Reklama

Expert: Mladí Češi mají jiné představy o bydlení než jejich rodiče. Vázat se už moc nechtějí

Rodinné domy, ilustrační foto
ČTK
Věra Tůmová
tmv

V průzkumech Češi neustále tvrdí, že bydlení ve svém je to „nej“ a nic jiného nemá téměř smysl. Zpřísňující se podmínky hypoték, růst jejich sazeb i cen nemovitostí a nejistoty posledních několika málo let, ale vytvářejí koktejl změny. Mladí Češi začínají podle expertů měnit své preference a volí životní styl odlišný od toho, jak chtěli žít jejich rodiče.

Reklama

„Vlastní bydlení je holt vlastní, tak by se dala shrnout představa Čechů o tom, jak chtějí nejraději bydlet. Už řadu let tak jeden průzkum za druhým potvrzuje, že Češi více než po jiném druhu bydlení prahnou po tom „být ve svém“. Stejně tak to vyplynulo i z nedávných reprezentativních šetření poradenské společnosti Brokers Consulting či Buřinky – Stavební spořitelny České spořitelny.

„Vlastní bydlení je stále snem většiny Čechů, a to i přes dramaticky sníženou dosažitelnost bytů či domů způsobenou malou nabídkou a růstem cen nemovitostí i zvýšením úrokových sazeb hypoték. Podle našeho květnového průzkumu chce bydlet ve vlastním 9 z 10 Čechů, jinými slovy jen 10 procent z nás po něm netouží,“ konstatuje Libor Vošický ze Stavební spořitelny ČS.  

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Lukáš Kovanda: Rusnokův odkaz. Úrok u hypoték může být i 10 procent

Fundamentálním problémem současné světové ekonomiky je to, že centrální banky v uplynulých letech vytvářením „bilionů z ničeho“ roztočily kolotoč inflace a spekulace, který teď neumí zastavit. České národní banky (ČNB) nevyjímaje.

Přečíst článek

Spokojenost s vlastnictvím až tak nesouvisí 

Průzkum finančně poradenské společnosti Brokers Consulting zase uvádí, že pro více jak sedm z deseti Čechů znamená spokojené bydlení mít vlastní nemovitost. Dům nebo byt sice u nás vlastní asi tři čtvrtiny všech tuzemských domácností, se svým současným bydlením je ovšem podle průzkumu spokojena ani ne polovina populace.  

Lidé vnímají pojem „spokojené bydlení“ totiž mnohem více pocitově než materiálně. Nejčastěji jej popisují jako příjemnou lokalitu, kam se rádi vracejí a kde panují dobré rodinné i sousedské vztahy. Typickou potřebu Čechů vlastnit nemovitost potvrzuje 73 procent respondentů, pro které má spokojené bydlení podobu vlastního domu, nejčastěji na vesnici (38 procent z nich), ve městě (22 procent) či na samotě (13 procent), vyplývá z výzkumu mezi tisícovkou respondentů z celé České republiky. 

Průzkumy přinášejí informace z doby před 20 lety

Ačkoliv posedlost Čechů po bydlení ve vlastním je z historických důvodů stále vysoká, už to podle Jiřího Pácala z Central Europe Holding není takové jako dřív. „Zhruba 75 procent domácností u nás již byty vlastní, a to především v rodinných domech, v bytovém spoluvlastnictví nebo v družstevním. A protože asi čtyři procenta lidí u nás bydlí v domovech či ústavech, znamenalo by to, že úplně každý z těch, kdo bydlí v nájmu, chce do vlastního. Tak to ale není,“ zdůrazňuje Pácal a dodává, že mladým lidem se nezměnily jen podmínky hypoték, ale také preference Čechů, kteří se už tolik nechtějí vázat. K nemovitosti ani k úvěru.   

Inflace, ilustrační foto

Češi šetří až moc. Po šesti letech klesly dluhy rodin

Odborníci jsou v šoku. Že s vyšší sazbou klesne chuť si půjčovat, se čekalo. Ne až tak, že se sníží celkový dluh.

Přečíst článek

„Zájem bydlet ve vlastním je u nás ale skutečně velký, po letech půstu a díky laciným privatizacím jsme získali dojem, že každý musíme tu cihlu mít. To, co uvádí průzkum Brokers tak je informace, která byla relevantní spíš před 15 až 20 lety, ne však dnes.“ 

S neustále zvyšujícími se cenami nemovitostí se to ale Čechům s pořízením vlastní nemovitosti poněkud komplikuje. Pro řadu lidí se tak jejich sen o vlastním bydlení začíná rozpouštět, protože na něj nedosáhnou ani kvůli zpřísnění hypoték ani kvůli vysokým cenám nemovitostí.  

A vzhledem k tomu, že ceny nových nemovitostí jsou obvykle dražší než ty, které už pár let stojí, mnohem více lidí dnes zvažuje koupi ze starší zástavby. To ostatně potvrzuje i průzkum Stavební spořitelny ČS. „Asi 39 procent respondentů průzkumu Buřinky by si s ohledem na situaci na trhu a své možnosti pořídilo spíše starší dům nebo byt a vydalo by se cestou rekonstrukce. K novostavbě se přiklání jen třetina Čechů. Jen osm procent by volilo přístavbu u rodičů či prarodičů a dalších osm procent by si pořídilo družstevní bydlení.“ 

Bydlení, ilustrační foto

Byty došly, nájmy zdraží o desítky procent. Válka přiblížila katastrofu na českém realitním trhu

Do Česka přijde kolem 400 tisíců uprchlíků z války. Poptávka po nájmech tak výrazně poskočí. Navíc kvůli zdražování řada Čechů odkládá nákup vlastní nemovitosti. Výsledek? Zdražení nájmů až o 30 procent v následujících dvou letech, píše poradenská společnost Cyrrus.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zleva místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a předseda představenstva, CENTRAL GROUP a.s. Dušan Kunovský na setkání lídrů českého stavebnictví, 8. června 2023, Praha.

Stavebnictví ne a ne vybřednout z krize. Byty už se nevyplácí stavět, tvrdí tuzemští developeři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme