Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Overmarsův vyhazov z fotbalového Ajaxu smetl akcie klubu do výrazného mínusu

Ajax stadion
iStock
Lukáš Kovanda

Skandál dnes již bývalého ředitele fotbalového klubu Ajax Amesterdam Marca Overmarse, který psal nevhodné zprávy svým kolegyním, má dohru i na burze. Akcie fotbalového klubu, jednoho ze tria nejúspěšnějších nizozemských manšaftů posledních desetiletí, stíhá výrazný propad.

Reklama

Oproti páteční uzavírací ceně ztrácí akcie Ajaxu na burze v Amsterdamu přes dvě procenta. Bezprostředně je dolů stahuje odchod fotbalového šéfa klubu, Marca Overmarse, někdejší hráčské „star“, zářící v 90. a nultých letech nejen v Ajaxu, ale také v Barceloně nebo londýnském Arsenalu.

Aktuálně se akcie Ajaxu prodává za necelých 14 eur, je nejlevnější od května 2020. Fotbalovým klubům nejen v Evropě a pochopitelně také nejen Ajaxu již dva roky škodí pandemie, protože razantně snižuje příjem z prodaných vstupenek.

Lionel Messi, FC Barcelona

ANALÝZA: Messiho zmáčkl byznys větší, než je on sám

Konec Lionela Messiho v Barceloně odráží síť souvislostí, která je příkladem toho, že i megastar jeho formátu může „skřípnout“ soukolí velkého byznysu. Většího, než je sebevětší fotbalista zeměkoule.

Přečíst článek

Osmačtyřicetiletý Overmars, jenž fotbal v Ajaxu řídil od roku 2012, se po svém vyhazovu omluvil a uznal, že se dopustil nepřípustného chování. Klub ve stanovisku uvedl, že důvodem propuštění jsou Overmarsovy „nevhodné zprávy“, které po delší dobu rozesílal kolegyním.

Conor McGregor

Sedm nejbohatších sportovců na světě. Kdo vydělává nejvíc?

Pandemie covid-19 s příjmy profesionálních sportovců pořádně zamávala. Rušily se turnaje a snižovaly odměny. Přesto nestrádají, a to hlavně díky štědrým smlouvám se sponzory. Sedm nejlépe placených sportovců světa si v loňském roce dohromady vydělalo 819 milionů dolarů před zdaněním. Kdo se v žebříčku nejbohatších sportovců umístil a v jakém sportu jsou nejvyšší výdělky, když odhlédneme od příjmů ze sponzoringu?

Přečíst článek
 

Akcie Ajaxu od začátku letošního roku ztrácejí již takřka pět procent. S výjimkou Manchesteru United, jehož akcie rovněž letos ztrácejí přibližně pět procent, najdeme mezi evropskými kluby jen málo těch, co ztrácejí srovnatelně. Ačkoli jen část věhlasných evropských fotbalových klubů obchoduje své akcie na burze.

Třeba akcie Borussie Dortmund jsou sice také „v mínusu“, letos zatím ale jen dvě procenta.

Zato akcie Juventusu Turín přidávají letos 3,5 procenta, AS Řím si polepšuje o 2,8 procenta, rovněž římské Lazio o zhruba dvě procenta, a portugalské FC Porto dokonce přidává přes 27 procent.

Lionel Messi, FC Barcelona

Lukáš Kovanda: Proč Messi musí skončit v Barceloně

FC Barcelona představuje nejbohatší klub nejen fotbalový, ale obecně sportovní. V roce 2018 se jako první sportovní klub dějin přehoupla svými tržbami přes miliardu dolarů. Jak je tedy možné, že nemá na to, aby si udržela svoji největší hvězdu, Lionela Messiho? Důvod je, jak jinak, převážně ekonomický.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme