Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Export z Číny zřejmě podraží, tamní výrobní ceny rekordně stoupají

Čína je největším světovým vývozcem.
Pixabay

Výroba v Číně v září rekordně zdražila. Výrobní ceny meziročně pod vlivem razantního růstu cen komodit skočily o 10,7 procenta, uvedl čínský statistický úřad. Index výrobních cen je měřítkem toho, co výrobci účtují svým odběratelům. Čína je největším světovým vývozcem, růst výrobních cen v zemi draka by proto mohl ovlivnit i další země. Například ceny v těžařském odvětví, včetně těžby uhlí, vzrostly o tři čtvrtiny.

Reklama

Ekonomové v anketě agentury Reuters očekávali za měsíc září růst výrobních cen o 10,5 procenta. V srpnu se výrobní ceny zvýšily o 9,5 procenta.

Kromě prudkého globálního růstu cen komodit ke zvyšování výrobních cen přispívá také omezování výroby způsobené energetickou krizí. Čínské firmy se však zatím zdráhají přenést vyšší náklady na domácí spotřebitele, protože domácí objednávky zůstávají slabé.

Tankování benzinu u čerpací stanice, ilustrační foto

Benzin i nafta v Česku dál prudce zdražují. Může za to plynová krize

Razantní růst cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic pokračuje. Ceny nafty i benzinu jsou nejvyšší od roku 2014. Důvod? Zdražující ropa z části podpořená i plynovou krizí v Evropě.

Přečíst článek

Slabá poptávka, levnější potraviny

Růst spotřebitelských cen zpomalil na 0,7 procenta ze srpnových 0,8 procenta. Analytici čekali zvýšení tempa růstu na 0,9 procenta.

Zpomalení růstu způsobila slabá poptávka po zboží od oděvů po domácí spotřebiče, ale také pokles nestabilních cen potravin. Jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny čerstvých potravin a energií, zůstala v září na srpnových 1,2 procenta.

Analytik společnosti Bocom Tchang Ťien-wej upozornil, že nejednoznačný obraz inflace v Číně představuje dilema pro měnové orgány země.

Komise zmínila v boji proti dopadům zdražujících energií i některé dlouhodobější kroky, včetně možného společného nákupu plynu či rozšíření kapacity pro jeho ukládání.

Brusel navrhl kroky proti drahé energii, zrušit DPH na elektřinu nepodpořil

Pomoci obyvatelům EU nejvíce zasaženým razantně zdražujícími cenami energií finančně či v podobě úlev na dani. To patří k hlavním návrhům Evropské komise pro dočasné zmírnění dopadů rychlého růstu cen. Českou myšlenku na zrušení DPH u elektřiny nepodpořila. Kabinet Andreje Babiše se kompenzacemi pro postižené domácnosti bude zabývat v pondělí.

Přečíst článek

„Na jedné straně relativně slabá domácí poptávka vyžaduje určité uvolnění, které by podpořilo a oživilo poptávku, na druhé straně rekordní výše indexu výrobních cen omezuje prostor pro uvolnění,“ uvedl.

Hlad po uhlí a kovech

Na ceny výrobců má v posledních měsících dopad globální růst cen komodit způsobený vyšší poptávkou po uhlí a kovech v důsledku opětovného uvolňování koronavirových omezení po celém světě. Ceny celosvětově zvyšuje i nedostatek zaměstnanců a omezení dopravy.

Čínu navíc trápí rozsáhlé výpadky elektřiny, které v září narušily výrobu cementu, oceli a hliníku a které zastavily výrobu v mnoha továrnách. Včetně těch, které dodávají velkým světovým značkám, jako je Apple. Energetická krize pramení z nedostatku uhlí.

fronty před Pražskou plynárenskou

Lukáš Kovanda: Po Bohemia Energy zůstane škoda v řádu miliard

Velcí hráči pád Bohemia Energy zjevně předvídali už od minulého týdne. Další krachy nelze vyloučit. 

Přečíst článek

Výrobní ceny se minulý měsíc zvýšily ve 36 z celkem 40 průmyslových sektorů. Ceny v těžařském odvětví, včetně těžby uhlí, vzrostly o 74,9 procenta po jejich srpnovém růstu o 57,1 procenta.

Česká se zpomalení růstu HDP

Cenové tlaky se zvyšují, přestože Peking přijal řadu opatření, aby omezil rekordní růst cen uhlí a zmírnil energetickou krizi. Je mezi nimi i výzva ke zvýšení těžby uhlí a řízení dodávek elektřiny pro průmyslové závody.

Hrubý domácí produkt (HDP) Číny ve třetím čtvrtletí podle analytiků vzroste meziročně o 5,2 procenta. Zpomalí tak ze 7,9 procenta ve druhém čtvrtletí. Čínský premiér Li Kche-čchiang připustil, že ekonomický růst ve třetím čtvrtletí kvůli řadě různých důvodu zpomalil a že hospodářské oživení je stále nerovnoměrné. Vláda však má podle něj dostatek nástrojů, aby se s problémy vypořádala a je přesvědčena, že splní své celoroční cíle.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Nafta výrazně zdražuje, růst ceny jen tak neskončí. I kvůli burze v Rotterdamu

Lukáš Kovanda: Nafta výrazně zdražuje, růst ceny jen tak neskončí. I kvůli burze v Rotterdamu a vývoji v USA

Přečíst článek
Čínou obchází strašidlo deflace. Tamních klesající cen by se měl obávat i svět

Čínou obchází strašidlo deflace. Tamních klesajících cen by se měl obávat i svět

Přečíst článek
Měď je kovem budoucnosti

Měď zažívá volný pád. Výrobci po celém světě už počítají s recesí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme