Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Asie nezvládá nápor turistů. Přestože jich dojel jen zlomek toho, co před pandemií

Tokyo, ilustrační foto
Pixabay
Zdeněk Pečený

Až na Čínu je turistům již otevřena celá Asie, ale návrat na předpandemické úrovně potrvá některým zemím i několik let. Například Japonsku. Přestože do země vycházejícího slunce dorazil zatím jen zlomek předcovidového počtu turistů, tamní sektor cestovního ruchu kolabuje, například v pohostinství zoufale chybí pracovníci.

Reklama

Je to měsíc, co se turistům otevřelo Japonsko a Tchaj-wan. Plány tamních vlád, že jejich ekonomiky se po téměř třech letech bez mezinárodního turismu finančně rychle zahojí díky přílivu turistů, se potýkají s vážnými problémy.

Půl milionu místo čtyřiceti

Japonsko otevřelo své brány návštěvníkům 10. října po více než dvou a půl letech pandemické izolace, ale naděje na turistickou bonanzu zatím sráží nedostatek pracovníků v pohostinství. Tamní turistický sektor má problém přilákat zpět pracovníky, kteří z oboru odešli kvůli covidovým uzávěrám. A už se do něj nevrátili. Personálně oslabené podniky tak po uvolnění omezení nezvládají nápor po cestování lačných turistů.

Japonský premiér Fumio Kišida počítá s tím, že cestovní ruch pomůže oživit ekonomiku a země tak alespoň něco vytěží ze slabého jenu. Japonská měna klesla v posledních měsících nejníže za posledních 24 let. To ale činí zemi vycházející slunce atraktivnější, repektive levnější pro zahraniční turisty.

japonský jen

Japonci si zvykají na inflaci i drahý dovoz. Jen spadl vůči dolaru na úroveň z roku 1990

Kurz japonské měny ve čtvrtek na devizových trzích poprvé od roku 1990 spadl na 150 jenů za dolar. To je psychologická hranice, která by podle analytiků mohla úřady donutit jednat.

Přečíst článek

V roce 2022 zatím Japonsko navštívilo jen něco málo přes půl milionu návštěvníků, ve srovnání s rekordními 31,8 miliony v roce 2019. Vláda pro rok 2020 počítala s 40 miliony turistů kvůli plánované letní olympiádě. Nevyšlo ani jedno. Olympiáda se nakonec konala až o rok později, a to bez účasti zahraničních diváků.

Nebude to hned

Japonský premiér Kišida minulý měsíc uvedl, že cílem vlády je získat z mezinárodního turismu pět bilionů jenů (830 miliard korun) ročně. Takové plány jsou podle analytiků skutečně během na dlouhou trať. Výdaje zahraničních návštěvníků dosáhnou v roce 2023 pouze 2,1 bilionu jenů a do roku 2025 nepřekročí předpandemickou úroveň, uvedl Takahide Kiuchi, ekonom z Nomura Research Institute.

Vlajkový dopravce Japan Airlines zaznamenal od oznámení o uvolnění hranic nárůst rezervací na trojnásobek, řekl deníku Nikkei šéf aerolinky Yuji Akasaka. Přesto se poptávka po mezinárodním cestování plně zotaví až kolem roku 2025. V tom, že návrat na předcovidové úrovně nebude okamžitý se shodnou i majitelé obchodů spoléhajících na turisty. „Nemyslím si, že dojde k náhlému návratu k předpandemické situaci,“ řekl deníku Japan Today Sawato Shindo, šéf společnosti Amina Collection, která provozuje 120 obchodů s dárky a suvenýry.

Cestovní ruch se zotavuje. Turistů v Česku bylo v létě téměř stejně jako v době před covidem

Cestovní ruch se zotavuje. Turistů v Česku bylo v létě téměř stejně jako v době před covidem

V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v letošním třetím čtvrtletí ubytovalo 7,3 milionu hostů, meziročně o 11 procenta víc. Proti létu roku 2019, ve kterém cestovní ruch ještě neovlivňovala epidemie koronaviru, byla návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení jen o tři procenta nižší, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Počet přenocování hostů se ve sledovaném období meziročně zvýšil o 7,4 procenta na 20,4 milionu nocí.

Přečíst článek

Čína si jede svou

Nejlidnatější země světa i téměř tři roky po prvním potvrzeném případu covidu ve Wu-chanu trvá na nulové toleranci. Postoj Číny se už nyní vymyká přístupu všech ostatních i v regionu východní Asie, kde vlády ukončovaly covidové restrikce vůbec nejpomaleji na světě. Naděje, že by Peking mohl uvolnit svou zero covid politiku po tolik očekávaném sjezdu komunistické strany, definitivně padla.

Dokonce i Hongkong – poloautonomní čínský region, který má odlišnou pohraniční politiku než pevninská Čína – v září ukončil to, co bylo kdysi jedním z nejpřísnějších cestovních omezení na světě. Uvolnění cestovních restrikcí Honkonžané slavil dovolenou v cizině. Naopak turisté se do Hongkongu zatím moc nehrnou.

Hongkong

Letenky za euro? Hongkong jde ještě dál. Turistům je dá zadarmo

Přes dva roky trvající přísná opatření proti šíření nemoci covid-19 si vybrala svou daň na hongkongské ekonomice. Turisté se asijskému centru obloukem vyhnuli. Místo desítek milionů jich dorazily jen stovky tisíc. Podpořit cestovní ruch má ale nová nákladná kampaň letenek zdarma.

Přečíst článek

Hong Kong Stock Exchange

Investoři prchají z Hongkongu. Paniku na burzách vyvolali čínští komunisté

Akcie v Hongkongu po sjezdu čínských komunistů zahájily nový týden prudkým poklesem. Hlavní index Hang Seng před koncem obchodování odepisoval zhruba sedm procent. Ztráty ale mají také akcie v pevninské Číně. Trh výprodejem reaguje na předpoklady, že dosavadní prezident Si Ťin-pching a jeho nový tým budou v nadcházejícím funkčním období preferovat ideologii na úkor ekonomiky.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme