Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V SAE skončil státní smutek. Nový vládce je zdatný diplomat a nestaví budoucnost země jen na ropě

Muhammad bin Zajd Nahaján
ČTK
Zdeněk Pečený

Po čtyřiceti dnech ve středu ve Spojených arabských emirátech (SAE) skončil státní smutek kvůli úmrtí prezidenta. Novým vládcem federace se stal jeho bratr Mohamed bin Saíd Ál Nahján. Čeká ho nelehký úkol. Vybalancovat zájmy a křehké vztahy mezi Spojenými státy, Ruskem a Čínou.

Reklama

Spojené arabské emiráty (SAE) tento týden ukonnčily období státního smutku. Kvůli úmrtí prezidenta federace a šejka Chalífa bin Saída Ál Nahjána byly po 40 dní staženy vlajky po celé zemi na půl žerdi. Od středy rána vlajky opět vlají na vrcholu stožárů, uvedla to emirátská agentura WAM s odkazem na ministerstvo pro prezidentské záležitosti.

Delegace z Washingtonu

Bratr zesnulého šejka jednašedesátiletý Mohamed bin Saíd Ál Nahján, který je znám pod iniciály MbZ a léta pracoval v zákulisí jako faktický vůdce, byl zvolen novým prezidentem SAE hned následující den po bratrově smrti. MbZ rozšířiuje vliv Emirátů na mezinárodní úroveň. O významu nového prezidenta SAE a jeho země v neklidném regionu Blízkého východu svědčí fakt, že americký prezident Joe Biden hned poslal do země celou delegaci vrcholných představitelů své administrativy. 

Dubai Marina

Izrael uzavřel obchodní dohodu s Emiráty. Historická smlouva ruší cla na většinu zboží

Vztahy mezi zeměmi na Blízkém východě se uklidňují. Izraelská obchodní dohoda se Spojenými arabskými emiráty ruší clo na 96 procent zboží. Může jít také o přípravu na komplikovanější obchodní prostředí způsobené válkou na Ukrajině.

Přečíst článek

Viceprezident, ministři zahraničí a obrany či šéf CIA cestovali přes půl světa, aby si potřásli rukou s novým vůdcem. MbZ byl již v minulosti označován za nejmocnějšího vládce arabského světa. Dlouho před smrtí svého nevlastního bratra zdravotně indisponovaného po mozkové mrtvici z roku 2014, začal MbZ proměňovat malý stát v Perském zálivu v globálního hráče, který vyžaduje pozornost dokonce i Spojených států, které se z Blízkého východu v posledních letech spíše stahovaly.

Drahá ropa

Je vidět, že Biden si musí SAE předcházet, pokud chce něco udělat s vysokými cenami ropy. Biden během svého prvního roku v úřadu Abú Dhabí nemile zaskočil hned dvakrát. Nejprve pozastavením prodeje pokročilých stíhaček F-35, které emirátům slíbila Trumpova administrativa, a poté vlažnou reakcí na raketové útoky na SAE od rebelů v Jemenu podporovaných Íránem. Ale vzhledem k raketově rostoucím cenám ropy Washington touží po nápravě pošramocených vztahů v naději, že SAE využijí svého vlivu ve sdružení OPEC ke zvýšení těžby.

„Nyní, když je oficiální tváří země, možná se uchýlí k nějakým příznivým opatřením interně i externě, aby o sobě vytvořil pozitivní obraz. To je pravděpodobné,“ řekl o MbZ katarské televizi Al-Džazíra Ali Bakeer, odborný asistent na Ibn Khaldonově centru pro humanitní a sociální vědy na Katarské univerzitě. „Ale obecně řečeno, neměli bychom očekávat velké vnitřní a vnější změny.“

Dubai Marina

V Dubaji je to samý Rus. Město se stává oázou pro peníze pochybného původu

Emirátská megapole se stala bezpečným přístavem, kde se mohou ruští boháči schovat před západními sankcemi. Během posledních měsíců se v Dubaji vyrojilo rekordní množství ruských podnikatelů, ukazují data společnosti Virtuzone, jež pomáhá klientům založit byznys v Dubaji.

Přečíst článek

Izrael se hodí

MbZ je teprve třetím prezidentem SAE po svém bratrovi a otci Zájidovi, který byl jedním ze zakladatelů země. „Spojené arabské emiráty, které buduje, jsou zcela odlišné od těch za jeho otce šejka Zájida,“ říká Ryan Bohl, blízkovýchodní analytik společnosti Stratfor/RANE.

Zájid bin Sultán Ál Nahján, který zemřel v roce 2004, byl obráncem palestinského hnutí a byl proti normalizaci vztahů s Izraelem. MbZ na druhé straně vidí Izrael jako důležitého partnera, zejména pokud jde o boj proti hrozbám politického islámu v regionu.

Nový vládce se bude ve stále více multipolárním světě snažit balancovat mezi Spojenými státy, Ruskem a Čínou. Kvůli náklonosti k Rusku a penězům tamních oligarchů se SAE letos dostaly pod vlnu kritiky. Mezivládní organizace zabývající se bojem proti praní špinavých peněz FATF dokonce SAE zařadila na svůj „šedý seznam“ s odůvodněním, že země nedostatečně bojuje proti praní špinavých peněz.

Dubaj, ilustrační foto

Dubajsk. Ruské tažení do Dubaje nebere konce, mají tam už svoje první lázně

Po 24. únoru, kdy Evropa začala uzavírat svůj vzdušný prostor ruským letadlům, začali bohatí Rusové létat jinam: především do Střední Asie a na Blízký východ. Do května se formovala nová geografie ruské elity, ukazují údaje o téměř 2000 letech analyzované deníkem The New York Times. Tento svět má jedno jasné centrum: Dubaj.

Přečíst článek

Emirát Abú Dhabí, který je pouze jedním ze sedmi emirátů, ale zabírá přes 70 procent rozlohy celé země. Díky tomu většina jeho bohatství plyne z ropy a zemního plynu. A bohatství to není vůbec malé. V roce 2009 musel finančně vypomoci sousednímu emirátu Dubaji. Včetně zafinancování dostavby nejvyšší budovy světa Burdž Dubaj, která byla nakonec přejmenována na Burdž Chalífa na počest tehdejšího vládce Abú Dhabí. V posledních letech se největší emirát snaží o větší diverzifikaci své ekonomiky a dá se očekávat, že nový prezident v tomto bude pokračovat.

Dubai Marina

Dubajští makléři a developeři si mnou ruce. Rusové tam ve velkém skupují nemovitosti

Rusové pod tlakem sankcí nachází bezpečný přístav pro své peníze v Dubaji. Realitní trh v emirátu díky boháčům z Moskvy zažívá nebývalý boom, upozorňuje server CNBC. 

Přečíst článek

Dubaj, ilustrační foto

Emiráty se přibližují Západu. Vzdají se volného pátku a práce v neděli

Vláda Spojených arabských emirátů oznámila, že od nového roku přechází na 4,5 pracovní týden – přičemž víkend začne v pátek odpoledne a skončí v neděli.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme