouli u nohy…

Conor McGregor

Sedm nejbohatších sportovců na světě. Kdo vydělává nejvíc?

Pandemie covid-19 s příjmy profesionálních sportovců pořádně zamávala. Rušily se turnaje a snižovaly odměny. Přesto nestrádají, a to hlavně díky štědrým smlouvám se sponzory. Sedm nejlépe placených sportovců světa si v loňském roce dohromady vydělalo 819 milionů dolarů před zdaněním. Kdo se v žebříčku nejbohatších sportovců umístil a v jakém sportu jsou nejvyšší výdělky, když odhlédneme od příjmů ze sponzoringu?

Přečíst článek

Reklama

Související

Ropná rafinérie

Saudi Aramco či Samsung. Burzovní klenoty, ke kterým se Čech může jen stěží dostat

Přečíst článek
Ziskovost ČEZ snižují zásahy státu. Letošní dividendu zachrání rezervy podniku

Ziskovost ČEZ snižují zásahy státu. Letošní dividendu zachrání rezervy podniku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme