Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Navalnyj z vězení burcuje ruské voliče. Běžte k volbám a dejte najevo nesouhlas, uvedl

Vězněný předák ruské opozice Alexej Navalnyj
ČTK
 ČTK

Vězněný předák ruské opozice Alexej Navalnyj vyzval Rusy, aby při prezidentských volbách dorazili k urnám v poledne 17. března, a dali tím najevo nesouhlas s dlouholetým ruským prezidentem a favoritem voleb Vladimirem Putinem. Od akce si slibuje vytvoření dlouhých front, které budou svého druhu protestním shromážděním. Volby jsou vypsány na 15. až 17. března.

Reklama

„Bude to opravdová celonárodní protestní akce, která se uskuteční nejen v každém městě, ale i v každé čtvrti každého města,“ uvedl Navalnyj. Dodal, že podobný projev protestu bude složité překazit. Ruské úřady zřídkakdy povolují demonstrace a protestní shromáždění se obvykle snaží rozehnat.

Akce má být podle Navalného i vyjádřením nesouhlasu se systémem elektronického hlasování, které podle ruské opozice umožňuje snadnější falšování výsledků. „Opravdoví živí voliči proti fikci elektronického hlasování. Reální lidé stojící ve frontě, aby hlasovali proti Putinovi,“ zdůraznil dlouholetý Putinův kritik.

Navalnyj je za mřížemi už od roku 2021, poměrně aktivně ale komunikuje prostřednictvím svých spolupracovníků přes sociální sítě. Za různé delikty dostal postupně tresty 2,5 roku, devět let a 19 let vězení. Momentálně je vězněn v trestanecké kolonii Poljarnyj volk za polárním kruhem.

Po útocích v Rudém moři sílí zájem o dopravu po železnici

Útoky Húsíů v Rudém moři posílily zájem o železniční dopravu, zvláště přes Rusko

Kvůli útokům Húsíů na lodě v Rudém moři se dopravci snaží najít alternativní způsoby přepravy zboží z Číny do Evropy. Speditéři hlásí vysokou poptávku po přepravě zboží po železnici, zvláště trasou přes Rusko, případně alternativní trasou přes Kazachstán, upozornila server zpravodajské televize CNBC.

Přečíst článek

Summit EU schválil 50 miliard eur pro Kyjev

Dobrá zpráva pro Kyjev. Summit EU mu schválil finanční pomoc ve výši 50 miliard eur

Prezidenti a premiéři Evropské unie dnes v Bruselu jednomyslně schválili balík dlouhodobé finanční pomoci Ukrajině ve výši 50 miliard eur (1,2 bilionu korun). Před zahájením jejich mimořádného summitu přitom nebylo jasné, zda se podaří přesvědčit Maďarsko, které tuto podporu na prosincové vrcholné schůzce EU zablokovalo. Informace o tom, že celá sedmadvacítka nakonec dosáhla shody, však přišla bezprostředně po oficiálním zahájení dnešního jednání. Rozhodnutí uvítali ukrajinští představitelé i český premiér Petr Fiala.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme