Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Němci chtějí zbrojit. Pomohlo to akciím zbrojařských firem

ilustrační foto
Tatra Trucks
Tereza Zavadilová
tzv

Zatímco bankovní akcie se kvůli sankcím a nepokojům na východě Evropy topí ve ztrátách, vzhůru letí zbrojařské akcie, píše Reuters.

Reklama

Evropské akcie v pondělí kvůli zostřenému konfliktu na východě kontinentu prudce klesají. S výjimkou akcií zaměřených na obranu a vojenství

Zbrojařské akcie podle agentury Reuters vzrostly na klesajícím trhu po zprávě, že Německo zvýší své vojenské výdaje kvůli NATO v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Německý kancléř Olaf Scholz v neděli řekl, že se výdaje na obranu v největší evropské ekonomice zvýší na dvě procenta hrubého domácího produktu z odhadovaných 1,53 procenta v roce 2021. Země v minulosti odolávala tlaku na zvýšení vojenských výdajů, a to kvůli své historii dvacátém století  - i přes mezinárodní tlak na to. Zvýšení na dvě procenta by odpovídalo cílům stanoveným NATO v roce 2006.

Douciferné růsty

Akcie největší britské zbrojařské společnosti BAE a německé Rheinmetall se krátce po pondělním otevření vyšplhaly na rekordní maxima a naposledy vzrostly o 14,7 procent a 29 procent. Obě firmy mají velkou expozici na trhu se zbraněmi a střelivem. Francouzský Thales přidal 12 procent a italský Leonardo si připsal 13,4 procenta, zatímco akcie německého výrobce vojenských senzorů Hensoldt na začátku obchodování vzrostly o více než 43 procent.

Reklama

Akcie České zbrojovky (CZG) na pražské burze v pondělí dopoledne přidávají přes 15 procent. Naproti tomu akcie evropských bank padají, hlavně těch, které měly velké expozice v Rusku. 

Raiffeisenbank

Akcie Raiffeisenbank, UniCredit a Société Générale padají. Měly nainvestováno v Rusku

Přečíst článek

plynovod, ilustrační foto

Plyn zdražil o dalších 35 procent, Německo možná přehodnotí uhlí

Energetická krize se kvůli vojenskému konfliktu na východě Evropy může dále prohloubit. Hned po otevření trhů cena plynu vzrostla o 35 procent. Mezitím Němci přehodnocují své energetické plány.

Přečíst článek

>>>>>> Vše k dění na Ukrajině čtěte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americký prezident Joe Biden

Únava z války. Američané nenávidí Bidena a další pomoc Ukrajině již nejspíš neprojde

Přečíst článek
Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme