Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Další pohroma pro Juventus. Akcie prudce padají kvůli rezignaci správní rady včetně Pavla Nedvěda

Pavel Nedvěd, od 28. listopadu 2022 bývalý viceprezident klubu Juventus Turín
ČTK / AP
Lukáš Kovanda

Akcie fotbalového klubu Juventus Turín se dnes na milánské burze propadají až o deset procent. Akcie „Staré dámy“ se prodávala i jen za 0,25 eura, což je nejméně od února 2017, uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Důvodem pádu akcií slavného klubu je včerejší večerní rezignace celé jeho správní rady, včetně šéfa Andrey Agnelliho a také viceprezidenta a jednoho z bývalých nejlepších českých fotbalistů historie Pavla Nedvěda.

Reklama

Rezignace následuje poté, co italské úřady zahájily vyšetřování klubového účetnictví. Juventus jej měl falšovat a provádět také další machinace. Klub to ovšem odmítá. Uvedl, že publikuje nové, upravené finanční výkazy, které budou na konci prosince schvalovat jeho akcionáři.

Další pohroma po krachu Superligy

Jde o další pohromu, jež v poslední době „Starou dámu“ dostihla. Loni na jaře se akcie Juventusu prudce propadly po krachu jednání ohledně vytvoření Evropské Superligy. Jejím klíčovým architektem byl právě Agnelli. Šest anglických, tři italské a tři španělské fotbalové kluby zvučných jmen se rozhodly vytvořit Superligu pod tíhou kynoucího dluhu. Kvůli pandemii se totiž řada velkoklubů ocitla v sezóně 2019/2020 ve ztrátě.

Cristiano Ronaldo, odchází z fotbalového klubu Manchester United

Lukáš Kovanda: Ronaldo na hodinu skončil v Manchesteru United. Akcie klubu vystřelily

Akcie anglického fotbalového klubu Manchester United v úterý na newyorské burze zdražily nejvíce v historii, a to o 14,7 procenta. Tržní hodnota velkoklubu tak včera během jediného dne vzrostla v přepočtu o zhruba 7,4 miliardy korun. A to zrovna v den, kdy „Rudé ďábly“ na hodinu opustila jejich největší hvězda – a patrně největší hvězda současného světového fotbalu vůbec – Cristiano Ronaldo.

Přečíst článek

Superliga představovala pro dvanáct klubů a jejich majitele, akcionáře či investory způsob, jak si pro sebe pojistit výsadní pozici v rámci přední evropské klubové soutěže jakési trvalé privilegium. Kromě dvanácti zakládajících klubů by se Superligy účastnily permanentně ještě další tři kluby, aniž by jim hrozil „sestup“. Velkokluby by si tak pro sebe na nepřetržité období „uzamkly“ tučné zisky, například z televizních práv, z účasti ve „VIP“ klubové soutěži.   

Jenže se k nim odmítly přidat francouzské a německé velkokluby. Navíc – a především – se vzedmula vlna silného odporu fanouškovské základny jednotlivých klubů, postupně pak také sponzorů, fotbalových hvězd dávné i méně dávné minulosti, asociací v čele s UEFA a FIFA, ale také předních evropských politiků typu tehdejšího britského premiéra Borise Johnsona nebo francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Všechny je více či méně upřímně popudila až rozlítila zejména uzavřená povaha zamýšlené Superligy, která se naopak zamlouvala akcionářům a investorům zakládajících klubů.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde:

V Kataru začíná 20. listopadu fotbalové mistrovství světa, v mnoha ohledech unikátní.

Unikátní MS v Kataru: Nejdražší, první v muslimské i arabské zemi, v jediném městě – a pozor, téměř bez alkoholu

Po čtyřech letech se oči všech fotbalových fanoušků znovu upnou na fotbalový vrchol, mistrovství světa. Překvapivá volba padla před 12 lety na subtropický Katar, přičemž v mnoha ohledech bude šampionát unikátní. Mnohomiliardová show, která začíná v neděli, bude prvním mistrovstvím světa ve fotbale v arabském světě, prvním v konzervativní muslimské zemi, což obnáší i velmi přísná pravidla pro konzumaci alkoholu ze strany fanoušků a dalších, a prvním pořádaným v jediném městě a jeho okolí, v Dauhá, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Zatímco Katar se potýká s obrovským kulturním střetem a logistikou akce, Dubaj (na snímku), relativně liberálnější městský stát, je zaplaven příznivci, kteří chtějí mít snadný přístup k pivu, levnějšímu ubytování a prostředí zvyklému na západní cestovní ruch více než muslimské Dauhá.

A vítězem fotbalového mistrovství světa v Kataru se stává... Dubaj

Konzervativní muslimský Katar si od fotbalového mistrovství světa slibuje vyšší prestiž, příliv turistů a peněz. Vítězem turnaje – alespoň co se týče zájmu turistů – je však nedaleká Dubaj ve Spojených arabských emirátech. Město i díky každodenní letecké kyvadlové dopravě přitahuje fotbalové fanoušky díky volnějším pravidlům pití alkoholu, levnějšímu a dostupnějšímu ubytování a mírnějšímu přístupu k menšinám, zatímco Katar je pro mimořádně tvrdý postup vůči homosexuálům terčem kritiky, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme