Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Izrael uzavřel obchodní dohodu s Emiráty. Historická smlouva ruší cla na většinu zboží

Dubai Marina
Stanislav Šulc / Newstream.cz
 ČTK

Vztahy mezi zeměmi na Blízkém východě se uklidňují. Izraelská obchodní dohoda se Spojenými arabskými emiráty ruší clo na 96 procent zboží. Může jít také o přípravu na komplikovanější obchodní prostředí způsobené válkou na Ukrajině.

Reklama

Zástupci Izraele a Spojených arabských emirátů podepsali dohodu o volném obchodu. Podle agentury Reuters je jejím smyslem posílit obchodní výměnu mezi oběma zeměmi, jež navázaly diplomatické styky v roce 2020. O podpisu informoval izraelský velvyslanec v SAE Amir Hajek.

Izraelské ministerstvo hospodářství oznámilo, že podle dohody bude zrušeno clo na 96 procent zboží včetně potravin, zemědělských produktů, kosmetiky, zdravotnického materiálu a léků.

Dubai Marina

V Dubaji je to samý Rus. Město se stává oázou pro peníze pochybného původu

Emirátská megapole se stala bezpečným přístavem, kde se mohou ruští boháči schovat před západními sankcemi. Během posledních měsíců se v Dubaji vyrojilo rekordní množství ruských podnikatelů, ukazují data společnosti Virtuzone, jež pomáhá klientům založit byznys v Dubaji.

Přečíst článek

Kromě SAE vztahy s Izraelem normalizovaly také Bahrajn a Maroko, v minulosti pak Egypt a Jordánsko. Úřad izraelské ministryně hospodářství Orny Barbivajové charakterizoval ve svém prohlášení dokument podepsaný s emirát jako „první ucelenou obchodní dohodu, jakou kdy Izrael uzavřel s arabskou zemí“.

Izrael má z minulosti s Jordánskem dohodu o zvýhodněném obchodu a rovněž dohodu o celní unii s palestinskou samosprávou.

Vztahy s SAE se od roku 2020 rychle rozvíjejí v podobě návštěv vysokých vládních představitelů a podnikatelů. V prvních deseti měsících po podpisu dohody o normalizaci vztahů dosáhla obchodní výměna 675 milionů dolarů (15,5 miliardy korun), dohoda o volném obchodu by měla situaci ještě zlepšit.

Brunch se stal emirátským fenoménem za pár tisíc korun

Sobotní brunch je v Dubaji a v Abú Dhabí něco jako instituce. Oblíbený je především u západních cizinců žijících ve Spojených arabských emirátech, ale i u turistů.

Přečíst článek

Martin Feč

Martin Feč: Private jetem se do Ruska dostanete. My to ale v žádném případě nenabízíme

Během pandemie obliba soukromých letů vzrostla, lidé se dostali do míst, kam by je běžné linky nedopravily, navíc se vyhnuli frontám a potenciální nákaze. Podle Martina Feče z brokerské společnosti Charter Advisory, která lety s private jety zprostředkovává, se tak cílová skupina této formy přepravy rozrůstá. „Už to není jen svět vlastníků firem, ale nově třeba i manažerů z korporátu,“ tvrdí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ras Al Khaimah

Dubaji roste konkurence. V nejsevernějším emirátu se rodí Las Vegas Perského zálivu

Přečíst článek
Pohled z View at the Palm na dubajskou marinu

Dubaj v dešti kolabuje. Ruší se akce, obchody zavírají a silnice se stanou hrozbou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme