Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kdo je superinvestor? Sledujte Investiční výzvu 2022!

býk vs. medvěd
iStock
Tereza Zavadilová
tzv

Bitcoin, zlato nebo Tesla? Zasoutěžte si v Investiční výzvě 2022! Investujeme virtuálních sto tisíc korun na tři měsíce. Hlásit se lze do 20. ledna s hashtagem #investicnivyzva.

Reklama

Rok 2021 byl bez nadsázky rokem investic. Na akciích i třeba kryptoměnách se dalo slušně vydělat: index amerických akcií S&P 500 přidal pětadvacet procent. Z Elona Muska se stal nejbohatší muž planety a pomohli si i ti, kdo koupili akcie Tesly. Ty během roku vydělaly přes padesát procent.

Stranou nestála ani pražská burza, lokální patrioti mohli zhodnotit peníze o skoro čtyřicet procent, měřeno indexem burzy PX.

Burza cenných papírů Praha

Zlatá sázka na pražskou burzu. Vydělává nejvíc z burz vyspělého světa

Na pražské burze letos akcie a výnosy rostou jako nikde jinde v Evropě a v celém vyspělém světě. Parketu pomáhá růst úroků ČNB, poměrně silná koruna i rekordní zdražování energií a povolenek. A během dneška navíc pražský trh vystoupal na nejvyšší hodnotu od roku 2008.

Přečíst článek

Přímo pohádkové jmění mohou přepočítávat kryptoměnoví nadšenci, kteří by bývali vsadili na herní kryptoměnu Gala, která se stala nejvýnosnější digitální měnou minulého roku. Stodolarovka vsazená na začátku roku by se jim v prosinci proměnila až v neuvěřitelných 186 tisíc dolarů. I relativně konzervativní bitcoin svým držitelům vydělal, když během roku posílil přes šedesát procent. Začátek letoška se ale kryptoměnovým fandům naopak moc nevyvedl. 

Nejde jen o zhodnocení. Game changerem se staly aplikace, které investování zlevnily, zjednodušily a tím přílákaly na trhy mladé hráče, mileniály. Zatímco dříve bylo investování určeno kvůli vstupním poplatkům a nákladnosti obsluhy hlavně bohatým, nyní může začít každý s pětistovkou, a to na jeden klik v mobilu. Pojmem se stala skupina drobných investorů Wall Street Bets, která hýbala s cenami akcií skrze své diskuse na Redditu.

#investičnívýzva

Zájem o investování enormně stoupá, lidé se chtějí naučit, jak na to. Proto se redakce newstream.cz spolu s investiční platformou Fondee rozhodla vyhlásit Investiční výzvu 2022. Cílem je porovnat různé přístupy k investování a zjistit, jak o investování účastníci výzvy přemýšlí. Vzájemně se přiučit a diskutovat o investování, takže to, kdo „vyhraje” vlastně není tolik důležité...

Účastníci si mohou libovolně sestavit portfolio z následujících investičních nástrojů: 

ETF S&P 500 (v USD)

ETF Eurostoxx 50 (v EUR) 

zlato - (v USD za unci zlata)

akcie Tesla (v USD) 

akcie Apple 

akcie ČEZ (v Kč) 

Bitcoin (cena 1 BTC v Kč)

Ethereum (cena 1 ETC v Kč) 

EUR/CZK - kurz koruny vůči euru (k začátku roku 24,82 Kč/euro) 

ropa (v USD/barel)

Virtuálních sto tisíc korun zainvestujeme na tři měsíce. Během té doby budeme sledovat, jak se jednotlivé nástroje vyvíjejí, na webu newstream.cz a sociálních sítích s hastagem #investicnivyzva. Po čtvrt roce spočítáme, čí portfolio se zhodnotilo nejvíce a vyhlásíme vítěze. 

Kursové riziko

První lekce, kterou je dobré si odnést ze sestavování portfolií, je vliv kurzu. Naše imaginární investiční peníze jsou v korunách, ale budeme „kupovat” nástroje v eurech, dolarech a případně dalších měnách. Po třech měsících tedy bude hrát roli i případný pohyb kurzu koruny vůči těmto měnám. Když bude koruna posilovat, může být výsledná hodnota portfolia nižší, když bude oslabovat, může být vyšší.

Investiční riziko

Zdůrazňujeme, že výběry imaginárních portfolií nejsou investiční rady. Jde nám o to ukázat, jaké jsou různé přístupy k investování, ale jen obecně. Pokud se sami rozhodnete investovat, musíte vzít v potaz celou řadu kritérií. A mějte také na paměti, že investice jsou vždycky více nebo méně rizikové a že pohyb hodnoty investičního nástroje v minulosti neznamená, že se takto bude hodnota vyvíjet i nadále. Zkrátka: přistupujte k investicím promyšleně!

Byty, ilustrační foto

Vyplatí se nákup investičního bytu? Nečekejte rychlé zbohatnutí

Inflace roste způsobem, který tato země nezažila desítky let. Zkušení investoři i malí střadatelé tak hledají způsob, jak své bohatství udržet. Jednou z jasných voleb tak je nákup nemovitosti, které patří mezi takzvané bezpečné investiční přístavy. Ale je tomu tak opravdu i v aktuálním ekonomickém klimatu? Kdy se vyplatí koupit nemovitost? A má cenu si na ni třeba i půjčit?

Přečíst článek

CryptoPunk v Lobkowiczkém paláci

Co přinese rok 2022 fenoménu NFT? Podivné obrázky za miliony čekají perné chvíle

Kdo loni investoval velké částky do digitálních tokenů známých pod zkratkou NFT, může letos přijít o hodně. Tlak na cenu mnoha sérií je enormní a zájem o ně upadá. Propad cen se nevyhýbá ani nejúspěšnějším sériím, jako jsou CryptoPunks nebo Bored Ape Yacht Club.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Hlavsová: Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Přečíst článek

Investiční výzva má vítěze! Turbulentní dobu porazil Dalibor z newstream.cz s akciemi ČEZ

Přečíst článek
Martin Kujal z J&T Investiční společnosti

Martin Kujal: Dluhopisy dál ponesou více než jejich vkladové alternativy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme