Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stamilionové investice městu vrátíme do 15 let, říká šéf Výstaviště Praha

Tomáš Hübl, šéf představenstva městské společnosti Výstaviště Praha
Michaela Szkanderová/Newstream.cz
Petra Jansová

Pandemie přinesla Výstavišti milionové ztráty, ale i možnost vrhnout se do oprav. Letos se v areálu prostaví 200 milionů korun. Průmyslový palác na svoji obnovu ale stále čeká. „Doháníme třicetileté manko, kdy se tady opravovalo jen povrchově. Rekonstrukce udělá z Průmyslového paláce prvoligový eventový prostor,” říká šéf Výstaviště Praha Tomáš Hübl.

Reklama

Jak moc poznamenala pandemie provoz Výstaviště?

Kromě velmi omezeného provozu loni v září jsme museli všechny velké akce, které jsou pro rozpočet Výstaviště nejdůležitější, samozřejmě zrušit. Postupně odpadávaly akce typu Metronom, Svět knihy nebo Matějská pouť. Pro většinu z akcí se hledali náhradní termíny a ty také neustále přesouvaly. O prázdninách přišlo rozvolnění a s ním například pódium Lucerna Music Baru. Detašovaná letní scéna sice měla velký úspěch u návštěvníků, kvůli hluku jsme ale měli problémy se sousedy.  

Venkovní koncerty tedy nejsou budoucností Výstaviště?

Jsou, ale jen jako jednorázové akce, nikoliv jako měsíční hudební festival, o který měla eminentní zájem právě zmiňovaná Lucerna. Jde samozřejmě do určité míry o politickou záležitost. Jsme přeci jen společnost zřizována magistrátem, který musí vycházet vstříc svým voličům. Snažíme se proto najít jakýsi balanc mezi tím, co je pro voliče snesitelné a dává to i ekonomický smysl pro Výstaviště. Naše smlouva s městem je stavěná tak, že platíme nájemné z podnájemného, tzn. pokud nejsou akce je město smířené s tím, že nevybere žádné peníze. Na podobné kompromisy jako omezit hluk se pak samozřejmě lépe přistupuje.

Křižíkovy pavilony.

Výstaviště Praha se postupně mění. Letos se v areálu prostaví 200 milionů

Výstaviště Praha letos slaví 130 let od svého založení. Areál, jehož dominantou je secesní Průmyslový palác, se posledních několik let postupně revitalizuje.

Přečíst článek

O kolik Výstaviště, potažmo město, kvůli pandemickým uzavírkám přišlo?

Přesnou částku vyčíslenou nemám, ale jde o zhruba desítky milionů korun.

Pro letošek máte přislíbeno ještě 200 milionů na investice. Dotkne se pandemická díra i rozpočtu pro příští rok?

Loni i letos se nám investice daří velmi dobře prostavět. Druhou stranou mince pandemie totiž je, že jsme se mohli razantně pustit do rekonstrukcí domů i komunikací. Podařilo se nám mimo jiné dokončit nový skatepark v dolní části areálu, pokračujeme s rekonstrukcí Křižíkových pavilónů a čeká nás i divadlo Spirála. Pandemie a s ní spojené uzavírky a také úbytek turistů způsobí samozřejmě díru v rozpočtu celého města, což může mít vliv i na výši investic pro příští rok.

Jaký dopad bude mít zdražení stavebních prací? Podaří se vám za 200 milionů zrekonstruovat vše, co jste chtěli?

Hodně to řešíme. Všechny firmy zde pracují v režimu veřejných zakázek. Nám se ale naštěstí podařilo vysoutěžit většinu prací ještě před extrémním zdražením. Trochu ale narážíme v případě rekonstrukce divadla Spirála. Kvůli razantnímu zvýšení cen musíme nyní hledat smluvní skuliny. Může se totiž stát i to, že firmy na sebe při nedodržení smluvních podmínek budou muset podat konkurz. Skutečně jde o velké téma a budoucnost není moc růžová.

Jistě máte ideální představu o tom, jak by měl areál Výstaviště v budoucnu vypadat. V jaké fází přeměny se teď nacházíte?

Budeme-li brát, že ta ideální verze je 100 procent, pak jsme zhruba ve 20 procentech. 

Nejvýraznější proměnou k lepšímu bude bezpochyby dostavba a rekonstrukce Průmyslového paláce.

Ano, plus proměna prostranství před ním směrem do města. My jsme se zatím soustředili především na spodní část areálu, kde máme hotové trávníky, povrchy, pokračuje práce na Křižíkových pavilonech, které osadíme novými střechami a rekonstruovat se bude i zmiňovaná Spirála. Ideálně bychom to chtěli stihnout do konce příštího roku.

Praha

Cestovní ruch nejvíce utrpěl v Praze. Nedojeli Číňani

Turistický ruch v Česku vykázal v letošním druhém čtvrtletí známky zotavení, ovšem jen v meziročním porovnání. Ve srovnání s druhým čtvrtletím předpadnemického roku 2019 je turistický ruch v ČR stále v těžké křeči.  

Přečíst článek

A kdy přijde na řadu ta druhá část a Průmyslový palác?

Tady mluvíme nejenom o delším časovém úseku, ale především o zcela jiných, samozřejmě mnohem vyšších, investicích. Jen na Průmyslový palác, který je jedinou budovou, kterou si v případě zadávání veřejných zakázek administruje přímo město, rekonstrukce tedy nejde za námi ale magistrátem, budou potřeba zhruba dvě miliardy korun. Nás v horní části čeká rekonstrukce fasád a střechy Lapidária za asi 100 milionů korun. Dále bychom zde rádi revitalizovali přístupové komunikace, to ale plánujeme navázat na další stavební práce, a to v souvislosti se stavbou rychlodráhy na letiště a rekonstrukcí tramvajové dráhy, kterou dopravní podnik plánuje do čtyř až pěti let. Termínově zde ale už zasahujeme do dalšího volebního období.

Jak vysoké částky přináší Výstaviště za normálních nepandemických roků do městské pokladny?

Výstaviště vždy platilo nájemné, které bylo stanoveno na 23 milionů ročně. 

Kdy zhruba přestanou investice převyšovat částku, kterou Výstaviště odvede do městského rozpočtu?

Chápu, že někomu mohou investované částky přijít jako obrovsky vysoké. Ale musíte si uvědomit, že od roku 1991 se do Výstaviště vůbec neinvestovalo. Doháníme třicetileté manko, kdy se tady jen povrchově opravovalo. Po dokončení rekonstrukcí, zejména pak Průmyslového paláce, má Výstaviště fungovat jako komerční objekt, který bude do městské pokladny odvádět desítky milionů korun s tím, že bude soběstačně fungovat. Rekonstrukce má totiž Průmyslový palác posunout mezi prvoligové eventové prostory, kde dosud nebyl. 

Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař a gastropodnikatel

Zdeněk Pohlreich: Lidé si neváží práce. A stát je v tom podporuje

Z televize už trošku vycouval. Nestíhal se starat o vlastní restaurace. Zdeněk Pohlreich přesto zůstává největší celebritou mezi tuzemskými kuchaři. Byl vidět i v době covidu, když vařil pro hasiče nebo sestřičky. Že by mu to zvedlo popularitu, si však nemyslí. Své podniky přesto udržel naživu. Tak trochu státu navzdory.

Přečíst článek

Kdy splatíte městu investice?

Zpracovaná ekonomická studie kalkuluje s asi 15 lety, ale při běžném provozu bez pandemických uzavírek. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Profesor Milan Knížák

Milan Knížák: Lidé chtějí žít v okovech. A v nich si hrát na individualismus

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme