Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi si za pololetí půjčili na bydlení tolik, co jindy za rok

Byty, ilustrační foto
Pixabay
Veronika Kudrnová

Hypotéky dál lámou rekordy. Za pololetí překonaly roční objemy silných let 2016 a 2017. Navzdory tomu, že se hypoteční sazba vrátila nad dvě procenta a dál roste.

Reklama

Červen opět zamával s čísly na hypotečním trhu. Po mírném ochlazení v dubnu a v květnu banky v prvním letním měsíci poskytly hypotéky za téměř 44,5 miliardy korun. Rekord stále drží březen s objemem poskytnutých hypoték ve výši 44,723 miliardy korun.

„V prvním pololetí sjednaly banky hypotéky za rekordních 224 miliard korun,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Průměrná úroková sazba hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex vzrostla v červnu o dalších 7 bazických bodů. Banky v červnu půjčovaly na bydlení s průměrnou sazbou 2,13 procenta.

Dubrovník, Jaderské moře

Češi na Jadranu. Jezdí tam na dovolenou i kupovat nemovitosti

Češi do Chorvatska nejezdí jen na dovolenou, ale i kupovat nemovitosti. Nejlevněji se tam dá pořídit byt za 1,5 milionu korun.

Přečíst článek

„Mnohaleté dno hypotečních sazeb je již za námi. Přesto jsou hypotéky z dlouhodobého hlediska stále levné. Jejich cena půjde už jen nahoru, bankám totiž citelně zdražují zdroje, jimiž poskytované hypotéky kryjí," uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda s tím, že Češi se proto snaží vzít si hypotéku právě nyní, když je stále velmi levná.

Zdražování hypoték navíc v posledních měsících zrychlilo. Během června zvýšily nabídkové sazby téměř všechny banky. „Lze předpokládat, že růst bude i nadále pokračovat, a to i díky zvýšení sazeb ze strany ČNB. To potvrzují dnes platné nabídkové sazby bank, které jsou v některých případech až o 0,8 procenta vyšší než průměrná úroková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu,“ dodal Sýkora.

Do banky si v červnu přišlo pro hypotéku 14 069 klientů. 

Výstavba bytů, ilustrační foto

Dvanáct pandemických trendů českého trhu s nemovitostmi

Hypotéky během pandemie narazily na své dno, nájmy zlevnily, naproti tomu ceny rekreačních nemovitostí se urvaly. A hotely? Ty předělávají své pokoje zpět na byty. Současné trendy českého nemovitostního shrnuje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Přečíst článek

Za půl roku více než jindy za celý rok

Za prvních šest měsíců letošního roku sjednaly banky hypotéky v podobném objemu jako v letech 2016 a 2017 za celý rok, kdy celkový objem překročil 225 miliard korun. Letos se pouze za pololetí objem poskytnutých hypoték vyšplhal na 223,786 miliardy korun. 

„Vzhledem k tomu, že banky stále nestíhají vyřizovat žádosti o hypotéku, může již červenec potvrdit nový rekordní rok. Rekord zatím drží loňský rok, kdy banky poskytly hypotéky za více než 254 miliard korun. Bankám tak k pokoření ročního rekordu zbývá uzavřít hypoteční smlouvy již jen zhruba za 30 miliard korun,“ komentoval Sýkora.

Průměrná hypotéka roste

Průměrná výše poskytnutého hypotečního úvěru v květnu podle Sýkory sice mírně poklesla, v červnu ale opět vzrostla, a to na 3 161 080 korun. „Za posledních 12 měsíců se již zvýšila o více než 400 tisíc korun. K tomu samozřejmě přispívá i situace ve stavebnictví, která se sice v posledních měsících mírně zlepšovala, ale k otočení trendu zdražování nemovitostí to stále nestačí,“ dodal.

Ceny bytů letí vzhůru, ilustrační foto.

Covid přinesl zvláštní situaci. Nájmy jdou dolů, ale ceny bytů rostou

Ceny nemovitostí jsou v Česku nadhodnoceny o 20, v některých regionech až o 25 procent, odhaduje Česká národní banka. To však neznamená, že by byly předražené, připomíná její viceguvernér Marek Mora.

Přečíst článek

Ani růst sazeb není u konce

Česká národní banka v červnu zvýšila základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 0,5 procenta, letos poprvé ale určitě ne naposledy. To v kombinaci s rostoucí cenou zdrojů povede k dalšímu růstu hypotečních sazeb. Vyšší sazby a rostoucí ceny nemovitostí přesto klienty bank od pořízení vlastního bydlení neodradí. Počty a objemy poskytnutých hypotečních úvěrů i nadále porostou. Letos by podle Sýkory mohla poprvé padnout hranice 300 miliard korun sjednaných hypoték za rok.

Marek Mora, viceguvernér ČNB

My nechráníme spotřebitele, ale finanční stabilitu, říká viceguvernér Mora

České banky hlídáme, hypoteční pravidla příliš neporušují. Nemovitosti jsou drahé, ale už jsou vidět signály ochlazení, říká v rozhovoru pro server newstream.cz viceguvernér České národní banky (ČNB) Marek Mora.

Přečíst článek

Výstavba bytů v Česku

Stavební materiál i práce zdražují, ohrožuje to projekty

Banky již evidují případy klientů, kterým došly peníze z hypotéky před dokončením stavby kvůli rostoucím cenám materiálů. Řeší to dodatečnými úvěry i změnami v projektu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Novostavba, ilustrační foto

Developeři omezí výstavbu nových bytů. První bude nejspíš Kunovského Central Group

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme