Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americké investice do technologií v Číně dostanou stop. Včetně umělé inteligence

Americké investice do technologií v Číně dostanou stop. Včetně umělé inteligence
čtk
 ČTK

Americký prezident Joe Biden plánuje do poloviny srpna podepsat exekutivní příkaz, který omezí investice USA do technologií v Číně. S odvoláním na obeznámené zdroje o tom informovala agentura Bloomberg. Příkaz se zaměřuje na polovodiče, umělou inteligenci (AI) a kvantovou výpočetní techniku.

Reklama

Nebude mít vliv na stávající investice a zakáže pouze některé transakce. Veškeré další investice budou muset firmy oznámit vládě.

Volkswagen

Volkswagen se bez čínských technologií neobejde. Může to být problém i pro český autoprůmysl

Volkswagen a jeho Audi se v obavě ze ztráty trhu investičně spojují s čínskými automobilkami, startupem Xpeng a státním SAIC Motor. Německá automobilka totiž „jako sůl“ potřebuje pokročilejší čínské technologie a know-how, což je varovné pro celé Česko.

Přečíst článek

Termín vydání příkazu se už několikrát posunul a je možné, že se ještě změní, uvedly zdroje. Diskuse však podle nich pokročila od podstaty opatření k zavedení příkazu. Omezení vstoupí v platnost až příští rok. Jeho přesný rozsah bude stanoven v procesu, který bude zahrnovat dlouhé období pro podávání připomínek, aby se zúčastněné strany mohly vyjádřit ke konečné verzi.

Peking hrozí odvetou

Zástupce Číny ve Washingtonu na začátku tohoto měsíce uvedl, že Peking podnikne odvetná opatření, pokud USA zavedou nová omezení technologických nebo kapitálových toků.

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan o tomto návrhu poprvé veřejně hovořil v červenci 2021. Senát tento týden schválil pozměňovací návrh k návrhu zákona o národní obranné politice, který by po firmách požadoval, aby vládu informovaly o některých investicích v Číně a dalších rizikových zemích. Jejich investice by ale podle něj nepodléhaly přezkumu nebo případnému zákazu.

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru (na snímku sídlo Evropské centrální banky).

Evropa i Amerika budou dál škrtit ekonomiku. Naopak Čína povoluje šrouby a akcie letí nahoru

Konec července se ponese ve znamení důležitých rozhodnutí globálních hráčů na poli měnové politiky. Rozhodovat o úrokových sazbách budou postupně americký Fed i Evropská centrální banka. U obou se očekává mírné zvýšení sazeb. Naopak čínští představitelé pokračují v „holubičí“ rétorice a nejspíš dojde na další snížení sazeb po červnovém zasedání čínské centrální banky.

Přečíst článek

Manhattan

Americké inovace jsou pouze na export aneb kovářova kobyla chodí bosa

Různé žebříčky a studie pravidelně opěvují inovativnost Spojených států a tamních firem. V běžném životě si ale člověk na druhém břehu Atlantiku často přijde jak v rozvojové zemi, píše odborník na Spojené státy Newstreamu Zdeněk Pečený.

Přečíst článek

Reklama

Související

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej zařadil po bok SpaceX.

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej hodnotou zařadil po bok SpaceX

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme