Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přetížení vývojáři z Activision Blizzard založili první „herní“ odbory

Herní akce Activision Gamescom v roce 2013
Dinosaur918 / Creative Commons / CC BY-SA 3.0
Dušan Kütner
duk

Dobře placeným, ale přepracovaným vývojářům v jednom z největších herních studií na světě Activision Blizzard došla trpělivost. Zatím malá skupina tří desítek zaměstnanců dceřiné firmy Raven pracující mimo jiné na kultovní hře Call of Duty si odhlasovalo vznik odborů. Krok je výsledkem jejich několikaměsíčních snah. Zaměstnanci si vyjma přetížení stěžují také na sexismus na pracovišti, napsal The New York Times.

Reklama

Skupina zaměstnanců videoherního studia Raven odhlasovala vytvoření odborového svazu. Jde o zlomovou událost, která nemá v žádné z velkých amerických herních společnostech obdoby, uvedl The New York Times. Krok přichází v době, kdy se blíží k dokončení rekordní akvizice Activision Blizzard ze strany Microsoftu za 70 miliard dolarů.

Komiksovou superhrdinku Laru Croft ve filmech ztvárnila Angelina Jolie

Vydavatel kultovního Tomb Raideru prodal práva za stamiliony dolarů, investuje do blockchainu

Japonský vydavatel videoher Square Enix prodává kultovní franšízu Tomb Raider švédské Embracer Group a další své herní série za 300 milionů dolarů (asi 6,6 miliardy korun). Důvodem je snaha firmy snížit náklady a zároveň investovat do nových technologií v čele s blockchainem a umělou inteligencí (AI), uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Naší největší nadějí je, že náš odborový svaz poslouží jako inspirace pro rostoucí hnutí pracovníků organizujících se ve videoherních studiích, aby vytvářeli lepší hry a budovali pracoviště, která odrážejí naše hodnoty a posilují nás všechny,“ uvedli zaměstnanci nového odborového svazu Game Workers Alliance v prohlášení.

Hlasování s kladným výsledkem se týkalo zatím jen 28 zaměstnanců zajišťujících kvalitu produktů z několika stovek lidí, kteří pro Raven pracují. Zaměstnanci hlasovali v několika posledních týdnech a výsledky v pondělí sečetla vládní National Labor Relations Board (Národní rada pro pracovní vztahy). Vedení společnosti Activision má jeden týden na podání formálních námitek, pokud shledá důvody ke stížnosti.

Nejúspěšnějším až kultovním počinem herního studia Epic Games byla hra Fortnite.

Sony a majitel Lega zbrojí na metaverse, za miliardy dolarů koupí podíly v Epic Games

Budování virtuálního světa zvaného metaverse získalo další finanční stimul. Nadnárodní zábavní gigant Sony a majitel Lega, společnost Kirkbi koupili podíly, každý za miliardu dolarů (asi 22 miliard korun), v herní společností proslavené její Fortnite, firmě Epic Games, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Nový „herní“ odborový svaz je vyvrcholením několikaměsíčního organizování práce ve společnosti Activision, která čelí rostoucímu tlaku ze strany zaměstnanců na zlepšení pracovních podmínek poté, co soud začal řešit obvinění společnosti ze sexistické kultury, v níž byly ženy běžně obtěžovány, podotkl list.

Zejména v Ravenu nabylo na intenzitě v prosinci, kdy pracovníci oddělení zajišťování kvality neboli QA odešli na protest proti ukončení asi tuctu pracovních smluv. Organizace Communications Workers of America (CWA), přední odborová organizace v oblasti technologií, médií a komunikací, poté napomáhala k úsilí o vytvoření odborů.

PS5

Herní byznys čeká rok plný akvizic. Rekordní nákup Microsoftu byl jen začátek

Trh videoher by letos mohl v akvizicích, financování a veřejných úpisech akcií (IPO) dosáhnout rekordních 150 miliard dolarů (3,3 bilionu korun). Uvádí to nedávná zpráva investiční společnosti Drake Star Partners, na kterou upozornila agentura Reuters. Herní trh se významně konsoliduje. Jen byly oznámeny tři obří akvizice, nejčerstvější je dnes oznámená koupě amerického herního vývojáře Bungie japonskou Sony.

Přečíst článek

Zaměstnanci ve videoherním průmyslu si obecně již léta stěžují na špatné platy, diskriminaci na základě pohlaví a namáhavé 12 až 14hodinové směny. Tyto problémy postihují zejména pracovníky oddělení kvality, kteří říkají, že se s nimi často zachází jako s pracovníky druhé třídy, podotkl The New York Times. V posledních letech se proto tito zaměstnanci začali organizovat – ale až dosud žádný z hlavních severoamerických vývojářů videoher neměl odbory.

Sara Steffensová z vedení CWA uvedla, že byla „nadšená“ tím, že mohla přivítat nový odborový svaz a že „tito pracovníci budou mít brzy vymahatelnou odborovou smlouvu a svůj hlas v práci“. Podpory se lidem v Ravenu dostalo i od některých politiků, jako například demokratického senátora Tammyho Baldwina z Wisconsinu.

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme