Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Odboráři zahájili mimořádný sněm. Volba Středuly je v ohrožení

Odboráři zahájili mimořádný sněm. Volba Středuly je v ohrožení
ČTK
 ČTK

V Praze začal mimořádný sněm Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), na kterém mají členové volit vedení centrály. O post předsedy se znovu uchází Josef Středula, který začátkem března ve funkci skončil kvůli neplacení odborářských příspěvků. Zástupci školských odborů však chtějí podle svého předáka Františka Dobšíka přesvědčit delegáty sněmu, aby se volba předsedy odložila až na podzim a nyní se zvolil pouze místopředseda.

Reklama

„Chceme přesvědčit členy sněmu, že tři týdny na to, aby se vygeneroval konkurent pana Středuly, nestačí, ať už z pracovního, nebo osobního pohledu. Čas do podzimu je tak akorát, aby se našel případný protikandidát. A uvidíme, jestli přesvědčíme členy sněmu, aby se volba odsunula a volil se jenom místopředseda,” řekl šéf školských odborů Dobšík.

ČMKOS je s 31 svazy a zhruba 270 000 členů největší odborová centrála v zemi. Středulu na předsedu nominovalo 14 svazů, mezi nimi i nejpočetnější svaz KOVO. Dvě nominace získala pak také místopředsedkyně ČMKOS Radka Sokolová, která teď konfederaci dočasně řídí. Na předsedu však nekandiduje. Podle ní by sněm měl ukázat, zda Středula má dál důvěru odborářů. Na uvolněný post místopředsedy po rezignaci Víta Samka 13 svazů navrhlo vedoucího sociálně-právního oddělení ČMKOS Jiřího Vaňáska a svaz Media pak Jana Křemena z Českého rozhlasu.

odbory, Vít Samek

Bude sněm obnovy. Místopředseda odborové centrály Samek rezignoval

Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Vít Samek, který centrálu od minulého týdne spolu s místopředsedkyní Radkou Sokolovou řídil, rezignoval. Zdůvodnil to mimo jiné svým zdravím a věkem. Samek a Sokolová převzali vedení poté, co předák Josef Středula přestal být šéfem ČMKOS kvůli pochybnostem kolem svého členství po neplacení příspěvků.

Přečíst článek

Odklad prý chtějí i zdravotnické odbory

Podle Dobšíka stejný postoj jako školské odbory má dalších pět či šest svazů, které mají téměř polovinu členské základny ČMKOS. Patří mezi ně třeba zdravotnické odbory. Dobšík uvedl, že Středulu podporují spíš menší svazy. Stanovení počtu delegátů je však pro ně příznivější, poznamenal Dobšík. Svaz má mít na jednání minimálně dva zástupce. Školské odbory jich mají po přepočtu na počet členů pět. Úřednické odbory, které Středulu podporují, mají podle svého předsedy Pavla Bednáře sedm delegátů. Celkem může volit 115 odborářů a odborářek.

Šestapadesátiletý Středula řídil ČMKOS od roku 2014. Naposledy si ho odboráři zvolili do čela centrály na další čtyřleté období na sjezdu v dubnu 2022. Získal tehdy 88 procent hlasů. Středulovu pevnou pozici následně oslabila jeho prezidentská kandidatura i její ukončení s podpořením protikandidátky Danuše Nerudové. Dobšík zmínil i "nepodařené demonstrace" či nefungující servis, který má centrála poskytovat svazům.

„Pokud chceme obstát ve všech jednáních, která nás čekají, tak jsem přesvědčen, že jsme schopni to zvládnout společně s místopředsedy a najít případného protikandidáta. Odbory nejsou o jednom člověku, je to týmová práce. Nemůžeme si dovolit být rozhádáni. Pan Středula je v podstatě třecí kámen, o který se přetahujeme. Kdyby on nebyl v čele odborů, nebude to žádná prohra," míní Dobšík.

Podle Sokolové sněm projedná i aktuální záležitosti. Přijmout chce stanovisko k záměru vlády zrušit od ledna zaručené mzdy ve firmách. ČMKOS je proti.

Odboráři hledají šéfa. Středula skončil kvůli neplacení příspěvků

Středula už není šéfem odborů. Dojel jsem na lajdáctví, budu kandidovat znovu, reagoval

Odborový předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula není předsedou této centrály, přišel tak o pravomoci šéfa odborů. Důvodem jsou pochybnosti kolem jeho členství v odborech kvůli neplacení členských příspěvků.

Přečíst článek

Výrobní závod Liberty Ostrava v Ostravě-Kunčicích

„Destrukce ocelového srdce Česka“. Odbory odmítají restrukturalizační plán Liberty Ostrava

Restrukturalizační plán hutní společnosti Liberty Ostrava označil předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo za zcela nepřijatelný. V podniku, který má zhruba 6000 zaměstnanců, by podle něj v souvislosti s poklesem výroby o 60 procent přišlo o práci 3000 lidí. Ďurčo to uvedl na síti X. Společnost Liberty Ostrava v reakci uvedla, že žádné propouštění neplánuje.

Přečíst článek

Reklama

Související

Odbory zřídily celostátní stávkový výbor. Protestní akce chystají před prázdninami

Odbory se šikují, zřídily celostátní stávkový výbor. Protesty chystají před prázdninami

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme