Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Plyn zdražil o dalších 35 procent, Německo možná přehodnotí uhlí

plynovod, ilustrační foto
iStock
Tereza Zavadilová
tzv

Energetická krize se kvůli vojenskému konfliktu na východě Evropy může dále prohloubit. Hned po otevření trhů cena plynu vzrostla o 35 procent. Mezitím Němci přehodnocují své energetické plány.

Reklama

Cena plynu v Evropě při zahájení obchodování na londýnské burze ICEv pondělí ráno rostla o více než 35 procent a přesáhla 1 450 dolarů za kubík. Stouply i ceny futures na duben v nizozemském TTF, a to na 1 454 USD za tisíc kubíků, což je 126 eur za megawatthodinu. 

Cena plynu roste podle Bloombergu kvůli tomu, že Zzápadní státy souhlasily s uvalením nových trestů poté, co ty původní nedokázaly přesvědčit prezidenta Vladimira Putina, aby stáhl své síly z Ukrajiny. I když sankce zatím vylučují energetiku, existují obavy z eskalace situace. 

Před brněnskou pobočkou banky Sberbank na náměstí Svobody se 25. února 2022 ráno tvořila fronta. Uvnitř byli zaměstnanci plně vytížení rušením účtů a venku čekalo dalších zhruba 20 lidí. Lidé tak reagují na konflikt na Ukrajině, nechtějí už mít dále peníze na účtech ruské banky. Mimo jiné ve čtvrtek oznámil rušení účtů i Jihomoravský kraj.

EU nechává zmrazit část ruské Sberbank. ČNB odebere licence české pobočce

EU nechává zmrazit tři evropské divize ruské banky Sberbank, ovládané ruským ministerstvem financí. Zmrazení se týká rakouské Sberbank Europe, pod niž spadá i česká Sberbank CZ, a také dvou jejích divizí, slovinské a chorvatské. Klienti tak nemohou vybírat své vklady, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Situace na evropském energetickém poli se může radikálně změnit. Německo by podle ministra hospodářství Roberta Habecka mohlo rozšířit své využívání uhlí, protože země po ruské invazi na Ukrajinu přehodnocuje své energetické plány, uvedla agentura Bloomberg. 

Snížení závislosti na Rusku

Dodal, že uhelné elektrárny by mohly běžet déle, a dokonce řekl, že není „ideologicky proti“ rozšíření využívání jaderné energie. Kancléř Olaf Scholz v neděli oznámil plány na vybudování dvou nových terminálů na zkapalněný zemní plyn, aby se rozšířily energetické možnosti Německa a snížila se jeho závislost na Rusku.

Vláda chce podle Bloomebergu dosáhnout stavu, kdy si může „vybrat a vybrat, se kterými zeměmi chceme budovat energetická partnerství,“ jak řekl Habeck. "Být schopen vybrat si v případě pochybností také znamená, že se můžete stát nezávislými na ruském plynu, uhlí nebo ropě."

Obnovitelné zdroje jsou stále nejlepší

Prodloužení využívání uhlí po roce 2030 by mohlo znamenat rizika a z dlouhodobého hlediska neexistuje žádná alternativa k obnovitelné energii, pokud jde o energetickou bezpečnost, řekl Habeck.

„Prodloužení znamená delší závislost na uhlí, možná i z Ruska. Nebo ho koupíme někde jinde, ale stále je to forma závislosti." Otázkou je budoucnost jaderné energie. 

Krátkodobě nemůže pomoci ani jaderná energie, protože poslední tři reaktory v zemi jsou již v procesu likvidace. "Přípravy na odstavení jsou v tak pokročilé fázi, že atomové elektrárny by mohly být provozovány déle jen za nejvyšších bezpečnostních opatření. Ani palivo není zajištěno," řekl Habeck. "To rozhodně není něco, co bychom chtěli."

Rusové se snaží vybírat peníze

Lukáš Kovanda: Rusko touží po dolarech. A zakazuje prodávat akcie svých firem

Ve Vladivostoku rubl padá vůči dolaru o 50 %, může stáhnout i čínský jüan. Rusko cizincům zakazuje prodávat akcie ruských firem – aneb „Chceme dolary, ruské akcie si nechte“.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

vysoké účty

S předválečnými cenami za energie už nepočítejte. Tolik zlevnit nemůžeme, vzkazují energetici

Přečíst článek
Plyn, ilustrační foto

Cena plynu pro Evropu dál padá. Na cenách pro české domácnosti se to ale neprojeví

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme