Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Invaze sestřelila ruskou burzu, akcie padaly i v Praze a celé Evropě

pád akcií
iStock

Ruské akcie ve čtvrtek v reakci na vpád ruských vojsk na Ukrajinu klesly o třetinu, přičemž v poledne činil propad dokonce téměř 50 procent. Pražská burza ze stejného důvodu klesla na nejnižší úroveň za dva roky, evropský index STOXX Europe 600 se snížil o více než tři procenta.

Reklama

Třiatřicetiprocentní celodenní propad ruských akcií je pátým nejhorším propadem v historii akciového trhu ve světě v nějaké místní měně, upozornila agentura Bloomberg. Pokles přitom dopoledne činil dokonce 50 procent a na rekordním minimu se ocitl také ruský rubl.

Investoři se ruských aktiv hromadně zbavovali kvůli útoku ruských vojsk na Ukrajinu a kvůli dopadům, které tento krok bude mít na evropskou i globální ekonomiku. Hodnota akcií na burze v Moskvě tak spadla o více než 250 miliard dolarů (5,6 bilionu korun). Ruská centrální banka poté zahájila intervenci na devizových trzích, aby propad kurzu rublu mírnila.

Referenční index MOEX Russia celodenním propadem vymazal 189 miliard dolarů z majetku akcionářů. Je to poprvé od roku 1987, kdy výprodej takového rozsahu zasáhl trh – před 35 lety se tak stalo při takzvaném Černém pondělí, kdy se hongkongský index Hang Seng propadl rovněž o 33 procent. Nejhorším jednodenním poklesem za poslední století na jakémkoli trhu jakékoli velikosti byl propad Argentiny o 53 procent v lednu 1990. Země těhdy bojovala s hyperinflací a narůstající ekonomickou krizí.

>>>>>Vše o invazi Ruska na Ukrajinu čtěte zde<<<<<

Rusko se tento týden stalo nejlevnějším akciovým trhem na světě, protože opakovaná jednání o odvrácení vojenského konfliktu selhala. Investoři se proto kromě obav z inflace, zpřísnění politiky Fedu a čínskými regulacemi trápili i s geopolitickými riziky.

Fronta aut před ukrajinskou čerpací stanicí

Válka na Ukrajině zdražuje ropu i zlato. Koruna padá

Trhy se po šoku ze zahájení války na Ukrajině zčásti stabilizují. Koruna zpomalila své prudké oslabování. Unce zlata za poslední dva týdny podražuje o skoro 5000 korun.

Přečíst článek

Index PX pražské burzy ve čtvrtek klesl o 4,77 procenta na 1338,34 bodu. Je to nejvýraznější denní propad za skoro dva roky, vyplývá z dat na burzovním webu. Více index klesl naposledy 18. března 2020, krátce po propuknutí koronavirové epidemie v Česku. Důvodem aktuálního poklesu je podle analytiků taktéž ruská invaze na Ukrajinu.

Z 11 emisí ovlivňujících hodnotu indexu PX zakončil čtvrteční obchodování se ziskem jediný, a to akcie technologické firmy Avast. Naopak cenné papíry bank zaznamenaly pokles i o více než deset procent. „Výprodeje zasáhly všechny evropské akciové trhy poté, co v noci ruská armáda zahájila invazi na Ukrajinu. Nejvíce oslabily banky,” uvedl ekonom Vojtěch Boháč z investiční společnosti Wood & Company.

Akcie Komerční banky odepsaly téměř 11 procent na 834 korun za kus. Cenné papíry Erste bank zlevnily o 10,42 procenta na 821,60 koruny. Relativně nejlépe se tak z bankovních titulů dařilo Monetě, jejíž akcie odepsaly více než tři procenta na 89 korun.

peníze, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: V Česku se roztočí „válečná inflace“, bude vleklá a dvouciferná

Válka na Ukrajině roztočí v Česku druhé kolo inflace. Tentokrát už půjde převážně o inflaci „válečnou“, nikoli „pandemickou“. Ovšem obě inflační kola na sebe navazují, dokonce se překrývají, takže výsledkem bude ještě vleklejší výrazná inflace.

Přečíst článek

Pokles evropských trhů potvrzuje i vývoj u panevropského indexu STOXX Europe 600, který odepsal 3,28 procenta na 438,96 bodu a dostal se nejníže od loňského dubna. Zároveň je v pásmu korekce, což znamená, že z lednového maxima už klesl o více než deset procent.

Oslabily mimo jiné akcie bank, které se výrazně angažují v Rusku. Je to například rakouská Raiffeisen Bank (o 23,14 procenta), italská UniCredit (o 13,49 procenta) nebo francouzská Société Générale (o 12,15 procenta). Všechny tyto bankovní domy působí i na českém trhu. Širší index bankovních titulů odepsal přes osm procent, oslabila všechna odvětví.

Index DAX, což je hlavní cenový indikátor akciové burzy ve Frankfurtu nad Mohanem, ztratil 3,96 procenta na 14 052,10 bodu. Je tak nejníže od loňského března. Německo je v Evropské unii považováno za zemi, která má s Ruskem nejčilejší obchodní vztahy. Závislé je především na ruských energetických zdrojích. Propad o 3,88 procenta na 7207,01 bodů za dnešek vykázal index FTSE 100, což je hlavní indikátor vývoje cen akcií na burze v Londýně.

Podívejte se na fotogalerii z ruského útoku na Ukrajinu:

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme