Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Ekonomika EU po růstu o 0,2 procenta opět stagnuje, pokles Česka je druhý nejvyšší

Ekonomika Evropské unie po růstu o 0,2 procenta opět stagnuje
Pixabay
 ČTK

Ekonomika Evropské unie zůstala ve druhém čtvrtletí letošního roku oproti předchozím třem měsícům podle sezonně přepočtených dat beze změny. Meziročně se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,5 procenta. V rychlém odhadu to uvedl statistický úřad Eurostat. V prvním čtvrtletí stoupl HDP v EU o 0,2 procenta.

Reklama

Ze zemí, jejichž údaje má Eurostat už k dispozici, ve srovnání s předchozím kvartálem nejvíce vzrostla ekonomika Irska (3,3 procenta), následovaná Litvou (2,8 procenta), pokles pak zaznamenalo Švédsko (minus 1,5 procenta), Lotyšsko (minus 0,6 procenta), Rakousko (minus 0,4 procenta) a Itálie (minus 0,3 procenta).

Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

AKTUALIZOVÁNO: Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí letošního roku meziročně klesla o 0,6 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím byl hrubý domácí produkt (HDP) vyšší o 0,1 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ekonomika je tak meziročně v poklesu druhý kvartál za sebou.

Přečíst článek

V meziročním srovnání nejvíce vzrostla ekonomika opět v Irsku (2,8 procenta) a pak v Portugalsku (2,3 procenta). Nejvýraznější meziroční pokles zaznamenala podle Eurostatu švédská (minus 2,4 procenta), česká (minus 0,6 procenta) a lotyšská ekonomika (minus 0,5 procenta).

„Eurozóně se dařilo především díky pozitivním výsledkům Francie, Španělska a Irska, které je ovšem vzhledem ke své výjimečně daňové pozici naprosto nepředvídatelné. Pro nás je podstatné, že se ve druhém čtvrtletí příliš nedařilo Německu, protože ekonomika jen stagnovala. Hlavním problémem zůstává slabší domácí poptávka, ale i zadýchávající se průmysl, respektive export," uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Špatná zpráva i pro Česko. Růst německé ekonomiky se zastavil

AKTUALIZOVÁNO: Špatná zpráva i pro Česko. Růst německé ekonomiky se zastavil

Růst německé ekonomiky se ve druhém čtvrtletí zastavil, hrubý domácí produkt (HDP) zůstal ve srovnání s předchozím čtvrtletím beze změny. Vyplývá to z rychlého odhadu, který zveřejnil spolkový statistický úřad. V meziročním srovnání ekonomika podle sezonně, cenově a kalendářně očištěných údajů o 0,2 procenta klesla.

Přečíst článek

„Pro ČR jako subdodavatelskou zemi to není vůbec dobrý signál, který se už začíná odrážet i na výkonu některých tuzemských průmyslových oborech," dodal.

Eurozóna si polepšila

Ekonomika dvacítky zemí eurozóny podle dnešního odhadu Eurostatu přidala 0,3 procenta ve srovnání s prvním kvartálem a meziročně stoupla o 0,6 procenta. Analytici odhadovali, že HDP eurozóny ve srovnání s prvním čtvrtletím přidá 0,2 procenta a meziročně stoupne o 0,5 procenta.

Lukáš Kovanda: Inflace se prý snižuje i díky zásahům vlády. Tak si to „i” spočítejme

Lukáš Kovanda: Inflace se prý snižuje i díky zásahům vlády. Tak si to „i” spočítejme

Česká vláda se na snížení inflace podílí jen ze tří procent, srazí ji o čtyři desetinky. Ekonomiku tím přitom ovšem připraví o 82 miliard, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

V prvním čtvrtletí ekonomika eurozóny ještě stagnovala. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 se dokonce propadla o 0,1 procenta. Údaje se týkají 20 zemí eurozóny. Chorvatsko se připojilo na přelomu roku.

Ekonomický vývoj ve velkých zemích eurozóny vykazoval zřetelné rozdíly. Ekonomika ve Francii vzrostla o 0,5 procenta a ve Španělsku o 0,4 procenta. V Německu ekonomika stagnovala. Italská ekonomika klesla o 0,3 procenta.

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

MMF: Globální ekonomika se zotavuje jen pozvolna, problém je inflace

Mezinárodní měnový fond (MMF) zlepšil odhad růstu globální ekonomiky na letošní rok. Nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) se zvýší o tři procenta.

Přečíst článek

Míra inflace v eurozóně v červenci klesla o dvě desetiny bodu na 5,3 procenta, uvedl v rychlém odhadu Eurostat. Pomohl tomu další pokles cen energií. V květnu činila míra inflace 6,1 procenta. Inflace zůstává výrazně nad dvouprocentním cílem stanoveným Evropskou centrální bankou (ECB).

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ekonomika EU ve čtvrtém čtvrtletí stagnovala

Světlo na konci tunelu se vzdálilo. Evropská ekonomika si vede hůře, než se čekalo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme