Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi chudnou. Stejně tak i Slováci. Obrat přijde až v příštím roce

Eurobankovky
Profimedia
 ČTK

Slovenská centrální banka (NBS) zhoršila odhad růstu ekonomiky Slovenska v příštím roce na 2,7 procenta, zatímco dosud očekávala zvýšení hrubého domácího produktu (HDP) o 3,3 procenta. Naopak snížila výhled inflace, která by se v roce 2024 měla vrátit na jednocifernou hodnotu, nadále by ale byla vyšší než v minulosti.

Reklama

„Nemění se trendy, ale není to žádná sláva. Naše podzimní prognóza přináší méně potěšitelný pohled,“ řekl guvernér NBS Peter Kažimír.

Podle NBS se zhoršuje výhled globální ekonomiky, kterou ovlivňuje zpřísnění měnové politiky centrálními bankami. „V nejbližších měsících tak lze čekat pomalejší růst naší ekonomiky, oživení se dostaví ve druhé polovině 2024, kdy se očekává zvýšení spotřebitelské poptávky a exportu,“ uvedla centrální banka.

V Česku letos klesne životní úroveň nejvíce od vzniku samostatného státu v roce 1993.

Kovanda: Češi chudnou rychleji než v devadesátkách

Češi chudnou nejrychleji v historii země od roku 1993, potvrdil dnes ČSÚ. Nespokojenost obyvatelstva se zrcadlí v poklesu spotřebitelské důvěry a už i v proběhlé masové demonstraci

Přečíst článek

Slováci chudnou, tak jako Češi

Pro letošní rok NBS nepatrně zlepšila odhad růstu slovenského HDP, a to na 1,5 procenta z dosavadních 1,4 procenta. Nadále počítá s dvoucifernou inflací, která by měla v příštím roce zpomalit pod hranici šesti procent. V srpnu inflace na Slovensku klesla na 8,9 procenta z červencových 9,7 procenta, tempo růstu spotřebitelských cen tak zpomalilo šestý měsíc za sebou. Začátkem letošního roku inflace přesahovala 15 procent.

„Následky vysokých úrokových sazeb negativně dopadají na veřejnost a hlavně na lidi s nižšími příjmy. To samé ale platí i pro vysokou inflaci. Pro nás je primární souboj s vysokým růstem cen, který nelze svést jiným způsobem než růstem sazeb,“ řekl Kažimír, který je také členem Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB). ECB, jež určuje měnovou politiku v zemích platící eurem, v uplynulém období opakovaně zvýšila svou základní úrokovou sazbu.

Podobně jako loni i letos průměrná mzda na Slovensku po zohlednění inflace podle NBS klesne, což v praxi znamená snížení koupěschopnosti obyvatel. Obrat v tomto vývoji banka předpokládá v příštím roce.

Vítězství Fica ukazuje na únavu z války v regionu, ne obrat v politice

Ficovo vítězství jako obrat v politice? Nikoliv. Jde o únavu z války ve středoevropském regionu

Vítězství Roberta Fica, který v kampani před slovenskými parlamentními volbami prosazoval ukončení vojenské pomoci Kyjevu, ukazuje na plíživou nespokojenost s válkou na Ukrajině v regionu střední Evropy, tvrdí analýza agentury Reuters. Odborníci nicméně neočekávají zásadní zahraničněpolitický obrat Bratislavy.

Přečíst článek

Pohľad Kataríny Krajčovičovej: Fico dáva bozky smrti

Slovensko sa začervenalo. Na mape i pocitovo. Je to tragédia? Až tak taká nie. Zažili sme i horšie. Nebolo to po prvýkrát čo Róbert Fico so svojou politickou stranou Smer - sociálna demokracia ovládol volebné okrsky. Po kauze Kuciaka a obrovskom prepade popularity, odchode celej skupiny okolo Petra Pelegriniho zo strany, čelil nielen straníckemu rozkolu ale i vážnym zdravotným problémom. A dnes tu stojí ako politický Fénix. Držiteľ viac ako pol milióna preferenčných hlasov. Čo je najviac zo všetkých slovenských politikov v týchto voľbách. 

Přečíst článek

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ivan Šramko, bývalý guvernér Slovenské národní banky a člen dozorčí rady Trinity Bank

Exguvernér slovenské centrální banky Šramko: Představa, že by nějaká země EU zbankrotovala, je již nereálná

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Po třiceti letech od rozpadu federace Češi bohatnou rychleji, Slováci se rychleji zadlužují

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme