Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Středula: Vláda zdražování jen přihlíží. Minimální mzda má být 18 200 korun

Josef Středula, prezident ČMKOS
ČTK / Šulová Kateřina

Požadujeme zvýšení minimální mzdy o 2000 korun na 18 200 korun. A to ještě letos. Na shromáždění odborů proti chudobě to uvedl Josef Středula, předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Ve svém projevu Středula zkritizoval Fialův kabinet za to, že proti zdražování nedělá dost.

Reklama

Odporáři na svém shromáždění proti chudobě v pražském Foru Karlín, kam dorazila asi tisícovka odborářů z celé republiky, vyzvali vládu, aby přijala opatření proti zdražování a propadu životní úrovně v Česku. Konfederace navrhuje proti drahotě snížení DPH na vybrané zboží, stropování cen, růst dávek a zavedení podpory firem jako v době epidemie. Středula zmínil třeba tehdejší kurzarbeitový program Antivirus s příspěvky na mzdy od státu.

Kvůli drahotě svolávají odbory na 8. října do Prahy na Václavské náměstí demonstraci. Akci, kterou označují za „manifestační mítink”, odboráři nazvali „Pět minut po dvanácté”. Začne v sobotu 8. října ve 12:05. 

„Po dlouhé diskusi jsme se dohodli svolat demonstraci. Jedním z důvodů je nečinnost vlády. Vláda má příležitost do toho dne (8. října) činit kroky. Bohužel zatím nemáme příliš důvod věřit, že to zvládne. Jsme nespokojeni, rozzlobeni, odhodláni bojovat za lepší Českou republiku. Vláda má dostatek času, aby konala,” řekl předák ČMKOS Josef Středula, který nyní sbírá podpisy pro svou kandidaturu na prezidenta. 

V Česku letos klesne životní úroveň nejvíce od vzniku samostatného státu v roce 1993.

Kovanda: Češi chudnou rychleji než v devadesátkách

Češi chudnou nejrychleji v historii země od roku 1993, potvrdil dnes ČSÚ. Nespokojenost obyvatelstva se zrcadlí v poklesu spotřebitelské důvěry a už i v proběhlé masové demonstraci

Přečíst článek

Odobry také zopakovaly požadavek na zvýšení minimální mzdy o 2000 korun na 18 200 korun, a to ještě letos. 

O růstu mezd ve firmách pro příští rok budou odboráři vyjednávat individuálně podle situace jednotlivých podniků. „Budeme postupovat individuálně. Pokud zisky jsou, přijdeme si o ně v kolektivním vyjednávání říct,” řekl Středula, který sbírá v těchto dnech podpisy pro svou prezidentskou kandidaturu. Centrála v minulosti dávala doporučení, o jaký procentní růst výdělků mají odboroví vyjednavači ve firmách usilovat. Pro příští rok konkrétní požadavek neoznámila.

Minimální mzda se zvedla naposledy letos v lednu o tisícikorunu na 16 200 korun. Požadavek na přidání 2000 korun ještě letos kvůli zdražování zveřejnila centrála koncem dubna. Dnes ho Středula zopakoval. Odbory poukazují na to, že čistý nejnižší výdělek je pod hranicí chudoby.

Andrej Babiš kandidaturu na prezidenta zatím neohlásil, Česko ale obráží ve svém obytňáku.

Dalibor Martínek: Prezidentské volby rozhodne Instagram. Proč? A jak si kdo vede?

Andrej Babiš hlásil začátkem července, že rozjíždí svůj Instagram. A ať mu tam lidé dají, že chce být větší než Leoš Mareš. Povedený vtípek, Mareš má přes milion sledujících. Jenže v tom je právě ten vtip. Čím víc vtípků a „bezprostředních“ hlášek, fotek, videí a reakcí, tím je člověk sledovanější. Andrej Babiš má za svých pouhých 49 příspěvků již přes 38 tisíc sledovatelů.

Přečíst článek

Zaměstnavatelé s vysokým přidáváním nesouhlasí. Připomínají, že náklady rostou. Zmiňují ceny energií či pohonných hmot. Poukazují na to, že s minimální mzdou se navyšuje i zaručená mzda. Ta se vyplácí v osmi stupních podle odbornosti, odpovědnosti a náročnosti práce. Pohybuje se od minimální mzdy do jejího dvojnásobku, tedy teď do 32 400 korun.

V programovém prohlášení vláda počítá se zavedením vzorce pro pravidelnou valorizaci nejnižšího výdělku. V minulém volebním období to plánovala i tehdejší vláda Andreje Babiše (ANO), na modelu se s odboráři a zaměstnavateli nedohodla. Směrnici, která by minimální mzdu v členských zemích upravovala, chystá i EU.

Podle šéfa ČMKOS požadavky odborů na růst výdělků proinflační nejsou. „Zdroje (inflace) jsou v zahraničí a v absolutní neschopnosti státu zamezit neoprávněnému zvyšování cen,” míní Středula. Ve svém vystoupení kritizoval Fialovu vládu za nečinnost v době prudkého zdražování.

Odborový šéf Josef Středula

Dalibor Martínek: Má Středula šanci stát se prezidentem? Kurzy na jeho vítězství stoupají

Než šéf odborů Josef Středula na výročním kongresu odborů oznámil, že jeho kandidatura na prezidenta je reálná, byl kurz na jeho vítězství u Tipsportu 17:1. Byl na pátém místě, první byl generál Petr Pavel s kurzem 2,4 ku jedné, druhý Andrej Babiš, 3,15:1. Den poté, kdy Středula poprvé reálně přiznal ochotu kandidovat, na něj sázková kancelář zvedla kurz na 14 ku jedné. Posunul se před Danuši Nerudovou na čtvrté místo. 

Přečíst článek

V Praze protestovaly desetitisíce lidí.

GALERIE: 70 tisíc lidí žádalo na pražském Václaváku demisi vlády. Šlo o proruské síly, řekl Fiala

Okamžitou demisi koaličního kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) a vypsání nových parlamentních voleb vyhlásili jako své hlavní požadavky organizátoři protivládní demonstrace na Václavském náměstí. V případě nesplnění hrozí vyhlášením odporu. Podle premiéra demonstraci svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci a mají blízko k extrémním pozicím. Policie odhadla, že se k protestu sešlo kolem 70 tisíc lidí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme