Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cestovní ruch nejvíce utrpěl v Praze. Nedojeli Číňani

Praha
Pixabay
 ČTK

Turistický ruch v Česku vykázal v letošním druhém čtvrtletí známky zotavení, ovšem jen v meziročním porovnání. Ve srovnání s druhým čtvrtletím předpadnemického roku 2019 je turistický ruch v ČR stále v těžké křeči.  

Reklama

Ta je patrná i z návštěvnosti zahraničních turistů. Hoteliéry ve velkém zachraňují především domácí hosté. Turismus protiepidemickými opatřeními v souvislosti se šířením koronaviru výrazně utrpěl, ani nárůsty počtu hostů o desítky procent nejsou dostatečné k jeho zotavení, uvedli analytici.

V tuzemských hotelech, penzionech a kempech se ve druhém kvartálu letošního roku podle zveřejněných dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) ubytovalo 1,6 milionu hostů, meziročně o 51,3 procenta více. Strávili v nich 4,2 milionu nocí, což je ve srovnání s loňskem nárůst o 56,1 procenta. Do ubytovacích provozů ve druhém kvartálu přijelo o 47,4 procenta více domácích turistů, počet zahraničních cestovatelů se meziročně zvýšil o 79,1 procenta.

„I přes drtivé poklesy v počtu návštěvníků se mezi regiony nadále na špici s 252 tisíci hosty drží Praha, především však díky domácím turistům, kteří tvořili více než šedesát procent návštěvníků. Naší společnou prioritou s Letištěm Praha je v druhé polovině roku rozlétat letecká spojení z Itálie, Španělska a Francie,” uvedl ředitel státní agentury CzechTourism Jan Herget.

Navzdory nárůstu počtu hostů v hotelech, penzionech a dalších ubytovacích provozech je podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka zřejmé, že letošní rok se pro ubytovací zařízení nevyvíjí dobře. Nejhorší situace podle něj panuje v Praze, která je výrazně závislá na hostech z ciziny. Naproti tomu situace mimo hlavní město vypadá podle něj lépe. „Regionální ubytovací zařízení jsou totiž více závislá na české klientele, která v pandemii vykázala větší míru stability než zahraniční hosté,” dodal.

Pražským hotelům chybí zahraniční turisté.

Pražské hotely jsou na tom nejhůř ve střední Evropě, chybí jim kongresy

Čtyř a pětihvězdičkové hotely v Praze jsou téměř prázdné. Ve srovnání s prvním pololetím roku 2019 zaznamenaly více než 80procentní propad tržeb, přičemž Praha je na tom ve srovnání s metropolemi okolních států nejhůř.

Přečíst článek

Hoteliéry držely nad vodou rodiny s dětmi 

Meziročně lepších čísel se podle ředitele portálu Slevomat podařilo dosáhnout podnikatelům, kteří se byli schopni dané situaci přizpůsobit. „Tím myslím lázeňský trojúhelník. Tamní hoteliéři se zaměřili na rodiny s dětmi. Za normálních okolností neobvyklá cílovka, ale v covidové době více než vděčná. A zabralo to. Čísla jim výrazně rostla,” uvedl. V lázních se podle ČSÚ letos ve druhém čtvrtletí ubytovalo 93 tisíc lidí, o 68,7 procenta více než ve stejném období loni.

Praha, která zaznamenala od dubna do června nárůst počtu hostů o 90 procent se podle Veselého stala tahounem hlavně víkendových pobytů, a to díky tomu, že ceny ubytování razantně klesly. Hlavní město má podle Veselého také výhodu, že je nejvíce koncentrována co do počtu památek a možností vyžití.

Oživení turismu ve druhém čtvrtletí je podle zakladatele projektu Amazing Places Petra Kotíka způsobeno hlavně tím, že loňský duben a květen byly ve znamení přísné uzávěry. Letos se naopak čekalo uvolnění a navíc se podle něj projevila potřeba lidí cestovat. „Jsme každopádně na samém začátku a hlavně ve velkých městech, konkrétně v Praze, se lepších čísel dočkáme nejdříve na podzim a to jenom pokud covidová situace ve světě nebude dále eskalovat,” dodal.

Ritesh Agarwal, zakladatel a CEO řetězce OYO Hotels

Hotelový řetězec, co založil osmnáctiletý kluk, patří k největším na světě

Během covidu kolovala fáma, že hotelový řetězec Oyo založený Ritešem Agarwalem bankrotuje. Mladý miliardář tvrdí, že je to naopak a shání další investory.

Přečíst článek

Drtivý pokles čínských turistů

„Co však vyráží dech, je pokles návštěvnosti ze strany čínských turistů. Ten se vymyká. Zatímco tedy v případě vývoje návštěvnosti turistů z drtivé většiny dalších zemí je na místě hovořit o jistém zotavování, pro Čínu takový verdikt neplatí,” uvedl Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. 

Ve druhém čtvrtletí 2019 navštívilo Českou republiku celkem 183 878 čínských turistů. Letos jich ve druhém čtvrtletí, od dubna do června, zavítalo do ČR jen 434. „Tak markantní propad nevykazuje v porovnání s předpandemickou situací žádná jiná země,” dodal Kovanda.

Výpadek čínských a obecně asijských turistů podle něj představuje existenční ohrožení pro cestovní kanceláře, jež se na ně specializují. A pro ty, které jsou obecně zaměřeny na incomingovou turistiku. Loni odešlo z byznysu kolem 150 cestovních kanceláří, letos to číslo může být srovnatelné.   

Dovolená s rouškami? Letos nejspíš ještě stále obličejové masky nesundáme.

Delta udeřila. Akcie evropských cestovek padají

Vytoužený nárůst turismu se ani toto léto nejspíš neodehraje, míní investoři. Daří se outdooru.

Přečíst článek

Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař a gastropodnikatel

Zdeněk Pohlreich: Lidé si neváží práce. A stát je v tom podporuje

Z televize už trošku vycouval. Nestíhal se starat o vlastní restaurace. Zdeněk Pohlreich přesto zůstává největší celebritou mezi tuzemskými kuchaři. Byl vidět i v době covidu, když vařil pro hasiče nebo sestřičky. Že by mu to zvedlo popularitu, si však nemyslí. Své podniky přesto udržel naživu. Tak trochu státu navzdory.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme