Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Davy turistů z Číny už zase zaplní ulice Prahy. A budou utrácet

Davy turistů z Číny už zase zaplní ulice Prahy. A budou utrácet
ČTK
 ČTK

Čeští podnikatelé v cestovním ruchu se dočkali. Už brzy by se do Prahy a jiných českých měst mohly vrátit davy čínských turistů. Čína totiž zrušila zákaz pořádání skupinových zájezdů z dob pandemie nemoci covid-19 do dalších 78 zemí. A je mezi nimi i Česko.

Reklama

Čína zrušila zákaz skupinových zájezdů do dalších 78 zemí. Jsou mezi nimi destinace jako Japonsko, USA, Austrálie, ale také Česká republika a Slovensko. Rozhodnutí má okamžitou platnost, oznámilo čínské ministerstvo kultury a cestovního ruchu.

Čína již v prvním čtvrtletí umožnila pořádaní skupinových zájezdů do 60 zemí. Nyní se rozhodla tento seznam dále rozšířit.

Věčný boj v Praze: Turisté versus tramvajáci. Řešení je přitom snadné

Po pandemické přestávce se turismus v Česku opětovně rozjel na plné obrátky. Hlavní město je doslova v obležení nejrůznějších etnik, mísí se barvy kůže, gendery, styly oblékání. Ne, tito lidé tu rozhodně nechtějí zůstat. Chtějí si užít a utratit mraky peněz. Všem to přinese výhody. Přesto tu je jedna entita, která tomu nepřeje. Kdo? Tramvajáci. A vlastně i revizoři.

Přečíst článek

V roce 2019, před vypuknutím pandemie nemoci covid-19, byla Čína největším trhem pasivního, tedy výjezdového cestovního ruchu na světě. Podle čínského statistického úřadu v tomto roce uskutečnili Číňané do zahraničí 169 milionů cest, uvedl na svých internetových stránkách list China Daily.

Kdo si počká...

Turisté z pevninské Číny také v zahraničí utráceli více než turisté z kterékoliv jiné země. Podle agentury Reuters v roce 2019 utratili dohromady 255 miliard dolarů (5,6 bilionu korun), přičemž skupinové zájezdy na této částce měly podíl 60 procent. Absence čínských turistů od vypuknutí pandemie způsobila finanční potíže mnoha podnikům závislým na cestovním ruchu po celém světě.

Český Krumlov 2021 turistika

Fotoreportáž: Krumlov vítá turisty. Asiaté však zatím nikde

Tradičně patří k nejnavštěvovanějším místům České republiky. Loni však kvůli pandemii Český Krumlov zaznamenal výrazný úbytek turistů, především těch z Asie, kteří tam patří k nejčastějším návštěvníkům. Jak to bude letos?

Přečíst článek

Mezi zeměmi, kam nově mohou čínské cestovní kanceláře pořádat skupinové zájezdy, jsou také Německo, Británie, Polsko, Jižní Korea, Turecko, Mexiko či Indie. Na seznamu chybí Kanada, která má v poslední době s Čínou obzvláště napjaté vztahy. Již dříve Čína povolila skupinové zájezdy to Thajska, Ruska, na Kubu, do Argentiny, Nepálu, Francie, Portugalska či Brazílie.

Čína nikdy nevysvětlila svůj přístup ke schvalování. Analytici poznamenali, že země, které potřebovaly více času na schválení, mají s Čínou větší politické nebo obchodní napětí, poznamenala agentura Reuters.

Nakolik uvolnění turistických zájezdů zemím z nejnovějšího seznamu pomůže ukáže čas. Mezinárodní lety do Číny a z Číny byly v červenci na pouhých 53 procentech úrovně roku 2019.

Ani požáry a spáleniště neodradily turisty od hrátek u moře, jako ve čtvrtek 27. července 2023 na pláži poblíž vesnice Gennadi na ostrově Rhodos v jihovýchodním Řecku v Egejském moři.

Dalibor Martínek: Češi si za drama na Rhodosu můžou sami. Cestovky nejsou charita

Vyděšení turisté už jsou z Rhodosu doma, nikomu se kromě stresu a materiální újmy nic nestalo. Vhodný okamžik konstatovat, že na turismus není nárok. Není to ani veřejná služba. Je to byznys. Lidé chtějí cestovat, patří to k naší éře zábavy. Platí za to peníze, cestovky poskytují službu, píše komentátor Newstream.cz Dalibor Martínek.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tokyo, ilustrační foto

Asie nezvládá nápor turistů. Přestože jich dojel jen zlomek toho, co před pandemií

Přečíst článek
Návrat čínských turistů do Česka bude trvat nejméně tři roky

Návrat čínských turistů do Česka bude trvat roky. Za úpadkem stojí i dobré vztahy s Tchaj-wanem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme