Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcie v Evropě mají za sebou druhý nejlepší rok od globální krize

Ilustrační foto
ČTK

Akcie v Evropě za sebou mají úspěšný rok, jejich hlavní index zpevnil asi o 22 procent. Je to druhý nejlepší výsledek od roku 2009, kdy se svět vzpamatovával z globální finanční krize. Dnes bylo obchodování slabší, protože v Německu, Itálii nebo ve Španělsku byly trhy zavřené. Panevropský index STOXX Europe 600 dnes zůstal bez výraznějších změn a uzavřel na 488 bodech.

Reklama

Indikátor sleduje pohyb indexů na burzách v největších zemích Evropy, včetně Británie, Norska a Švýcarska, které nejsou členy Evropské unie. Za celý týden index vzrostl zhruba o 1,3 procenta.

Burza cenných papírů Praha

Zlatá sázka na pražskou burzu. Vydělává nejvíc z burz vyspělého světa

Na pražské burze letos akcie a výnosy rostou jako nikde jinde v Evropě a v celém vyspělém světě. Parketu pomáhá růst úroků ČNB, poměrně silná koruna i rekordní zdražování energií a povolenek. A během dneška navíc pražský trh vystoupal na nejvyšší hodnotu od roku 2008.

Přečíst článek

V letošním roce se dařilo zejména technologickým titulům či bankám. Závěr roku ale poznamenaly obavy z koronavirové varianty omikron a jejich dopadů na vývoj globální ekonomiky v příštím roce. Z toho důvodu také dnes nejvíce ztrácely hlavně akcie firem z cestovního ruchu.

Kvůli zhoršené epidemické situaci organizátoři v mnoha zemích odvolali novoroční oslavy. Přelom roku se tak už podruhé nese ve znamení omezených nebo žádných veřejných akcí, před rokem byla situace kvůli pandemii COVID-19 podobná.

propad burz

FT: USA zařadí na black list další čínské podniky. Jejich akcie se otřásly

Spojené státy zařadí na černou listinu dalších osm čínských společností, včetně výrobce dronů DJI Technology, píše s odkazem na své zdroje britský list Financial Times (FT). Zpráva otřásla asijským burzovním parketem. Akcie firem z odvětví zdravotní péče a vyspělých technologií ve středu prudce klesly.

Přečíst článek

Navzdory pandemii ale v letošním roce zpevnily všechny hlavní sektory, které panevropský index STOXX Europe 600 sleduje. Banky a technologické tituly si vedly nejlépe, za rok přidal každý z těchto sektorů kolem 34 procent. Naopak akcie firem z odvětví cestovního ruchu, na které pandemie doléhá nejvíce, si vedly nejhůř. Za rok zpevnily jen asi o čtyři procenta.

„Záchranné programy v souvislosti s pandemií umožnily evropským bankám absorbovat šok vyvolaný poklesem ekonomické aktivity na začátku tohoto roku," uvedl šéf výzkumu ve společnosti JFD Group Charalambos Pissouros. “Když prezidentka (Evropské centrální banky - pozn. ČTK) Christine Lagardeová říká, že je nepravděpodobné, že v roce 2022 začne ECB zvyšovat úrokové sazby, mohou z toho evropské banky i nadále těžit," cituje ho agentura Reuters.

Kryptoměny v roce 2021

Rok kryptoměn přinesl tisíciprocentní zisky i prudké pády

Digitální aktiva v čele s bitcoinem se stala tolerovanou, ale nezpochybnitelnou součástí finančního světa. Vydělávat na nich již lze i prostřednictvím etablovaných nástrojů i bank, vyplývá z analýzy newstream.cz. A co kryptoměny čeká v příštím roce, kdy bitcoinu někteří investoři věští pád k ceně 10 tisíc dolarů?

Přečíst článek

Příznivý je i výhled pro technologické firmy, kde jich mnoho má prospěch z práce z domova, ke které kvůli pandemii přistoupilo mnoho zaměstnavatelů. Horší časy naopak mohou zažít firmy z odvětví, jako je výroba stavebních materiálů, automobilů a potravin a nápojů. Na jejich hospodaření může mít vliv další zpřísňování měnové politiky, které avizovaly centrální banky ve více zemích.

Zatímco burzy v Německu, Itálii nebo Španělsku byly dnes zavřené úplně, na burzách v Londýně či Paříži skončilo obchodování dřív než obvykle.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pražské letiště by mohlo na burzu. Proč ne, ve světě je to běžná praxe

Pražské letiště by mohlo na burzu. Proč ne, ve světě je to běžná praxe

Přečíst článek
Goldman Sachs (ilustrační foto)

Zlepšená prognóza. Přední evropské firmy mohou letos očekávat zisky, uvedla banka Goldman Sachs

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme