Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi šetří až moc. Po šesti letech klesly dluhy rodin

Inflace, ilustrační foto
iStock

Odborníci jsou v šoku. Že s vyšší sazbou klesne chuť si půjčovat, se čekalo. Ne až tak, že se sníží celkový dluh.

Reklama

Dluh domácností u bank v ČR letos v dubnu poprvé od ledna 2016 meziměsíčně klesl a snížil se o 19 miliard korun. Důvodem je především dubnové zpřísnění pravidel pro poskytování hypotečních úvěrů. Vyplývá to z výpočtů společnosti CRIF, které firma provedla na základě dat České národní banky a portálu www.informaceofirmach.cz.

Vedle úvěrů na bydlení se podle ní zadlužení snížilo i v dalších segmentech, ať už jde o spotřebitelské úvěry, nebo o úvěry pro podnikatele a firmy. Naopak objem vkladů domácností po březnovém poklesu opět vzrostl. "Pokles dluhu domácností je vzhledem k současné situaci překvapivý. Ochlazení zájmu o úvěry bylo sice očekávané, ale ne v takové míře, aby vedlo k poklesu zadlužení," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Cash is king

Vklady domácností se podle ní zvýšily o 35 miliard korun na 3,07 bilionu a vklady firem o dvě miliardy na 1,34 bilionu korun. Rozdíl mezi firemními vklady a úvěry se tak zvýšil na 119 miliard korun a byl po loňském srpnu druhý nejvyšší vůbec. "Až do pandemie měly firmy vždy půjčeno více, než kolik měly u bank uloženo. Poslední dva roky jsou ale opatrnější a namísto investic raději zvyšují své hotovostní rezervy," upozornila Kameníčková.

Novostavba

Trh hypoték dál padá. V květnu banky daly o 60 procent méně úvěrů než loni

Proti předchozímu měsíci se trh zvedl o pětinu, ovšem ve srovnání s minulým rokem je stále nízko. Kromě hypoték klesly i úvěry ze stavebního spoření.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bankovka v hodnotě 2000 korun

Češi průměrně dluží přes 37 tisíc. Nejvyšší částky mají na krku Pražáci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme