Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ficovo vítězství jako obrat v politice? Nikoliv. Jde o únavu z války ve středoevropském regionu

Vítězství Fica ukazuje na únavu z války v regionu, ne obrat v politice
ČTK
 ČTK

Vítězství Roberta Fica, který v kampani před slovenskými parlamentními volbami prosazoval ukončení vojenské pomoci Kyjevu, ukazuje na plíživou nespokojenost s válkou na Ukrajině v regionu střední Evropy, tvrdí analýza agentury Reuters. Odborníci nicméně neočekávají zásadní zahraničněpolitický obrat Bratislavy.

Reklama

Lídři v regionu poznamenaném někdejší nadvládou Sovětského svazu rozdmýchávají nacionalistické nálady v Maďarsku, na Slovensku a dokonce i v tradičně protirusky naladěném Polsku, přičemž podpora Ukrajiny se stává obětí krátkodobých politických úkroků za účelem zisku hlasů.

Ficovo vítězství v sobotních volbách na Slovensku vyvolalo obavy, že se jeho nová vláda připojí k Maďarsku, které zpochybňuje konsensus Evropské unie ohledně podpory Ukrajiny.

Před hlasováním se Fico zavázal ukončit vojenské dodávky na Ukrajinu a usilovat o mírové rozhovory. To je přístup blízký tomu, jaký razí maďarský premiér Viktor Orbán. Ukrajina a její spojenci ho ale odmítají s tím, že by pouze povzbudil Rusko k další agresi.

Analytici na Slovensku a v Polsku ovšem velkou změnu politiky vůči Ukrajině nepředpokládají.

Roger Hilton, vojenský expert ve společnosti GLOBSEC, uvedl, že současné rozpory pramení ze snahy o krátkodobé politické zisky, zatímco dlouhodobý bezpečnostní zájem regionu zůstává ukotvení v NATO, přičemž konflikt na Ukrajině je nadále vnímán jako existenční hrozba pro region.

Ruský prezident Vladimir Putin

Válka na prvním místě. Rusko na ní v příštím roce vyčlení téměř polovinu svého rozpočtu

Rusko v následujícím roce hodlá vyčlenit zhruba 40 procent ze svého rozpočtu na výdaje spojené s válkou, spočítal ruský investigativní portál Važnyje istorii. Podle něj to vyplývá z návrhu rozpočtu zveřejněného na webu dolní komory ruského parlamentu. Podotkl, že vinou tak vysokých výdajů na válku nutně přijdou zkrátka oblasti, které s ní nesouvisejí. Válku na Ukrajině vede Rusko už přes rok a půl.

Přečíst článek

„Nevěřím, že nástup jedné vlády ve středovýchodní Evropě, jako je ta Ficova, bude katalyzátorem, který povede ke zhroucení podpory Ukrajiny v celém regionu,“ řekl.

V Polsku, kde byla podpora Ukrajiny nejsilnější, je vládnoucí kabinet pod tlakem krajní pravice, aby před volbami 15. října zaujal vůči Ukrajině tvrdší postoj. K třenicím přispěl spor s Ukrajinou ohledně dodávek zemědělských produktů a prodloužení zákazu dovozu ukrajinského obilí ze strany Polska, Maďarska a Slovenska minulý měsíc.

Na Slovensku vyhrála volby Ficova strana Směr-Sociální demokracie (Směr-SD) se ziskem 23 procent hlasů. Následovalo liberální Progresivní Slovensko s 18 procenty a třetí skončila s 15 procenty strana Hlas-Sociální demokracie (Hlas-SD), kterou vede Ficův bývalý kolega Peter Pellegrini.

Jako nejpravděpodobnější se jeví koalice Směr-SD s Hlasem-SD - v porovnání s Ficem více středovou a proevropskou stranou, která se od Směru-SD oddělila v roce 2020 - a malou nacionalistickou a proruskou Slovenskou národní stranou (SNS).

Jednalo by se o středovější koalici, než jakou naznačovaly předvolební průzkumy: spojení Směru-SD, SNS a krajně pravicové Republiky, která nakonec nezískala žádné křeslo.

Slovenská prezidentka Čaputová pověřila sestavením nové vlády Fica

Čaputová pověřila Fica sestavením nové slovenské vlády, má na to čtrnáct dní

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pověřila předsedu vítězné strany v sobotních parlamentních volbách Roberta Fica sestavením nové vlády. Fico to potvrdil novinářům po schůzce s hlavou státu, od které dostal dva týdny na vytvoření kabinetu.

Přečíst článek

Šéf bratislavské vysoké školy svobodných umění BISLA Samuel Abraham uvedl, že přítomnost Hlasu-SD by mohla být významným umírňujícím faktorem, pokud jde o Ficovu politiku vůči Ukrajině.

Pellegrini podpořil pokračování komerčních dodávek zbraní na Ukrajinu s tím, že je to dobré pro zaměstnanost. Tento postoj zopakoval i po volbách.

VIDEO: Proslov Roberta Fica po vítězství ve volbách na Slovensku

„On (Fico) je dostatečně cynický a pragmatický a ví, že kdyby příliš tlačil na EU, kdyby chtěl zrušit sankce vůči Rusku, narazil by na zeď v podobě Pellegriniho,“ řekl Abraham. Podle něj se bude Pellegrini snažit zachovat proevropskou linii, bude prosazovat proukrajinskou linii. „Je to jediný způsob, jak se legitimizovat v očích svých voličů, kteří nechtěli jít s Ficem,“ dodal.

Spojenec Orbán

Trojnásobný premiér Fico je zkušený politik, který se dobře orientuje v bruselské politice. Je pravděpodobné, že bude postupovat obezřetně, pokud jde o podporu Ukrajiny nebo jiné otázky v rámci EU, protože Slovensko silně těží z rozvojových fondů bloku.

Jeho zřejmým spojencem je Orbán, který mu také jako jeden z prvních pogratuloval k vítězství. Orbánova vláda odmítla posílat zbraně na Ukrajinu a postavila se proti sankcím EU vůči Rusku, i když je nakonec nikdy nezablokovala. Orbán využíval podporu Ukrajiny v Bruselu jako páku při jednáních o jiných otázkách.

Klíčový okamžik, který prověří podporu Ukrajiny ze strany střední Evropy, může nastat v prosinci, kdy by se EU mohla rozhodnout pro zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou. To by vyžadovalo jednomyslnou podporu všech 27 zemí EU.

„Jsme přesvědčeni, že je iluzorní zabývat se touto otázkou v době, kdy na Ukrajině probíhá ostrý vojenský konflikt,“ odpověděl Fico minulý týden agentuře Reuters na otázku, zda podporuje členství Ukrajiny v EU a zahájení vstupních rozhovorů v tomto roce. Fico však konkrétně neřekl, že by byl proti zahájení rozhovorů.

Robert Fico

Politický diář Jany Havligerové: Poučení ze slovenských voleb

Slovenské parlamentní volby vyhrál Robert Fico. Předsedové vládních partají nadšení nejsou, dokázali ale zachovat dekórum. Když jim to vydrží, a nebudou mít snahu šéfovi strany Směr – pokud se stane premiérem, radit co by měl dělat, dobré vztahy mezi Českem a Slovenskem by měly vydržet.

Přečíst článek

Orbán v pátek prohlásil, že předtím, než EU vůbec zahájí rozhovory o členství s Ukrajinou, bude třeba zodpovědět „velmi složité otázky“. Také ale neřekl napřímo, že by Budapešť tento proces chtěla zablokovat.

Polská vládnoucí nacionalistická vláda, která vede v předvolebních průzkumech, vyjádřila členství Ukrajiny v EU podporu, i když vztahy s Kyjevem v poslední době ochladly. Jakmile však polské volby skončí a politici zasednou k jednání v Bruselu, je pravděpodobné, že začnou Ukrajinu jednotně podporovat, uvedl Mujtaba Rahman, výkonný ředitel pro Evropu v think-tanku Eurasia group.

„Nakonec se stane to, že se Slovensko a Maďarsko připojí k evropskému konsensu, protože mnoho otázek je v Evropě propojeno,“ řekl Rahman. „Největší výzvou nejsou Slovensko nebo Maďarsko, ale volební cyklus v USA a jeho dopad na podporu Ukrajiny,“ dodal.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a slovenský premiér Robert Fico

Fico jednal s ukrajinským premiérem Šmyhalem. Vyslovil se pro územní celistvost země a slíbil pomoc

Přečíst článek
Slovenský premiér Robert Fico

Slovenská média: Přerušení vztahů je nevídaný krok, Česku překáží sbližování s Ruskem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme