Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Efekt covid vyprchal. Také prodej videoher letos dostihne recese

PS5
iStock

Další odvětví, které v době pandemie nemoci covid-19 zažívalo rozkvět, ohrožuje recese. Podle prognózy výzkumné společnosti Ampere Analysis tržby za videohry a související služby letos meziročně klesnou o 1,2 procenta na 188 miliard dolarů (4,6 bilionu korun), uvedl zpravodajský server CNBC.

Reklama

V letech 2019 až 2021 přitom sektor expandoval o 26 procent a loni tržby činily rekordních 191 miliard dolarů. Tržby z prodeje videoher trvale rostou nejméně od roku 2015, ukazují údaje Ampere, na které odkazuje server CNBC

Odvětví videoher výrazně pomohla koronavirová omezení pohybu v roce 2020, kdy lidé museli trávit více času doma. Ve stejném roce podpořilo úspěch tohoto odvětví také uvedení konzolí nové generace od společností Microsoft a Sony.

PS5

Herní byznys čeká rok plný akvizic. Rekordní nákup Microsoftu byl jen začátek

Trh videoher by letos mohl v akvizicích, financování a veřejných úpisech akcií (IPO) dosáhnout rekordních 150 miliard dolarů (3,3 bilionu korun). Uvádí to nedávná zpráva investiční společnosti Drake Star Partners, na kterou upozornila agentura Reuters. Herní trh se významně konsoliduje. Jen byly oznámeny tři obří akvizice, nejčerstvější je dnes oznámená koupě amerického herního vývojáře Bungie japonskou Sony.

Přečíst článek

Koronavirová pandemie ale také způsobila nedostatek čipů, narušení dodavatelských řetězců a logistiky. To znamená, že zákazníci často nemohou najít na pultech obchodů nebo v internetových obchodech nové přístroje. Vyhlídky odvětví pak ještě zhoršila invaze ruských vojsk na Ukrajinu a vysoká inflace.

Řada výrobců videoherního softwaru a hardwaru se rozhodla v Rusku pozastavit činnost, včetně Microsoftu a Sony. Rusko bylo podle Ampere loni desátým největším herním trhem na světě. Letos se očekává, že klesne na 14. příčku a hodnota ruského trhu se sníží o 1,2 miliardy dolarů.

Podle ředitele výzkumu ve společnosti Ampere Pierse Hardinga-Rollse čísla ukazují, že herní průmysl není odolný vůči recesi a problémy s životními náklady způsobenými růstem cen budou mít pravděpodobně na spotřebu negativní dopad.

Bohemia Interactive se daří. Výsledky ještě více nakopnou hráči z Číny

Největší české herní studio Bohemia Interactive má za sebou velmi solidní rok. Tvůrce herních hitů DayZ a vojenské simulace Arma 3 rostl v tržbách, počtu hráčů i co se týče vývojářských kapacit. Letos má velmi dobře našlápnuto, důležitým milníkem bude vstup na čínský trh s herním titulem Ylands.

Přečíst článek

„Po dvou letech obrovské expanze je herní trh připraven v roce 2022 vzdát se části tohoto růstu, protože se spojí více faktorů, které podkopají jeho výkon,” uvedl Harding-Rolls. I tak by ale celkové tržby měly být vyšší než před pandemií a v příštím roce se očekává návrat k růstu. Tržby by příští rok měly stoupnout na 195 miliard dolarů, odhaduje Ampere.

Herní akce Activision Gamescom v roce 2013

Přetížení vývojáři z Activision Blizzard založili první „herní“ odbory

Dobře placeným, ale přepracovaným vývojářům v jednom z největších herních studií na světě Activision Blizzard došla trpělivost. Zatím malá skupina tří desítek zaměstnanců dceřiné firmy Raven pracující mimo jiné na kultovní hře Call of Duty si odhlasovalo vznik odborů. Krok je výsledkem jejich několikaměsíčních snah. Zaměstnanci si vyjma přetížení stěžují také na sexismus na pracovišti, napsal The New York Times.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme