Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tucker Carlson opustil Rusko. Měl zájem i o rozhovor se Zelenským, Kyjev však mlčí

Bývalý moderátor televizní stanice Fox News Tucker Carlson
ČTK

Bývalý moderátor televizní stanice Fox News Tucker Carlson opustil Rusko, kde se setkal s prezidentem Vladimirem Putinem, se kterým udělal rozhovor. Podle serveru CNBC měl kontroverzní Američan zájem i o rozhovor s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Kyjev však v této otázce neposkytl žádné stanovisko.

Reklama

Kyjev podle CNBC nereagoval i kvůli tomu, že bývalý moderátor už dříve vyjádřil prokremelské názory a zároveň znevážil americkou podporu Ukrajině. Carlson také kritizoval rozhovory západních médií s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, kterého sám označil za „zpoceného a krysího člověka“ a „pronásledovatele křesťanů“.

Ukrajinská místopředsedkyně vlády Hanna Maliarová na Telegramu k situaci poznamenala, že „jediný rozhovor, který je v této situaci bezpečný, je výslech v Haagu“, čímž narážela na zatykač vydaný Mezinárodním trestním soudem (ICC) na Putina, který ho obvinil z válečného zločinu nezákonné deportace dětí z Ukrajiny. 

Summit EU schválil 50 miliard eur pro Kyjev

Dobrá zpráva pro Kyjev. Summit EU mu schválil finanční pomoc ve výši 50 miliard eur

Prezidenti a premiéři Evropské unie dnes v Bruselu jednomyslně schválili balík dlouhodobé finanční pomoci Ukrajině ve výši 50 miliard eur (1,2 bilionu korun). Před zahájením jejich mimořádného summitu přitom nebylo jasné, zda se podaří přesvědčit Maďarsko, které tuto podporu na prosincové vrcholné schůzce EU zablokovalo. Informace o tom, že celá sedmadvacítka nakonec dosáhla shody, však přišla bezprostředně po oficiálním zahájení dnešního jednání. Rozhodnutí uvítali ukrajinští představitelé i český premiér Petr Fiala.

Přečíst článek

Carlson za rozhovor schytává kritiku

Sám Carlson za rozhovor s Putinem, který by měl světové veřejnosti představit ve čtvrtek odpoledne, schytává vlnu kritiky. Média například rozporují jeho tvrzení, že o interview s šéfem Kremlu nikdo ze západních novinářů neprojevil zájem. Rozhořčení vyvolal Carlson také mezi ruskými exulanty, uvedl server Politico. Je prvním americkým moderátorem, jemuž Putin poskytl rozhovor od chvíle, co před dvěma roky ruská vojska napadla Ukrajinu.

Moskvu navštívil Carlson v době, kdy ruské úřady přes protesty Západu zadržují ve vazbě dva žurnalisty s americkým občanstvím - Evana Gershkoviche a Alsu Kurmaševovou. Carlson připustil, že udělat podobný rozhovor přináší rizika, ale své rozhodnutí hájil: „Je to naše práce, je to žurnalistika. Naší povinností je informovat veřejnost.“

Lotyšsko obnovilo povinnou službu v armádě kvůli odstrašení Ruska

Lotyši obnovili povinnou službu v armádě, chtějí tím odstrašit Rusko

Lotyšsko obnovilo povinnou službu v armádě, aby odstrašilo Rusko od invaze do Evropy, vysvětloval v britském tisku lotyšský ministr zahraničí Krišjánis Kariňš. V malé pobaltské zemi, která je členem Severoatlantické aliance, se vyžaduje, aby všichni muži s lotyšským občanstvím ve věku od 18 do 27 let absolvovali roční službu ve vojsku. Nová pravidla schválená v loňském roce začala platit od začátku tohoto roku.

Přečíst článek

Jeho monolog, v němž také kritizoval západní média a tvrdil, že se západní tisk nesnaží vyslechnout Putinovo vidění situace, však vyvolal odpor amerických i ruských novinářů.

„Mnoho novinářů dělalo rozhovory s Putinem, který také často a hojně vystupuje s projevy,“ napsala na sociální síti X americká novinářka a historička Anne Applebaumová. "Carlsonův rozhovor je jiný, protože není novinář, ale propagandista, který v minulosti pomáhal autokratům zakrývat korupci," dodala.

Carlson: Američané neznají Putinovy cíle

Zatímco západní média udělala „desítky rozhovorů“ s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, podle Carlsona se „jediný západní novinář neobtěžoval udělat rozhovor s prezidentem druhé země zapojené do tohoto konfliktu, Vladimirem Putinem“. „Většina Američanů netuší, proč Putin vtrhl na Ukrajinu a jaké má nyní cíle. Nikdy neslyšeli jeho hlas. To je špatně,“ dodal moderátor.

Řada předních žurnalistů však s tímto tvrzením nesouhlasí. „Opravdu si Tucker myslí, že se my novináři nesnažíme udělat rozhovor prezidentem Putinem každý den od jeho invaze na Ukrajinu?“ napsala Christiane Amanpourová, šéfka mezinárodní redakce stanice CNN. „Je to absurdní - budeme i nadále žádat o rozhovor, stejně jako to děláme už léta,“ dodala.

Stejně tak zpravodaj BBC v Rusku Steve Rosenberg uvedl, že stanice v posledních 18 měsících podala Kremlu několik žádostí. „Vždy jsme dostali odpověď 'ne',“ napsal Rosenberg.

Vězněný předák ruské opozice Alexej Navalnyj

Navalnyj z vězení burcuje ruské voliče. Běžte k volbám a dejte najevo nesouhlas, uvedl

Vězněný předák ruské opozice Alexej Navalnyj vyzval Rusy, aby při prezidentských volbách dorazili k urnám v poledne 17. března, a dali tím najevo nesouhlas s dlouholetým ruským prezidentem a favoritem voleb Vladimirem Putinem. Od akce si slibuje vytvoření dlouhých front, které budou svého druhu protestním shromážděním. Volby jsou vypsány na 15. až 17. března.

Přečíst článek

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov potvrdil, že Kreml obdržel od západních novinářů několik žádostí o interview s Putinem. Moskva však všechna dotčená média považuje za zaujatá ve prospěch Ukrajiny. Carlsona si vybrali proto, že jeho postoje jsou jiné, řekl Peskov. Moderátor podle něj „není proruský, není proukrajinský, je proamerický“. „Je v příkrém rozporu s postojem tradičních anglosaských médií,“ dodal.

Rozhořčení nad Carlsonovými slovy nevyjadřují jen západní, ale i ruští novináři. „Neuvěřitelné! Jsem mezi stovkami ruských novinářů, kteří museli odejít do exilu, aby mohli dál informovat o válce Kremlu proti Ukrajině,“ napsala ruská novinářka Jevgenija Albacová. „Alternativou bylo jít do vězení. A teď nás tenhle zku*vysyn učí o dobré žurnalistice, zatímco točí z moskevského apartmá Ritz za tisíc dolarů,“ dodala.

Carlson dříve zveřejnil rozhovory s argentinským prezidentem Javierem Mileim a maďarským premiérem Viktorem Orbánem, které měly stovky milionů zhlédnutí. Trump, který usiluje o republikánskou nominaci do prezidentských voleb v USA v listopadu letošního roku, otevřeně prohlásil, že by o Carlsonovi byl ochotný uvažovat jako o svém viceprezidentovi.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme