Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČEZ táhne pražské akcie ke dnu. Jsou na tom nejhůř za dva roky

ČEZ, ilustrační foto
čtk
 ČTK

České akcie podle indexu PX letos do konce září oslabily o více než 21 procent. Zářijovým oslabením o 4,3 procenta zaznamenaly šestý ztrátový měsíc v řadě. Hodnoty indexu se pohybují na nejnižších hodnotách od loňského května, řekl analytik investiční společnosti Wood & Company Vojtěch Boháč.

Reklama

„Směrem dolů index PX dlouhodobě táhnou především akcie bank, v posledních dvou měsících ale výrazně ztrácely také akcie energetické skupiny ČEZ, které hlavně v první polovině roku oslabování bank částečně vyrovnávaly,“ uvedl Boháč.

Ztráty zaznamenávají trhy po celém světě

Výrazné ztráty podle něj letos zaznamenávají akciové trhy po celém světě. „Americký S&P 500 od začátku roku odepsal 23,9 procenta, technologický Nasdaq dokonce 31,4 procenta. Značně oslabují také indexy v Evropě. Celoevropský Stoxx 600 oslabil o 21 procent, německý DAX o 24,25 procenta a francouzský CAC 40 o 20,2 procenta,“ řekl analytik.

V Asii podle něj výrazně ztrácí hongkongský Hang Seng, který za uplynulých devět měsíců odepsal 26,4 procenta. „Z nejdůležitějších akciových indexů zatím letos nejméně ztrácí japonský Nikkei 225, který oslabil okolo deseti procent a britský FTSE 100. Ten poklesl o sedm procent,“ uvedl Boháč.

Petr Žabža

Petr Žabža: I důchodci by měli investovat. I do rizikovějších věcí

Mimo zájem široké veřejnosti vstoupila v březnu v platnost právní úprava o panevropském penzijním produktu (PEPP). Jako první tento produkt začala nabízet společnost Finax na Slovensku. Českým investorům by se tato příležitost mohla naskytnout už velmi brzy. „Přípravné práce spojené s licencí jsou již v běhu a čekáme na přijetí novely Zákona o podnikání na kapitálovém trhu,“ říká Petr Žabža, šéf tuzemské pobočky Finaxu.

Přečíst článek

Akcie bank ztrácejí

Negativní sentiment zasáhl především akcie bank. Erste již od začátku roku ztratila přes 46 procent, Komerční banka 32,7 procenta a Moneta 24,3 procenta. V září se banky vyvíjely smíšeně.

„V první půlce měsíce jsme viděli poměrně solidní posilování akcií Erste a Komerční banky. Poté ale přišel obrat. Zatímco Komerční banka si část zisků dokázala udržet, a v září tak posiluje o 9,6 procenta na 629,50 koruny, Erste všechny zisky odevzdala a během měsíce oslabuje o 0,4 procenta na 552,80 koruny. V minusu zakončily také akcie Monety, které klesly o 8,15 procenta na 71 korun,“ dodal Boháč.

Akcie skupiny ČEZ během září ztrácely 12,3 procenta na 866 korun, oslabovaly tak velmi podobně jako v srpnu. I přesto se ale v porovnání s koncem loňského roku drží v kladných číslech. Letos posílily o 4,8 procenta, upozornil analytik.

Nemovitosti v Kalifornii

Překvapení: Ceny amerických nemovitostí klesají. Poprvé po deseti letech. Češi si ještě počkají

Deset let. Tak dlouho trvala růstová fáze amerického nemovitostního trhu. Ta je však nyní u konce, ukazují data agentury Bloomberg, podle nichž index cen amerických nemovitostí v červenci poprvé od března roku 2012 poklesl. Sice mírně, ale jde o zásadní novinku, která může značit změnu trendu ve vyspělém světě.

Přečíst článek

ilustrační obrázek

Týden tradera: Trhy pod silným tlakem a první zpomalení inflace

Zvyšovaní sazeb Fedu v uplynulém týdnu a očekávaní jejich možného vrcholu dál tlačilo na akciové trhy. Americká centrální banka akceleruje svůj boj s inflací, a to je nutně negativní pro řadu aktiv. S&P 500 index se přiblížil 3700 bodům. „Medvědi“ tedy postupně posouvají zavírací ceny indexů blíže k letošním minimům.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

JPMorgan Chase, sídlo

Rozdílné čtvrtletní výsledky velkých amerických bank. JPMorgan Chase zvýšila zisk

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme