Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bude sněm obnovy. Místopředseda odborové centrály Samek rezignoval

odbory, Vít Samek
Profimedia
 ČTK

Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Vít Samek, který centrálu od minulého týdne spolu s místopředsedkyní Radkou Sokolovou řídil, rezignoval. Zdůvodnil to mimo jiné svým zdravím a věkem. Samek a Sokolová převzali vedení poté, co předák Josef Středula přestal být šéfem ČMKOS kvůli pochybnostem kolem svého členství po neplacení příspěvků.

Reklama

Odbory měli Samek a Sokolová společně vést do mimořádného odborářského sněmu, který má 25. března rozhodovat o novém vedení.

Své rozhodnutí sedmdesátiletý Samek oznámil vedení jednotlivých svazů. V oznámení uvádí, že místopředsedkyni Sokolové předal svou rezignaci na místopředsednickou funkci. Odstupuje k dnešku, je ale připraven se dál plně podílet na přípravě mimořádného sněmu ČMKOS. Svým krokem chce přispět ke zvolení silného vedení. Mezi hlavnímu tématy zmínil novely zákoníku práce či zákona o zaměstnanosti či důchodovou reformu.

Odboráři hledají šéfa. Středula skončil kvůli neplacení příspěvků

Středula už není šéfem odborů. Dojel jsem na lajdáctví, budu kandidovat znovu, reagoval

Odborový předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula není předsedou této centrály, přišel tak o pravomoci šéfa odborů. Důvodem jsou pochybnosti kolem jeho členství v odborech kvůli neplacení členských příspěvků.

Přečíst článek

Deset let ve funkci

„Začínám toužit po tom, mít více klidu a více prostoru, abych se věnoval i (svému) zdravotnímu stavu, který za ty dlouhé roky taky samozřejmě utrpěl. Rozhodně se nebudu ucházet o žádnou volenou funkci,” řekl Samek České televizi. 

„Svým krokem bych chtěl umožnit, aby v případě, kdy shledáte potřebným uskutečnit na tomto Sněmu i volbu místopředsedy ČMKOS, jste měli možnost tak i učinit," napsal odstupující místopředseda. Dodal, že chce pokračovat ve spolupráci s odbory, ale v nevolené pozici.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270 000 členů. Odboráři a odborářky právníka Samka za prvního místopředsedu zvolili poprvé na svém sjezdu na jaře 2014. Místopředsednickou funkci pak obhájil v roce 2018 i 2022.

Na protest před Liberty Ostrava se sešly tisíce lidí

„Dva měsíce bez práce, to už není legrace“. Tisíce lidí protestovaly před Liberty Ostrava

Přes dva tisíce lidí se sešlo před hutním podnikem Liberty Ostrava na protestním mítinku za zachování výroby. Předseda OS KOVO Roman Ďurčo řekl, že situace v Liberty je kritická. Není podle něj vůbec jisté, že zaměstnanci dostanou příští mzdy. Odboráři v prohlášení vyzvali vládu k aktivnímu přístupu a k záchraně firmy a Evropskou komisi požádali o ochranu evropského trhu.

Přečíst článek

Německou železnici ochromí další stávka strojvedoucích

Německou železnici ochromí další stávka strojvedoucích. Dotkne se i Česka

Německou železnici zasáhne další stávka strojvedoucích společnosti Deutsche Bahn (DB). Práci dnes večer na 24 hodin zastaví strojvůdci nákladních vlaků, v úterý se k nim přidají jejich kolegové z osobní dopravy.

Přečíst článek

Reklama

Související

Odbory zřídily celostátní stávkový výbor. Protestní akce chystají před prázdninami

Odbory se šikují, zřídily celostátní stávkový výbor. Protesty chystají před prázdninami

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme