Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcie Evergrande čelí výprodeji. Oslabily o 14 procent

Evergrande
ČTK

Po více než dvoutýdenní přestávce se ve čtvrtek na burze v Hongkongu opět obchodovalo s akciemi zadlužené Evergrande. A byl to pořádný výprask. Investoři čínské realitní společnosti spočítali krach jednání o prodeji části její divize konkurenci.

Reklama

Akcie zadlužené čínské realitní společnosti China Evergrande ve čtvrtek oslabily až o 14 procent. Reagovaly tak na zprávu o ukončení rozhovorů o prodeji asi polovičního podílu v divizi pro správu majetku konkurenčnímu podniku Hopson Development. Krach jednání zhoršil šance na odvrácení bankrotu Evergrande. Situace je tak o krok blíže černému scénáři, který proklamuje širší dopady na finanční systém a ekonomiku, nejen tu čínskou.

Společnost China Evergrande, jejíž celkové závazky přesahují 300 miliard dolarů (zhruba 6,6 bilionu korun), v poslední době opakovaně nedokázala včas uhradit úroky u svých dluhopisů. Panují obavy, že krach podniku by mohl mít širší dopady na finanční systém a ekonomiku. Zakladatel firmy Chuej Kcha-jen podle serveru BBC upozornil, že „neexistuje žádná záruka, že skupina bude schopna splnit své finanční závazky”.

Evergrande

Evergrande lepí dluhy rozprodejem majetku. Peking za ni lobbuje

Čínská realitní skupina Evergrande Group, která topí v dluzích, prodá část svého podílu v regionální bance Shengjing Bank. Za 9,99 miliardy jüanů (33,7 miliardy korun) jej prodá státnímu správci aktiv Shenyang Shengjing Finance Investment Group. 

Přečíst článek

China Evergrande o prodeji podílu v divizi Evergrande Property Services jednala s firmou Hopson Development. Obě strany však ve středu v samostatných hlášeních pro burzu uvedly, že se nedokázaly dohodnout na podmínkách dohody. Hodnota transakce měla činit zhruba 20 miliard hongkongských dolarů (přes 56 miliard korun).

China Evergrande ve středu upozornila, že od zářijového prodeje podílu ve společnosti Shengjing Bank za zhruba 1,5 miliardu dolarů (33 miliard korun) nedosáhla žádného výrazného pokroku při prodeji svých aktiv.

Elon Musk

Musk má nakročeno stát se dolarovým bilionářem

Americký podnikatel Elon Musk by se jako první na světě mohl stát dolarovým bilionářem.

Přečíst článek

Peking se v poslední době snaží mírnit obavy z možných dopadů potíží společnosti China Evergrande. Čínský vicepremiér Liou Che například ve středu prohlásil, že nynější rizika na realitním trhu lze udržet pod kontrolou.

>>>>>>Více k tématu čtěte zde<<<<<<

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Obchodování s akciemi zadluženého čínského developera Evergrande je zastaveno

Nekonečný příběh Evergrande. Obchodování s akciemi zadluženého developera je pozastaveno

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme