Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jančura: V našich hotelech v Rakousku si Češi sami čepují a platí bez obsluhy. A já jim věřím

Radim Jančura: Rakušané nesmyslně zvedají ceny. V našem hotelu je pivo za dvě eura
ČTK
Dalibor Martínek

Majitel dopravní společnosti RegioJet Radim Jančura koupil v době covidu hotel v rakouských Alpách. V loňském roce k němu přikoupil ještě druhý. Jak se mu jeho hoteliérská branže rozvíjí? „Pro mě je to jakýsi koníček,“ říká Jančura v rozhovoru pro newstream.cz. Jeden z hotelů v současnosti prochází rozsáhlou rekonstrukcí, nákup dalšího hotelu je zatím ve hvězdách. Jančura si prostě osahává nový byznysový prostor. Mezitím rozvíjí oblast svého hlavního zájmu, dopravu. A na podzim chystá novou železniční linku na Ukrajinu.

Reklama

Pořídil jste v Alpách dva hotely. Jak vidíte současnou sezonu, je lepší ta zimní, nebo letní?

Buď máte špičkově umístěný hotel na sjezdovce. My máme druhý hotel pod nejvyšším ledovcem. To je top. Takže na úspěchu sezony záleží hotel od hotelu.

RegioJet má rekordní tržby

Jančurův RegioJet přestal krvácet, je zpět v zisku

Covidové roky zamávaly se zisky dopravců. Loňský rok byl rokem jejich částečného zahojení. RegioJet podnikatele Radima Jančury se dostal loni dostal z předloňské ze ztráty do zisku 126 milionů korun při rekordních, takřka třímiliardových tržbách. Uvedla to mluvčí firmy.

Přečíst článek

Jak se vyvíjí sezona z vašeho pohledu?

Druhý hotel prochází kompletní rekonstrukcí. Což je úděl, když koupíte hotel, a chcete ho dostat do 21. století. Musíte ho kompletně překopat. Nyní máme otevřený pouze jeden hotel.

Pět euro za pivo? Nesmysl

Říkal jste, že Rakousko je dražší než Itálie, že Rakušané zvedají ceny, jen aby nebyli levnější než sousedi. Proč jste nešel do Itálie?

Abych z Rakouska udělal Itálii. V žádné z těchto zemí nejsou nemovitosti dražší. Ale Rakušané se naučili nesmyslně zvedat ceny. Dnes stojí v Rakousku pivo kolem pěti euro. Což je nesmysl. U nás je Plzeň za dvě eura. A je na tom dostatečně velká marže, aby byl hoteliér spokojený. Rakušané dlouhodobě zvedají ceny, a vychází jim to. Protože tam jezdí Němci.

miliardář Marcel Soural, šéf developerské společnosti Trigema

České hory zažijí souboj miliardářů. Po Rattajovi investuje do skiareálů i Soural z Trigemy

Developerská skupina Trigema miliardáře Marcela Sourala podala nabídku na koupi skiareálu v krkonošské Rokytnici nad Jizerou. Lyžařské středisko s 20 kilometry sjezdovek je největším skiareálem v Libereckém kraji a pátým největším v zemi.

Přečíst článek

Nastavíte tam novou cenovou politiku, říznete do toho?

Nevím. Pro mě je to jakýsi koníček. Je to jedna z možností, ale možná to nechám, jak to je. Záleží to také na tom, jestli se mi podaří vytvořit tým manažerů, kteří to budou řídit centrálně z dálky. A také tým stavebních firem.

Každý rok jeden nový hotel

Svůj záměr alpských středisek rozvíjíte víc než rok. Naplňují se vaše představy?

Každý rok měl být jeden hotel. To tak odpovídá. Teoreticky bych měl letos koupit nový hotel, ale protože děláme rekonstrukci, tak je to takový test. Jestli jsme schopní v Rakousku rekonstruovat s českými firmami, kvalitně, vyjít s úřady. Rakušané jsou hodně uzavření vůči cizím výrobkům. Je nemožné tam přivést protipožární dveře vyrobené v Česku. Sice splňují evropskou normu, ale Rakušané si vytvořili jakýsi kartel, že český výrobce to tam není schopen dodat.

Na dovolené se diety nedrží

Na dovolené se diety nedrží. A nebuďte jako Američani, věřte šéfkuchaři, radí Pavel Maurer

Léto je tu a s ním i čas dovolených a poznávání nových míst, kultur i gastronomických specialit. Doby, kdy si Češi na cestu k moři přibalili paštiky a konzervy, jsou naštěstí dávno pryč. A v čase silné koruny se v řadě destinací můžeme i poměrně "levně" najíst. Gastronovinář a gurmet Pavel Maurer se pro Newstream podělil o své tipy, jak si z takové gastrotour neodvézt i nějakou tu potíž.

Přečíst článek

Jedna věc je provozovat hotel, a druhá, dokázat je udržovat. A důvod, proč jsem do toho šel, je jakási forma sociologie. Mnoho hotelů v Rakousku, ale i v Česku, je na prodej. Protože zejména u těch menších jsou rodiny, které je provozují, unavené. Chybí jim zaměstnanci, v Česku i v Rakousku. Do Rakouska už nemá zájem jezdit tolik lidí z východoevropských států. Mzdy už nejsou moc rozdílné. My hledáme cestu, jak mít poloviční množství personálu. Protože většinu servisu stavíme na self servisu. Hosté si točí pivo nebo nalévají víno sami.

Říkáte, že hotely jsou trochu váš koníček, ale zároveň to přece musí být byznys…

Jistě. Byznysově to znamená, že bude návratnost třeba do deseti let. Může to být i rychlejší, to je ten byznys. To bych byl za hlupáka, kdyby to tak nebylo, to by se mi můj management mohl smát. Ale v celém mém byznysu to není, že bych do toho šel, abych byl bohatší. Je to jedna z cest, kterou hledám v gastru v hotelích.

České hosty zajímá levný a kvalitní alkohol

Jaká je vaše cesta v gastru? Říkáte, že je řada věcí předražených. Chcete jít cestou levných služeb a produktů?

Budu nejraději, když k nám budou jezdit Češi. Dělám rád zajímavé věci pro Čechy. Mě zahraniční host moc nezajímá. Čechy samozřejmě zajímá levný a kvalitní alkohol. To je cesta. Věřím Čechům. Všechno je postavené na selfservisu. Každý si sám přizná, co vypil. Výhoda je, že nepotřebujete zaměstnance, že se lidé mohou obsluhovat od rána do večera. Hotely většinou vydělávají na kávě nebo na vodě. My máme kávu, vodu, limonádu zdarma. Jsme jiný koncept, který je postaven na vysoké obsazenosti a nízkých cenách.

Muž v Indii strávil bez placení 603 nocí v pětihvězdičkovém hotelu Roseate House, který se nachází v blízkosti mezinárodního letiště Indiry Gándhíové v indické metropoli.

Indický filuta dokázal žít dva roky v luxusním hotelu. Ale bez placení

Muž v Indii strávil bez placení 603 nocí v pětihvězdičkovém hotelu Roseate House, který se nachází v blízkosti mezinárodního letiště Indiry Gándhíové v indické metropoli. Ankuš Dutta si původně pobyt zarezervoval jen na jednu noc od 30. května 2019. Zůstal ale až do ledna 2021 a zanechal po sobě nesplacený účet pět milionů rupií (přes 1,5 milionu korun), informoval list The Guardian. S podvodem mu podle policie pomáhali zaměstnanci hotelu.

Přečíst článek

Vyplácí se vám tento koncept? Nepijí vám v hotelech lidé zadarmo?

Lidé platí a já jim věřím. V každém národě je možná pět procent zlých lidí. Ale na hory jezdí „hezcí“ lidé, tak nepřijdu o žádnou marži.

Mluvil jste o plánu zavést do rakouských Alp i váš vlakový spoj. Jak je tento projekt daleko?

Je to ve vývoji. Vlak nesouvisí s mými hotely. Jak jsme před třemi lety, za covidu, objevili Chorvatsko, tak věřím, že mohou fungovat i lyžařské vlaky.

RegioJet bude jezdit do Mukačeva

Jaké plány rozvíjíte ve své hlavní branži, v dopravě?

Chceme v září nebo v říjnu spustit vlakové spojení z Prahy do ukrajinského Mukačeva.

Budva v Černé Hoře je oblíbenou přímořskou destinací.

Reportáž z Černé Hory: Je tam výrazně levněji než v Chorvatsku, mají skvělý olivový olej a pršut

Statisíce Čechů každoročně vyráží na prázdniny do Chorvatska. Černá Hora, rovněž svazová republika bývalé Jugoslávie, ale nabízí podobně komfortní, zajímavou a zároveň levnější dovolenou. Navíc se tam dá pohodlně doletět jen za hodinu a půl. Z Prahy i Brna.

Přečíst článek

Pořád vedete spory s Českými drahami o ceny?

Díky tomu, že České dráhy blokovaly soutěž na železnici, jsme začali jezdit bez dotací spojení Praha-Ostrava-Košice, Praha-Brno, Vídeň, Budapešť a další. Ale 95 procent železničního spojení v Česku je dotováno, je objednáváno kraji a státem.

A zatím, kde se přihlašujeme, tak vyhráváme. Soutěží je spousta. A kam se přihlásíme, chceme o dvacet až pětadvacet procent menší dotace než České dráhy. Šetříme tím veřejné rozpočty.

Radim Jančura, šéf RegioJet

Radim Jančura: Kdo nemá na benzín, ať chodí pěšky. Auto je luxus

Drahá nafta není takový problém, jak někteří dopravci tvrdí. Jejich demonstrace nechápu, říká Radim Jančura, majitel vlakového dopravce RegioJet a autobusů Student Agency. Podnikatel se podle něj musí se zdražením paliv umět vyrovnat. Drahá paliva podle něj naopak nahrávají veřejné dopravě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ani požáry a spáleniště neodradily turisty od hrátek u moře, jako ve čtvrtek 27. července 2023 na pláži poblíž vesnice Gennadi na ostrově Rhodos v jihovýchodním Řecku v Egejském moři.

Dalibor Martínek: Češi si za drama na Rhodosu můžou sami. Cestovky nejsou charita

Přečíst článek
Polsko je v kurzu nejen kvůli nákupům. Turistů z Česka je stejně jako z Itálie či Francie

Polsko je v kurzu nejen kvůli nákupům. Turistů z Česka je stejně jako z Itálie či Francie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme