Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kryptoboháči „kolonizují” Portoriko. Místní děsí neúnosné ceny realit

Portoriko, ilustrační foto
iStock
Veronika Kudrnová

Spekulanti v oboru kryptoměn v čase covidu objevili nový ráj na Zemi, karibské Portoriko. Ostrov kryptokolonizátory láká na daňové úlevy i práci z pláže. Ne všichni jsou ale z jejich „nájezdu“ nadšení. Starousedlíci jsou nepříjemně zaskočení z astronomického růstu cen nemovitostí. Domy s cenovkou v desítkách milionů dolarů už nejsou výjimkou, uvedl server CNBC.

Reklama

Kalifornské Silicon Valley, texaský Austin i samotný Big Apple neboli centrum New Yorku už nejsou pro komunitu investorů do kryptoaktiv dostatečně „cool“. Exodus novodobých milionářů, kteří včas dokázali vsadit na technologii blockchainu, z tradičních technologických a finančních center Spojených států umocnila pandemie covidu. Městskou šeď vyměnili za azurovou modř karibského pobřeží.

Tropy ani písečné pláže však nebyly hlavní vábničkou bitcoinových boháčů. Tahákem ostrova je až extrémně přívětivý daňový systém pro nově příchozí, podotkl CNBC.

Portoriko je nezačleněným územím USA, nikoliv americkým státem, investoři zde usazení tak neplatí americké federální daně. Noví residenti či investoři, za které je považován ten, kdo na ostrově stráví každý rok alespoň 183 dní, jsou osvobozeni od daně z příjmů z dividend a výnosů z úroků. Jen pro srovnání: v USA investoři platí 37procentní taxu u krátkodobých kapitálových zisků a až 20procentní u těch dlouhodobých, což platí i pro krypto a další aktiva držená déle než rok.

Původní záměr globální daně mířil na technologické giganty, návrhu se proto přezdívalo GAFA, podle počátečních písmen největších internetových hráčů (Google, Amazon, Facebook a Apple).

Ráje drží smutek, globální daň ožívá

Sny někdejšího politika ODS Vlastimila Tlustého o jednotné dani ve výši 15 procent se nyní znovuzrodily v globální podobě. Většina zemí OECD na sklonku týdne odsouhlasila celosvětovou minimální korporátní daň ve stejné výši.

Přečíst článek

Štědré daňové úlevy se vztahují i na firmy se sídlem na ostrově. Zatímco na pevnině podléhají 21procentní federální dani z příjmu právnických osob plus státní dani, která se stát od státu liší, společnosti, které se na Portoriku zabývají výrobou, vývojem softwaru a dalšími specifikovanými aktivitami, platí jen čtyřprocentní sazbu korporátní daně. 

Ostrovní ráj pro virtuální měny

Portoriko zařadilo štědré daňové pobídky na investorské menu před deseti lety v čase, kdy se ekonomika ostrova propadla a nastal exodus obyvatel. V posledních několika letech toto území navíc postihla řada neštěstí od zemětřesení přes hurikány a bankrot až po pandemii covidu. K velké úlevě vlády však nyní Portoriko působí jako magnet na investory.

Noví Portoričané se podle tamního firemního a daňového právníka Giovanniho Mendeze rekrutují hlavně z řad spekulantů s virtuální měnou. „Téměř polovina mých klientů jsou v současnosti buď kryptospolečnosti, nebo kryptoinvestoři, což je číslo, které za posledních šest let exponenciálně narostlo,“ řekl Mendez pro CNBC.

Kybernetický zločin - ilustrační foto

Praní špinavých peněz i financování terorismu. Zločinci rekordně zneužívají kryptoměny

S rostoucí cenou digitálních aktiv se kryptoměny stávají populárním cílem nejrůznějších zločinců. V loňském roce padl smutný rekord, když došlo ke zneužití kryptoměn v hodnotě 14 miliard, uvádí studie společnosti Chainalysis. Podstata decentralizovaného financování naneštěstí nahrává nejrůznějším podvodům, jejich množství tak v nejbližší době nebude klesat.

Přečíst článek

Jedním z nich byl také šestatřicetiletý podnikatel v oboru virtuálních měn a investor David Johnston, který se do San Juanu, hlavního města Portorika, přesunul s celou svou rodinou z texaského Austinu v březnu 2021. A pro server CNBC popsal svoji zkušenost. „Je to Amerika. Nepotřebujete vízum ani povolení k pobytu, vystačíte si s americkým pasem. Jediné, co je k tomu třeba udělat, je koupit si letenku, pořídit si tady dům a otevřít kancelář v centru města,“ uvedl Johnston. „Bylo to docela snadné,” dodal.

Reality razantně zdražují

I on potvrzuje nápor členů kryptokomunity, kteří chtějí žít a podnikat na ostrově. Kancelářská budova, v níž sídlí, se plní startupy a společnostmi navázanými na svět kryptoměn. „Kryptofond Pantera Capital zabral celé páté patro budovy, v šestém patře je nově co-workingový prostor, moje firma DLTx je v osmém patře, společnost NFT.com obsadila dvanácté patro. To vše se událo jen za poslední rok,“ vypočítává Johnson.

Ne všichni mají ale z přílivu nových obyvatel radost. Starousedlíci se bouří kvůli tomu, že nemají nárok na osvobození od daně z kapitálových výnosů, Portorikánci je daní 15procentní sazbou. Tento rozdíl podle Mendeze narušil vztahy mezi starousedlíky a nově příchozími. 

Příliv bitcoinových boháčů do Portorika také pokřivil realitní trh. Ceny nabízených nemovitostí rostou přímo astronomicky. „Jejich nedostatečná nabídka v kombinaci s vysokou poptávkou vedla k cenovým úrovním, které jsme v Portoriku nikdy nezažili,“ řekl Francisco Diaz Fournier z Luxury Collection Real Estate. Cenovky převyšující 20 milionů dolarů už se podle něj stávají zcela běžnými. 

býk vs. medvěd

Kdo je superinvestor? Sledujte Investiční výzvu 2022!

Bitcoin, zlato nebo Tesla? Zasoutěžte si v Investiční výzvě 2022! Investujeme virtuálních sto tisíc korun na tři měsíce. Hlásit se lze do 20. ledna s hashtagem #investicnivyzva.

Přečíst článek

>>>>>> Vše o kryptoměnách zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Přečíst článek
Kryptoměny v roce 2021

Myslíte, že na bitcoin finančák nemůže? Odborník radí, jak na zdanění kryptoměn

Přečíst článek
Kybernetický zločin - ilustrační foto

Praní špinavých peněz i financování terorismu. Zločinci rekordně zneužívají kryptoměny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme