Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vojenský expert Šándor: Proč se Rusové zadrhli? Putin zdaleka nepředvedl, co umí

Andor Šándor
archiv Andora Šándora / užito se svolením
Dalibor Martínek

Z vojenského hlediska jde zatím o nasazení menší síly, než jakou Rusko disponuje, myslí si Andor Šándor, generál ve výslužbě a bezpečností expert. Podle něj záleží na tom, jaké cíle Putin sleduje. Rozhodně mu s nasazeným počtem vojáků nejde o celkové dobytí Ukrajiny. Podle Šándora chce dobýt správní centra. A Ukrajinu tak rozložit, a podrobit si ji.

Reklama

Jak je možné, že se ruská armáda, mnohonásobně silnější než ukrajinská, v dobíjení Ukrajiny zasekla? Aspoň jak to vypadá z informací, které máme k dispozici.

Byl bych v tomto hodnocení víc opatrný. Neznáme skutečný cíl vojenské operace, kterou Putin na Ukrajině zahájil. Je evidentní, že do toho jde s menší silou, než jsme si na začátku mysleli. Což je dobře. Není to souvislá fronta, jsou to jednotlivé směry spíš lehce vyzbrojených bojových skupin. Které mají nejspíš za úkol obsadit hlavní správní a strategická centra, nikoliv třeba Kyjev jako takový. Je zřejmé, že se Putinovi nepodařilo získat leteckou nadvládu. Nepodařilo se mu ochromit protivzdušnou obranu.

Nesvědčí to o chybě v ruské přípravě na celou invazi? Nebylo to podcenění Ukrajiny?

Mohlo v tom hrát roli, že se Rusové chtěli vyhnout velkým ztrátám na infrastruktuře a civilních obětech. Možná, že kalkulovali s tím, že se Ukrajina rozloží. Nečekali takový odpor. Nečekali, že se z Volodymyra Zelenského stane takový vůdce. Aspektů může být celá řada. 

Ale představa, že konflikt by byl do soboty hotový, jak někdo předpovídal, bylo naprosté nepochopení reality vojenství. Samozřejmě může dojít k tomu, že Putin přitvrdí. Máme málo informací o tom, co se skutečně děje. Obě strany schválně neuvádějí relevantní informace. Ukrajinci nepochybně zveličují ztráty na ruské straně a snižují své vlastní.

ilustrační foto

Němci chtějí zbrojit. Pomohlo to akciím zbrojařských firem

Zatímco bankovní akcie se kvůli sankcím a nepokojům na východě Evropy topí ve ztrátách, vzhůru letí zbrojařské akcie, píše Reuters.

Přečíst článek

A není to dalším znakem podcenění ze strany Ruska, že se na Západ dostávají pouze informace z ukrajinské strany? Zelenskyj je vidět všude, stal se z něho hrdina. Proč Rusové nepřerušili ukrajinské informační kanály, internet, televizi?

Rusové jsou na tom informačně jinak, nezveřejňují zprávy z konfliktů. Otázka na vyřazení internetu je dobrá, ale nemám na ní odpověď.

Ukrajina má informačně navrch…

Stoprocentně. Velkou roli hraje, že je stranou napadenou. Zelenskyj se ukázal jako lídr, který ví, jak vést národ.

Nepodcenili Rusové před invazí „příběh“? Němci v roce 1939 před vpádem do Polska aspoň inscenovali přepadení na hranicích ze strany Polska. Putin se s žádnou inscenací neobtěžovat. Byl si tak jistý, že za pár dní vyhraje?

Máte pravdu, že se Rusové neobtěžovali. Ale neznamená to, že tam provokace nebyly. Určitě byly. Ale Rusové zřejmě dospěli k názoru, že i to by bylo zbytečné, prostě tam vlítli silou. Možná měli pocit, že jim stejně nikdo neuvěří.

K vlastní vojenské strategii. Vidíme konvoje obrněné techniky táhnoucí z Ruska do Ukrajiny. Není to zastaralý způsob vedení boje, taková osmdesátá léta?

Že nevidíme technologicky vyspělejší postupy ruské armády ještě neznamená, že se nedějí. Rusové nechtějí ukazovat své akce jako to dělali Američané třeba při invazi do Iráku, protože vědí, že by mohli mít problém vzhledem k mezinárodnímu právu. Myslím, že Rusové v prvních dnech použili rakety s plochou dráhou letu, které zasahovaly vojenská centra s cílem rozlomit Ukrajinu na strategické úrovni. To určitě dělali. Je otázkou, do jaké míry podcenili, nebo přecenili význam těchto úderů.

plynovod, ilustrační foto

Plyn zdražil o dalších 35 procent, Německo možná přehodnotí uhlí

Energetická krize se kvůli vojenskému konfliktu na východě Evropy může dále prohloubit. Hned po otevření trhů cena plynu vzrostla o 35 procent. Mezitím Němci přehodnocují své energetické plány.

Přečíst článek

Je možné, že Rusko vojensky přitlačí

Jaký očekáváte po vojenské stránce vývoj?

Souběžně půjdou dvě věci. Jednání, která začala. A kdo bude mít navrch na bojišti, bude mít navrch i při jednáních. Je možné, že Rusko vojensky přitlačí. To se nedá vyloučit. Zabřednout v boji o město je velmi ošidná věc. Ukrajinci dobře vědí, že když město dobře opevní, Rusové tam vykrvácí. Druhá věc jsou boje na jihovýchodní Ukrajině. Bude silná snaha propojit separatistické republiky přes Krym s Oděsou.

Má Rusko, kromě strašení jadernými zbraněmi, nějaké další vojenské technologie, které by ještě mohlo nasadit?

Minimálně jednu třetinu sil ještě Putin nenasadil. Je to otázka dělostřelectva, raketového vojska. Údery letectvem. Zatím toho příliš mnoho nevidíme, do hry může přijít ledasco. Zatím nevidíme masivní nasazení vojsk, spíš výsadkové jednotky a lehké síly. Z oblasti Donbasu nejsou vidět žádné zprávy, které by potvrzovaly nějaké masivnější aktivity.

Vůbec není slyšet o ruských stíhačkách, kterých má mít Rusko mnohonásobnou převahu. Naopak se píše o nasazení běloruských stíhaček…

To může být odvozeno od toho, že se Rusům nepodařilo eliminovat protivzdušnou obranu. Nadvládu ve vzduch získáte jedině když zlikvidujete protivzdušnou obranu. Letectvo je obecně k podpoře pozemních sil. Jde o to, jaké aktivity by mělo letectvo podpořit, jaké cíle by mělo sledovat. Těžko říct, proč Rusové letectvo nepoužívají. Zda jim stačí současný vývoj situace.

Lidé se v petrohradském bankomatu snaží vybírat peníze

Úroky v Rusku vyskočily na 20 procent, začínají zdražovat hypotéky

Centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu na nejvyšší úroveň od roku 2003. Ruští makléři mají zákaz prodávat zahraniční cenné papíry, rubl se prudce propadá.

Přečíst článek

Konflikt je stále na začátku

Je věhlas ruské armády větší než její reálná síla? Je možné, že by na Ukrajině Rusové vojensky nevyhráli?

Takto bych to neviděl. Zatím jsme svědky umírněného nasazení sil. Nevidíme velkou invazi pozemních sil doprovázenou leteckými údery. Konflikt je stále v začátku.

Ukrajina je velká země. Má Rusko kapacitu ji dobýt?

Ne, na to by potřebovalo až sedm set tisíc vojáků. Sto tisíc vojáků, to jsou omezené útoky na směrech sloužících k ovládnutí správních center. Rusové budou doufat, že se Ukrajina rozloží a přivede to ukrajinské vedení k jednání. S tímto počtem vojsk nemohou Ukrajinu dobýt, to je nesmysl.

Je možné, že by Rusko tento konflikt prohrálo?

Určitě, proč ne. Pokud bude úsilí Ukrajiny čím dál silnější, může to tak být.

Andor Šándor (64)

Je bývalý voják, nyní generál v záloze a bezpečnostní poradce. Začátkem devadesátých let byl vojenským přidělencem ve Velké Británii. V letech 2001 až 2002 byl náčelníkem Vojenské zpravodajské služby. Od roku 2003 působí jako poradce a analytik v bezpečnostních otázkách.

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Finanční establishment USA varuje Ukrajinu, že možná nezbyde než jednat o konci boj

Lukáš Kovanda: Finanční elity USA varují Ukrajinu, že možná nezbyde, než jednat o konci bojů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme