Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínou obchází strašidlo deflace. Tamních klesajících cen by se měl obávat i svět

Čínou obchází strašidlo deflace. Tamních klesající cen by se měl obávat i svět
Profimedia
Dušan Kütner
duk

Klesající ceny jsou vždy dobrou zprávou pro spotřebitele, ne tak pro celou ekonomiku. Známky deflace jsou v Číně čím dál víc převládající, což zvyšuje tlak na Peking, aby znovu nastartoval růst, anebo riskoval, že upadne do ekonomické pasti, z níž by bylo těžké uniknout, napsal deník The Wall Street Journal.

Reklama

Zatímco zbytek světa se potýká s inflací, Číně hrozí, že zažije dlouhé období poklesu cen, které – pokud zapustí dlouhodobější kořeny – by mohlo pohltit firemní zisky, oslabit spotřebitelské výdaje a zvýšit nezaměstnanost. Účinky deflace by se rozšířily po celém světě, uvolnily by ceny některých produktů, které země jako USA nakupují od Číny, ale také by svět připravily o důležitou čínskou poptávku po surovinách a spotřebním zboží a vytvořily další problémy, uvedl The Wall Street Journal.

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru (na snímku sídlo Evropské centrální banky).

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru

Konec července se ponese ve znamení důležitých rozhodnutí globálních hráčů na poli měnové politiky. Rozhodovat o úrokových sazbách budou postupně americký Fed i Evropská centrální banka. U obou se očekává mírné zvýšení sazeb. Naopak čínští představitelé pokračují v „holubičí“ rétorice a nejspíš dojde na další snížení sazeb po červnovém zasedání čínské centrální banky.

Přečíst článek

Ceny účtované odběratelům čínskými továrnami, které vyrábějí produkty od oceli přes cement až po chemikálie, už měsíce klesají, v červnu to bylo meziročně o 5,4 procenta. Spotřebitelské ceny mezitím stagnovaly – inflace v červnu dosáhla nuly –, přičemž ceny některého zboží včetně cukru, vajec, oblečení a domácích spotřebičů nyní meziměsíčně klesají kvůli slabé poptávce.

Japonské varování z 90. let

Většina ekonomů se zatím domnívá, že Čína se pravděpodobně vyhne hlubokému a trvalému období deflace. Její ekonomika roste, i když pomalu, a vláda představila řadu malých stimulačních opatření, která by mohla pomoci více. Začátkem července viceguvernér centrální Čínské lidové banky Liou Kuo-čchiang odmítl obavy, že Čína sklouzává k deflaci. Někteří ekonomové ale vidí znepokojivé paralely mezi současnou svízelnou situací Číny a zkušeností Japonska, které se v 90. letech potýkalo s deflací a stagnujícím růstem.

Ekonomika Evropské unie po růstu o 0,2 procenta opět stagnuje

AKTUALIZOVÁNO: Ekonomika EU po růstu o 0,2 procenta opět stagnuje, pokles Česka je druhý nejvyšší

Ekonomika Evropské unie zůstala ve druhém čtvrtletí letošního roku oproti předchozím třem měsícům podle sezonně přepočtených dat beze změny. Meziročně se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,5 procenta. V rychlém odhadu to uvedl statistický úřad Eurostat. V prvním čtvrtletí stoupl HDP v EU o 0,2 procenta.

Přečíst článek

Globální ekonomice by dlouhodobější deflace v Číně mohla pomoci zchladit inflaci jinde, včetně v USA, protože její továrny tvoří velký podíl na produkci světového zboží. Na druhé straně by však záplava ještě levnějšího čínského vývozu na globální trhy mohla vytlačit konkurenční vývozce z jiných zemí a snížit pracovní místa a investice v těchto ekonomikách. 

Trh deflaci podceňuje, míní experti

Deflační období v Číně by také pravděpodobně znamenalo slabší čínskou poptávku po potravinách, energiích a surovinách ve světě, což by snížilo příjmy dotyčných ekonomik z exportu do Číny. „Trh podceňuje deflační dopad na globální ekonomiku,“ řekl hlavní ekonom pro Asii banky HSBC v Hongkongu Frederic Neumann.

Lukáš Kovanda: Inflace se prý snižuje i díky zásahům vlády. Tak si to „i” spočítejme

Lukáš Kovanda: Inflace se prý snižuje i díky zásahům vlády. Tak si to „i” spočítejme

Česká vláda se na snížení inflace podílí jen ze tří procent, srazí ji o čtyři desetinky. Ekonomiku tím přitom ovšem připraví o 82 miliard, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Vzhledem k tomu, že globální ceny energií a potravin v posledních měsících rovněž klesly, ekonomové očekávají, že průměrné spotřebitelské ceny v Číně zůstanou v příštích měsících téměř na stejné úrovni, nebo klesnou. Kromě potravin a oděvů už také klesly ceny elektromobilů, neboť čínské automobilky i americká Tesla v posledních měsících kvůli konkurenčnímu boji snížily prodejní ceny ve snaze získat větší podíl na přeplněném trhu.

Riziko pro Čínu spočívá v tom, že deflace bude zřejmě delší, než se očekávalo. Klesající prodejní ceny mají tendenci stlačovat výdaje spotřebitelů, protože ti mají zase tendence kupovat méně a čekat na ještě lepší nabídku, což roztáčí sestupnou cenovou spirálu. Čím déle deflace potrvá, tím závažnější budou její účinky. Mimo jiné to znamená, že zisky a příjmy firem budou klesat a společnosti tak budou propouštět, aby si nahradily klesající marže. 

Americké investice do technologií v Číně dostanou stop. Včetně umělé inteligence

Americké investice do technologií v Číně dostanou stop. Včetně umělé inteligence

Americký prezident Joe Biden plánuje do poloviny srpna podepsat exekutivní příkaz, který omezí investice USA do technologií v Číně. S odvoláním na obeznámené zdroje o tom informovala agentura Bloomberg. Příkaz se zaměřuje na polovodiče, umělou inteligenci (AI) a kvantovou výpočetní techniku.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme