Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

GALERIE: 70 tisíc lidí žádalo na pražském Václaváku demisi vlády. Šlo o proruské síly, řekl Fiala

V Praze protestovaly desetitisíce lidí.
ČTK
 ČTK

Okamžitou demisi koaličního kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) a vypsání nových parlamentních voleb vyhlásili jako své hlavní požadavky organizátoři protivládní demonstrace na Václavském náměstí. V případě nesplnění hrozí vyhlášením odporu. Podle premiéra demonstraci svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci a mají blízko k extrémním pozicím. Policie odhadla, že se k protestu sešlo kolem 70 tisíc lidí.

Reklama

Demonstrace s názvem Česká republika na 1. místě byl společnou akcí organizací, politických stran a občanů, kteří nesouhlasí se současnou politikou vlády a chtějí změnu. Z pódia pod sochou svatého Václava řečníci kritizovali především vysoké ceny energií a prozápadní kurz současné vlády.

Demonstranti chtějí předčasné volby

Na závěr víc než tříhodinové akce organizátoři vyhlásili požadavky. Patří mezi ně zejména demise vlády a vypsání nových voleb. „Požadujeme zřízení dočasné vlády odborníků a vypsání předčasných voleb. Pokud vláda nepodá demisi do 25. září, na celorepublikové demonstraci vyhlásíme právo na odpor podle Ústavy ČR a vyhlásíme nátlakové akce,“ uvedli. Dodali, že už nyní jednají o vyhlášení stávky s odbory, podnikateli, zemědělci, starosty, dopravci a dalšími organizacemi.

Organizátoři protestu dále žádali zplnomocnění svých zástupců k tomu, aby mohli uzavřít krátkodobé smlouvy na dodávky levného plynu a ropy. Za další požadavek označili výměnu Rady České televize a Českého rozhlasu.

Petr Fiala

Plyn bude i bez Nord Stream 1, uklidňuje Fiala

I kdyby Rusko neobnovilo dodávky plynovodu Nord Stream 1, určitě to nebude znamenat, že by se domácnosti a firmy v ČR ocitly bez plynu, uklidňuje veřejnost premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek

Premiér Fiala v reakci na demonstraci řekl, že je jasné, že se v Česku objevují dezinformační proruské kampaně a někdo jim podléhá. Dodal, že každý má právo vyjádřit své postoje a demonstrovat. „Interpretace událostí, které jsem já měl zatím možnost vidět, ukazují na silně proruské postoje, a podle mě to neodpovídá tomu, co jsou zájmy České republiky a našich občanů,“ doplnil Fiala.

Fialu kritizuje i Středula

Předsedu vlády za jeho slova kritizoval šéf největší odborové centrály v zemi Josef Středula. „Znevažovat všechny účastníky bez důkazů jsem si už zažil v roce 2012 u vlády ODS. Jdete stejně špatnou cestou, pane premiére,“ napsal předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) na Twitteru. Demonstrace byla podle Středuly zejména výsledkem špatné práce vlády a obav lidí z budoucnosti.

Ministr vnitra Rakušan uvedl, že bere vážně obavy lidí, kteří na demonstraci přišli. „Proto pracujeme na řešeních, která strach lidí z budoucnosti zmírní. Ta řešení ale neleží v příklonu k Putinovu Rusku, v tom se s řečníky neshodnu,“ uvedl vicepremiér. Zároveň varoval, že je třeba nedopustit rozdělení veřejnosti. „Rozkol společnosti je jeden z cílů hybridní války, které čelíme,“ napsal Rakušan na Twitteru.

Fiala a Rakušan

Fiala ustál pokus o svržení vlády

Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) v pátek odolala ve Sněmovně prvnímu opozičnímu pokusu o své svržení.

Přečíst článek

Policie odhadla, že demonstrace se zúčastnilo 70 tisíc lidí, organizátoři hovořili o více než 100 tisících. Policisté nemuseli řešit žádný zásadnější problém, uvedli po skončení akce. Záchranáři při demonstraci ošetřili devět lidí, převážně kvůli nevolnostem a kolapsovým stavům. Jednoho člověka převezli do nemocnice.

Václavské náměstí je oblíbeným místem svolavatelů masových protestů a manifestací. Jednou z posledních byla únorová demonstrace na podporu Ukrajiny, které se podle policie zúčastnilo 70 tisíc až 80 tisíc lidí. Před dvěma lety se na náměstí sešlo kolem 120 tisíc na jednu z demonstrací spolku Milion chvilek za demisi tehdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešové (ANO) a nezávislost justice. V dubnu 2012 svolaly odbory do centra Prahy protest proti reformám vlády Petra Nečase (ODS). Počet účastníků tehdy organizátoři odhadli na 150 tisíc, odhad policie byl 90 tisíc.

Plyn, vytápění

Firmy budou moci topit i jinými palivy než plynem, oznámil Fiala

Ministerstvo průmyslu a obchodu od 5. září vyhlásí takzvané předcházení stavu nouze v teplárenství. Po jednání vlády to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Umožní teplárnám topit za využití jiných paliv, než je zemní plyn, aniž budou čelit sankcím či zdlouhavým povolovacím procesům.

Přečíst článek

Reklama

Související

Rozplizlost odborářské stávky dokládá, že Fialova vláda má stále značné šance na úspěch u dalších voleb

Lukáš Kovanda: Rozplizlá stávka odborů dává šanci Fialovi. V Česku mění věci jen plný Václavák

Přečíst článek
Jindřich Rajchl, předseda hnutí PRO, na demonstraci Česko proti bídě v březnu 2023.

Dalibor Martínek: Jsou rebelové z náměstí burani? Nebo začíná pod vládou skutečně hořet?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme