Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dobrá zpráva pro Kyjev. Summit EU mu schválil finanční pomoc ve výši 50 miliard eur

Summit EU schválil 50 miliard eur pro Kyjev
ČTK
 ČTK

Prezidenti a premiéři Evropské unie dnes v Bruselu jednomyslně schválili balík dlouhodobé finanční pomoci Ukrajině ve výši 50 miliard eur (1,2 bilionu korun). Před zahájením jejich mimořádného summitu přitom nebylo jasné, zda se podaří přesvědčit Maďarsko, které tuto podporu na prosincové vrcholné schůzce EU zablokovalo. Informace o tom, že celá sedmadvacítka nakonec dosáhla shody, však přišla bezprostředně po oficiálním zahájení dnešního jednání. Rozhodnutí uvítali ukrajinští představitelé i český premiér Petr Fiala.

Reklama

Podle Fialy je důležité, že se země Evropské unie dokáží v klíčových věcech shodnout. „Ukrajina čelí i nadále ruské agresi, bez naší pomoci by mohla těžko fungovat a kdyby se nedokázala bránit, mělo by to nedozírné následky pro naši bezpečnost,“ zdůraznil český premiér.

Pomoc Ukrajině byla schválena v rámci takzvané revize víceletého finančního rámce EU, tedy unijního rozpočtu na roky 2021 až 2027.

„V závěrech summitu najdete některé nové věci, které se netýkají přímo rozpočtu. Je tam řečeno, že Evropská rada bude každoročně vyhodnocovat, jak probíhá poskytování evropské pomoci (Ukrajině), to není nic převratného, takové diskuzi se věnujeme na summitech pravidelně,“ vysvětlil předseda české vlády. „Po dvou letech pak můžeme vyzvat Evropskou komisi, aby provedla přezkum fungování nástroje na podporu Ukrajiny,“ dodal s tím, že v závěrech není nic o každoročním přezkumu pomoci či vetu, což v minulých týdnech žádal maďarský premiér.

Maďarský premiér Viktor Orbán označil své rozhodnutí dále neblokovat poskytnutí finanční pomoci Ukrajině za své vítězství. Ve videu na Facebooku uvedl, že dostal záruky, že peníze, které byly kvůli zmrazení některých fondů odepřeny Budapešti, neskončí na Ukrajině.

Podle předsedy Evropské rady Charlese Michela a šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové EU vyslala jasný signál o své jednotě, a to svým vlastním občanům, partnerům v zahraničí i Rusku samotnému. „Museli jsme udělat několik obtížných rozhodnutí,“ uvedla von der Leyenová. „Nakonec jsme ale s přijetím (úpravy víceletého unijního rozpočtu pro období 2021 až 2027) potvrdili své odhodlání bojovat s ilegální migrací, podporovat naše partnery na západním Balkánu i rozvíjet evropskou obranu a konkurenceschopnost,“ poznamenala.

Signál pro Putina

Schválení 50 miliard eur (1,2 bilionu korun) pro Kyjev je podle von der Leyenové rovněž signálem pro ruského prezidenta Vladimira Putina. Předsedkyně unijní exekutivy dnes potvrdila středeční slova šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella, že EU Ukrajině do konce tohoto měsíce dodá přes půl milionu dělostřeleckých granátů a původně slíbený milion, který měli mít ukrajinští dělostřelci k dispozici do konce března, doplní do konce roku.

Země EU chtějí použít aktiva Ruské centrální banky na obnovu Ukrajiny

Shoda v EU. Peníze na obnovu Ukrajiny půjdou ze zmrazených aktiv Ruské centrální banky

Velvyslanci při EU se jednomyslně shodli na vyčlenění miliard eur z výnosů z aktiv Ruské centrální banky, zmrazených v Evropě. Jde o první krok v plánu na pomoc financování obnovy Ukrajiny po ruské invazi, informovala agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj z belgického předsednictví.

Přečíst článek

Dnešnímu zahájení summitu předcházela řada bilaterálních jednání ve středu večer i dnes ráno. Větší setkání uspořádal šéf summitů Michel, na zveřejněné fotografii je vidět, že se ho zúčastnili maďarský premiér, italská premiérka, německý kancléř, francouzský prezident i šéfka Evropské komise.

Balík pomoci Orbán v prosinci zablokoval a spekulovalo se, zda totéž neučiní i dnes. Dohoda však byla podle diplomatů odsouhlasena bezprostředně poté, co na zahájení summitu dorazil schůzce předsedající Michel. Ten na sociální síti X oznámil, že na 50miliardovém balíku dodatečné podpory se shodlo všech 27 lídrů EU. Tiskové agentury Orbánův rychlý souhlas označily za překvapivý.

Poděkování Zelenského

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zprávu uvítal jako „velmi důležité“ rozhodnutí a poděkoval unijním zemím za schválení dalšího finančního balíku. Posílí podle něj „dlouhodobou hospodářskou a finanční stabilitu, která je stejně důležitá jako vojenská pomoc a tlak sankcí na Rusko“. Podle ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala podpora prokazuje solidaritu evropské sedmadvacítky.

Donald Trump v Bruselu

Lukáš Kovanda: Euro naši bezpečnost nezvýší, důležitější jsou vztahy s Trumpem

Pro českou bezpečnost mohou být brzy zásadní dvě věci: dobré vztahy s Trumpem a plnění závazků vůči NATO, píše ve svém komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Program dlouhodobé finanční pomoci Kyjevu je součástí úpravy víceletého unijního rozpočtu pro období 2021 až 2027 a sestává z půjček v objemu 33 miliard eur a 17 miliard v grantech. Válkou sužovaná Ukrajina peníze nutně potřebuje na zajištění základních funkcí státu včetně platů vojáků nebo úředníků.

Prezidenti a premiéři členských států EU se dnes shodli i na tom, že Evropská unie musí urychleně vystupňovat dodávky dělostřelecké munice a raket na Ukrajinu. V závěrech také společně vyzvali unijní vlády, aby přibližně do měsíce dotáhly do konce návrh, který počítá do roku 2027 s pěti miliardami eur ročně (přes 120 miliard Kč) pro fond na vojenskou podporu Kyjeva.

Reklama

Související

Brusel uvolnil Česku dotace 702 milionů eur z mimořádného fondu obnovy

Česko splnilo cíle a podmínky. Od eurokomisařů v rámci dotací dostane stovky milionů eur

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme