Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Rusnokův odkaz. Úrok u hypoték může být i 10 procent

Jiří Rusnok, guvernér ČNB
ČTK
Lukáš Kovanda

Fundamentálním problémem současné světové ekonomiky je to, že centrální banky v uplynulých letech vytvářením „bilionů z ničeho“ roztočily kolotoč inflace a spekulace, který teď neumí zastavit. České národní banky (ČNB) nevyjímaje.

Reklama

ČNB v letech 2013 až 2017 vytvářela nové biliony korun, aby lidem uměle zdražila ledničky, auta i byty. Historicky nepříliš opodstatněně se totiž bála deflace. V obavě z deflace – tedy třeba i z poklesu cenové hladiny meziročně třeba i jen o 0,2 procenta – tak zadělala na inflaci, jež může dosáhnout třeba i 20 procent.

Nyní se ČNB snaží s velkou vervou alespoň přibrzdit inflační kolotoč, jejž po léta pomáhala roztáčet. Končící guvernér banky Jiří Rusnok bude dnes naposled předsedat jednání bankovní rady. Bude věru historické. A nejen proto, že končí jedna éra, éra „rusnokovské“ ČNB. Základní úroková sazba ČNB už totiž dnes může vzrůst ze současných 5,75 procenta až na úroveň sedmi procent.    

Hlavní budova České národní banky

Jan Bureš: Tři důvody, proč dnes ČNB opět razantně zvýší sazby. Základní úrok až na sedm procent

Co máme dnes čekat od zasedání bankovní rady ČNB? V prvé řadě další výrazné zvýšení úrokových sazeb, píše ve svém komentáři Jan Bureš, hlavní ekonomi Patria Finance.

Přečíst článek

Zvýšila-li ČNB základní úrok až na sedm procent, vrátíme se do jara 1999. To byl rok, kdy průměrná sazba hypoték postupně klesala, ale i tak vykázala úroveň 10,3 procenta. Dnes mezi bankami v ČR panuje ostřejší konkurence, ale i tak nelze v takovém případě letos nebo příští rok vyloučit hypotéky průměrně až za 10 procent.

Lidé se však i teď, při zdražujících hypotékách, stále často ptají, zda si mají vzít hypotéku a pořídit vlastní nemovitost, v níž spatřují pojistku proti tak rapidní inflaci.

Hypotéku nyní spíše nebrat. Bude totiž levněji. Ale ne hned. Nejdříve totiž hypotéky zdraží, třeba až na oněch deset procent.

Úvěry hypoték, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Hypotéku teď neberte, budou levnější

Lidé se teď často ptají, zda si mají na hypotéku pořídit vlastní nemovitost, v níž spatřují pojistku proti tak rapidní inflaci.

Přečíst článek

Nejlepším lékem na inflaci je sama inflace

Podívejme se, co říkají světové dluhopisové trhy. Inflační očekávání dramaticky klesají. Pro léta 2027 až 2032 počítají dluhopisové trhy v USA či Německu s inflací na úrovni kolem dvou procent – a vsází na to své peníze. Podobný vývoj lze čekat i v Česku. Jak to? Nejlepším lékem na inflaci totiž je, jak známo, inflace. Prudké zdražování destruuje poptávku, neboť nahlodává kupní sílu lidí i firem a vhání mezi ně finanční tíseň stran budoucnosti.

Bude destruovat nejen poptávku po zboží, pracovní síle, ale také po nemovitostech. Poptávka po nemovitostech je navíc zvláště citlivá – citlivější než poptávka po spotřebním zboží – právě na vysoké úrokové sazby.

Navíc není pravda, že nemovitosti jsou pojistkou proti stagflaci, která nás čeká v příštích zhruba dvou letech. Proti ní lépe ochrání akcie těžařů zlata, plynu nebo kovů, akcie maloobchodních řetězců či farmaceutických firem, termínové kontrakty na suroviny, již zmíněné spekulativní investice do potravin, nebo švýcarský frank a kanadský či australský dolar.

Elektřina, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Energetické akcie jsou terno. Není lepší sázky

Akcie firem jako ČEZ nebo MOL podle expertů ochrání úspory před inflací. Cenné papíry českého polostátního gigantu by měly podle některých z nich stoupnout o 40 procent během následujících 12 měsíců.

Přečíst článek

Takže nemovitosti v Česku v příštích letech by nemusely ani nijak dramaticky zdražovat. A v roce 2025 už velmi pravděpodobně budou hypotéky výrazně levnější než dnes. A také levnější, než jaké budou příští rok. Kolotoč se totiž nakonec zastavit podaří. Za cenu zřejmě citelného růstu nezaměstnanosti v Česku.

Rafinérie Unipetrolu v Litvínově

Lukáš Kovanda: Akciové investování inflaci zpravidla nepřebije, výjimkou jsou energetické akcie

Slýcháme dnes často, že investování do akcií chrání před rapidní inflací, jakou právě zažíváme. Není to ale tak docela pravda. Naznačuje to mimo jiné i jedna z mezinárodně nejvíce stahovaných odborných ekonomických studií posledních dvanácti měsíců: „Nejlepší strategie do inflačních časů“.

Přečíst článek

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde 

Reklama

Související

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Lukáš Kovanda: Michl zavelí k „holubičí“ rotaci. Lidem zlevní hypotéky, ale zdraží dovolené

Přečíst článek
Sídliště, panelové domy

Českému realitnímu trhu letos vládnou kupující. Jaká je prognóza pro rok 2024?

Přečíst článek

Hypoteční trh se propadl deset let zpátky. To nejhorší je ale za námi, doufají insideři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme